cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, June 26, 2018

Iftar with family and our drinks



Entry ni i buat masa puasa ritu.
tak terpublish..
jadi baca lah macam kita dalam bulan puasa..
heeeeee

ALHAMDULILAH dah puasa yang ke 23 dah kan. 
Kejap sungguh masa berlalu. 
I stop dulu kejap cerita Istanbul i sebab mood raya is ON.
Just wanna share some of the pictures waktu ramadan ni. 
This ramadan kami kurang masak2. 
First reason my parents tak puasa with us. 
Second, Chef Ciju busy with the tempahan biscuits and cakes dia. 
So, mostly we all beli je.


Ini nasi lemak kot. 
Entah puasa keberapa tah ni. 
Might be puasa ke 3 kot. 


Then ada tauhu2 berinti ni. 
Banyak lah kalau hubby yang beli. 
Orangnya takat 4 orang je. 


then ada Mee Goreng requested by Hubby. 


Lauk2 ikan kot


Ada sotong goreng. 


Rajin sikit Chef Ciju. 
Ada Nasi Goreng Udang. 
Buat cam ni sebab ada udang2 fresh yang dibeli di Sungai Buloh. 


Ini our pakoda jagung. 
Jomput2  Jagung lah. 
Memang jadi kesukaan bila berbuka. 
Tagung pulak fresh dibawak balik dari Bandung oleh Abang Luqman. 


Satu lagi jomput2 yang sedap. 
Jomput2 Pisang lah kan. 
Berselera. 


Beli je.


After few days puasa, parents i datang. 
My Mommy tak sihat dan met up with her doctor di DEMC.
Since then we all pun dapat lah berkumpul. 
Kira makan besar lah semuanya. 
I bought Soto in Bukit Kuching, Sungai Buloh. 
Jauh kan.
Tapi memang sedap.
Itu lah sekali kot kami kampul beramai sampai kena sambung meja. 
ALHAMDULILAH.

Ok lah since tak ada food yang nak ditayang/share kat sini, i just nak share my drinks so far. 


Ini rucuh kuini. 
I ada share the recipe kan. 
Ini masa my parents ada ni. 
Sedap sangat bila once in a blue moon buat air/dessert macam ni. 
Memang rare. 
Sebab bukan senang nak dapat kuini. 
Sedekah orang, dapat lah kami merasa. 


Ini masa Nekcik and family dan waktu kami gathering reramai tu lah. 
I made Es Teller. 
Nekcik requested Air Viral tu. 
Alaaaa yang pakai Dragon Fruit tu lah.
But since we all ni jenis low blood pressure punya orang, malas nak buat air ni. 
Nanti ye Nekcik, kita buat raya nanti. 


Since then i macam inspired nak buat air je for buka. 
Jarang kami beli air. 
Memula tu asyik dengan air katira yang dibeli di Sungai Buloh. 
Now dah tak lagi. 

So air yang seterusnya i buat Honeydew with Longan.
Honeydew tu i blend then sikit isinya i potong kecik2 dan i masukkan se tin Longan with the juice. 
I added condensed milk to taste. 
Then letak ice cube lah kan. 
Wallahhh..
semua suka. 


Then ini air Lai Chee Kang. 
Ada memang stock kat rumah i banyak. 
so i rasa better i guna sikit. 
Takut expired pulak Dried Longan tu. 
so dapat lah air ni. 
half i gave to Nekcik. 
and our drink for today. 
Puasa ke 20. 
i made this drink. 
So fresh. 




11 comments:

  1. banyaknya kakkkk habis ke tu? x habis eksport ke rumah sy hahaha

    ReplyDelete
  2. waduh kak... semuanya mmg menggoda, lagi2 tang air tuh kak... mcm2 jenis air...
    aduhai sedapnya lah klu dpt tu... cumanya skrg selsema jd mmg duk tgk jelah air2 sejuk nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang seger di tekak Dana. Hehehhe.. u take care ok.

      Delete
  3. byknye menu...rucuh tu rietta dah try....tpi pakai mangga je la...sedapnye lah...pernah rasa sebelum ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok gak guna mangga. yang penting mangga yang betul2 manis. memang terangkat.

      Delete
  4. Bila tengok hidangan ni.. rindu waktu berbuka puasa ketika bulan Ramadhan.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronokkan aizamia.
      Makan reramai.
      tangan silang2.

      Delete
  5. Nak berdessert mmg eloklah bila ada ramai orang ye Yan... barulah seronok menghirup hihi... Tak pernah lagi try Yan sungguh pun viral... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul hainom. kalau tak, memang tak habis lah.
      nanti u buat ye.

      Delete

cliks..cliks