cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Friday, June 14, 2019

Cerita datang dan balik kampung beraya 2019




June 2, 2019
Sunday.



cerita balik ke kampung 


kami balik on Sunday.
3.30pm cam tu start gerak dari Shah Alam. 
cuaca a bit gloomy sekali sekala. 
half way sikit hujan. 
Tapi traffic was so good. 
smooth je. 


tak banyak kereta..
tapi sesekali ada je kereta 'orang gila'.
bawak terlalu laju hingga buat kita yang dalam kereta ni agak terkejut. 
cam ne lah tak accident kan..
selagi sikap Malaysian tak berubah apa saja rules untuk mengelakkan accident tak jalan lah.. 
hhhhh.


then kami singgah di Restoren Jejantas area Air Keroh. 
Beli fast food untuk berbuka. 
sambil singgah nak buat lah apa2 patut kan. 


dah masuk area Pagoh dah ni. 
kereta pun masih segitu segitu gak. 
tapi jalan agak kecik. 
kat area ni cuma 2 lanes. 
memang terasa kecik je kita especially berebut lane dengan lorries and buses.
ALHAMDULILAH even Hubby baru je recovered but he drove ok.
nak ganti dengan anak2 memang dia tak nak. 
steady je lah dia.


tiba area almost Pagoh lah rasa i. 
kami menempuh suasana begini. 
kawasan banjaran lah kan.
memang berkabus2 gitu. 
abaikan lah suara2 selingan tu ye..
hehehheee



almost waktu nak berbuka. 
semua dah got ready with the food. 
kami memang suka berbuka di jalan. 
baru terasa suasana nak raya. 
almost every year lah cam ni. 



tetiba kami ternampak ni.
Double rainbow di kawasan Yong Peng.
betul2 depan mata.
selalunya tu di tepi2 kami je.
ni dapat kami saksikan depan mata.
riuh kami tangkap gambar then video lah gitu.



kecoh kan.
hehehe. 
especially suara latar dari Hubby tu. 
ya ampunn.


at 9.00pm we arrived in Pontian. 
then bila dah perut tu lapar mula lah mencari port yang sedap untuk makan malam kami. 
tadi kan just ate some burgers. 
so now time to makan bebetul. 
then boleh tapau some food for sahur. 
tak lalu lah dah nak masak2 ni. 



my Nescafe tarik.
kurang manis.
lega kepala. 


and my nasi ayam sambal. 


sayang pulak gambar ni blur. 
tapi they happy la tu nak makan. 


chef ciju busy updating tu. 
hehehehe..
nasi belum bersentuh lagi even lapaq tu. 


sebenarnya waktu kami sampai sepertinya ayam almost habis. 
tu yang nampak ada Mee Goreng di situ. 
buat tambah2 gamaknya. 
orang lapar lah katakan.


kejap je licin. 
Actually kami ke kedai nasi ayam yang lain sebelum ke sini. 
tapi di sana tutup then kami ke kedai ini. 
kedai ni dulu agak bersih. 
tapi waktu kami makan di sini noticed meja agak kotor.
tengok lah alas meja yang koyak2 ni. 
kalau ikut kan pemilik boleh sentiasa menjaga interior kedai mereka. 
jangan hanya memikirkan keuntungan saja.
betul tak u. 

Mak Bedah bukan nak tutup periuk nasi orang.
tapi ini dari sudut pandangan Mak Bedah lah sebagai pelanggan di sini. 
hope di masa hadapan kalau lah kata tersinggah lagi di sini harap2 ada perubahan lah.

then lepas tu kami langsung balik. 
dah tak larat dah.
ALHAMDULILAH kami tiba dalam pukul 10.00pm.
besok kita sahur lah yeee.


***************************************************



June 10, 2019
Monday 



cerita balik dari kampung. 


ini pulak cerita kami balik ke Shah Alam.
hari isnin baru gerak balik. 
kalau Ahad i rasa kami tempuh banyak jem kot. 
and again ALHAMDULILAH..
smooth je. 



kami singgah di Rengit semata2 nak rasa makan Nasi Ayam.
Bukan Nasi Ayam Rengit tau.
Ini lain punya. 



sempat lagi tu kutip buah mangga yang berguguran atas jalan dan dilenyek2 oleh kereta.
Tuan kedai izinkan i kutip.
dapat lah 4 biji ni.
manis sangat. 



sebelum food yang diorder sampai dijamu ini.
tapi berbayar ye. 


dan ini. 
habis. 


i ambik ni.
ABC


Hubby punya. 
Lai Chi Kang.



get ready to eat. 


tadaaaaa.
ALHAMDULILAH..
sedap nasinya. 
ayam nya pun sama. 
tapau bawak balik untuk makan malam. 


kami menyambung perjalanan. 
tak keluar di area Batu Pahat. 
harus ke Pagoh then masuk highway. 
makanya perjalanan bertambah lama. 
cuaca di luar sangat panas. 



Kami tiba rumah Shah Alam almost at 7 pm lah. 
dekat maghrib.
terus kemas2 baju2 yang perlu dicuci dan diiron.
hantar ke dobi. 
jadi kerja rumah agak ringan lah sikit. 

then waktunya berehat. 
kaki mula bengkak sebab lama bergantung kaki kepenatan kan. 
elok lah tak teruskan niat nak masuk Melaka dan lalu jalan kampung. 
mau pungung pun mengkak..
Anyway ALHAMDULILAH..
kami selamat sampai dan sudah pasti meneruskan kehidupan selepas Ramadan dan Syawal,
macam kurang best je kan..
okk.. nanti kita cerita lagi. 
daaaaaa.

11 comments:

  1. Cantik sgt double rainbow tu ... Selamat hari raya Kak Yan dan keluarga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.. banyak kali dapat tgk. tp kali ni baru fresh2 tangkap videonya.
      selamat hari raya maaf zahir batin dear.

      Delete
  2. saya memang tak suka kalu dah masuk area 2 lane tu... seram sejuk bila ada lori ke bas ke...kita ni drive bukan mcm mat rempit

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul anies. risau.. terjerit2 dalam kereta hari tu.
      seram betul.
      alhamdulilahh semua ok..

      Delete
  3. bestnya kak... smooth je perjalanan pergi n balik...
    dana tahun ni pun alhamdulillah time balik pontian jln lenggang, cuma time dr kerteh ke kl je ada jem sikit tp semua alhamdulillah

    kt pontian tu kdg ada kedai mkn nya bersih cantik tp makanan lak kureng, ada kedai makanan sedap tp kebersihan lak mcm tak di jaga... syg betul kadang

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH dana.. almost tiap tahun lah akak tak kena jem. kalau ada pun takat extra 1 hour kot. tu je.

      Itu lah.. depa ni memang kurang perhatian lah. tau nak duit lebih je..

      Delete
  4. Jalan clear tak banyak kereta syioklah laju jer.. drive

    Anyway selamat hari raya Aidil Fitri serta maaf zahir dan batin ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. tapi tak berani laju2 dah sekarang. sebab drive still under recovery time.. pelan2 kita kayuh ye..

      selamat hari raya aidil fitri.

      Delete
  5. Wah kak yan peminat nasi ayam agaknya ye, nasi ayam mmg lejen, time jamuan raya masak nasi ayam pun senang kerja.
    Salam aidil fitri mzb yea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not really lah. Cuma maybe itu lebih mudah kot. Selamat hari raya dear..

      Delete
  6. Hello Everybody,
    My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

    ReplyDelete

cliks..cliks