cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, October 17, 2018

UTC Shah Alam for passport renewal




Pagi tadi (October 3, 2018)  MyMommi tanya jadi ke tidak nak bawak dia 
ke Immigration for passport renewal. 
Dah expire dah. 
Sama macam MyDaddi lah. 
Alamak.
Waktu tu almost 11am dah. 
Diarang nak ke Singapore..
Nak ziarah my aunty di sana. 
berdasarkan pengalaman lalu, 
kalau dah siang cam ni, sure number dah habis. 
means kena mai esok lah pulak. 

but then i teringat akan UTC yang baru je dibukak di Anggerik Mall. 
Ada macam2 jabatan katanya di situ. 
then find out lah pasal tu. 
Ook Immigration ada di situ. 
bukak sampai pukul 10pm.


Maka lepas lunch, terus lah ke sini. 
dalam pukul 12.45 cam tu kot.
tiba di sini memula. 
tanya kat receptionist ni, kat mana Immigration.
kena ke tingkat 2 katanya. 
pakai lift. 


masuk ke kanan sana tu. 


terus picit tingkat 2. 
tapi slow nya ya ampunnn.
sampai di tingkat 2, orang tak lah ramai sesangat. 



i terus ke counter number.

pegawai tu bagi form untuk i isikan.



kena ke sini dulu ye.


dapat dah number giliran. 
tapi disebabkan MyMommi and MyDaddi warga emas, 
so special sikit. 
no tunggu2 tau. 


dibagi form untuk diisi sebelum sebarang urusan. 


kena ukur sebab kat form tu tanya ketinggian.
tak sempat nak isi habis form tadi tu terus number dipanggil. 


urusan documentation selesai, 
ambik gambar pulak. 
lupa nak bagi tau MyMommi yang dia kena pakai tudung warna hitam. 
alahaiii. 
jadi MyMommi särung je lah tudung yang ada disediakan di situ. 



selesai dah. 
tunggu yeee..
nak bayar.


guna number yang diberi tadi tu. 
menunggu lah. 


tak lama dipanggil untuk buat bayaran. 
since both of them warga emas, 
RM100 sorang dikenakan for 5 years. 


selesai membuat bayaran kena tunggu 1 hour baru passport siap untuk diambil. 



kena letak borang2 tadi tu kat sini.
tapi kami tak tunggu lah.
i rasa nak balik.
petang2 nanti boleh ambik lah cam tu.
Tapi masa ambik passport tu,
pemegang/pemohon kena hadir sama.
so kami balik dulu. 


guna esclator dari tingkat 2 ke tingkat 1. 


memang this place dah rebranding lah. 
cantik dah kawasan sekitar.


tingkat 1 ada food court. 
tapi masa nak turun menggunakan escalator di tingkat 1, 
rupa2nya tak boleh pakai. 
adohaiiii...
patah balik menuju ke lift. 


then malam nya langsung kitarang ke Immigration lagi. 
terus letak resit pembayaran tu. 
Masa tu dah pukul 9pm. 
tak lama, nama diarang dipanggil. 
ALHAMDULILAH urusan selesai. 

dua2 gelak je bila tengok muka memasing di passport. 
depa kata depa dah tua betul dah. 
hehehehehe.
ye lah makkkk..
anak mak ni dah 50 tahun dah pun. 
so u all tua dah lah kan..


itu orang sudah happy. 
urusan passport dah selesai. 
So diarang dah boleh ke Singapore dahhhhh..


selesai semua, kami ke Uncle K untuk late dinner. 
Abang 'Imran ambik Kue Tiaw Tomyam. 


MyDaddi ambik Nasi Goreng Daging. 


MyMommi ambik Nasi Goreng Cina. 


I pulak makan Nasi Goreng Ikan Tenggiri. 
Sedap. 
Alhamdulilah.
makan malam yang lewat. 
pukul 10 malam selesai makan, terus kami balik. 
Masih lagi hujan..
sejuk je. 
Balik ingat nak terus tidur. 
tapi tak boleh lah kan.
perutnya terlalu kenyang. 
Apa2 pun semuanya ALHAMDULILAH..

10 comments:

  1. Kakcik rasa Yan lebih banyak ikut muka mak, kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..ye kak.. kalau dulu2 kat kg, org confuse mana my mom dgn i.

      Delete
  2. seronok la dapat menziarah nanti d singapore. alhamdulillah. semoga kak yan dimurahkan rezeki dan juga dimudahkan segala urusan. aminnn

    ReplyDelete
  3. banyak iras your mom..
    semoga your mommi dan pakcik Elias sentiasa sihat dan happy..
    dan begitu juga anaknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah.. ramai cakap cam tu. dulu my badan kecik2 lagi n my mom also kecik, my father siap silap panggil.. hehehehe

      Delete
  4. ooo nak pegi singapore... mula2 baca rs mcm akk sekeluarga nk g umrah ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke Singapore. jenguk kakak MyMommi kat sana.

      Delete
  5. itu la.
    aida gi ari tu, meskipun pakai tudung plain biru gelap, still kena tukar tudung hitam yg disediakan pihak imigresen.
    tetap. kena la ikut :)
    sib baik la senang tudung yg disediakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah. boleh kan lupa. walhal dah ingat siang nya tu. nak keluar boleh lupa. sib baik she ok je.

      Delete

cliks..cliks