cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, August 11, 2017

Pertama kali ke Rumah Hutan, Batangkali


Dari tajuk maybe some know and some masih tertanya2..
Rumah Hutan?
Those yang memang follower pengasas Sendayu Tinggi sure tau pasal Rumah Hutan ni. 
Especially orang yang mempunyai masalah kesihatan like me.
Masalah back bone and knee problem. 
Memang berangan nak berurut di sini. 
Nak jadi cerita dapat lah i buat appointment untuk berurut. 


Jadi on last Wednesday, i pegi lah dengan Hubby and Abang 'Imran. 
Since Hubby nak berurut sama, i need to bring someone else as may muhrim lah. 
sebab Hubby berurut dalam waktu yang sama i berurut.
Means Hubby not with me lah. 

Bergerak dari rumah berpandukan Google Maps yang diberi oleh pihak Admin. 
I gunakan Guthrie Expressway.
Keluar kat Rawang dan lalulah Serendah. 
Semua based on google maps lah. 


Ini kira dah di Batangkali. 
Bila masuk this  area, happy lah sebab rasanya macam dah tiba. 
Tapi kok google maps i terus hilang. 
suspend tu..
Called the admin, terus bilang, "Eh, kat mana tu?".
Laaaa.. i ikut je apa yang disuruh makcik google maps tu lah. 
Bertanya lah dengan adik ni. 
Mostly area ni memang area orang asli. Tatut i. 
Akhirnya adik bermotor ni tolong lah.
Sampai ke jalan besar semula. 
Memang dah tersasar jauh sangat. 
Almost 15 minutes away lah gitu. 


Rupa2nya menghala sama jalan nak ke Genting Highlands.
Kira2 dari rumah hutan ni dalam 28KM je lagi. 
Sampai kami di tempat yang telah dibagi tahu ni, kami call admin utk pick up service nya. 
Kak Timah tak boleh panjat itu bukit tau. 
Depa ada four wheels drive untuk ke Rumah Hutan.


Sampai lah kami. 
Waduhhh.. drivernya expert sangat. 
Laju dibawaknya kami ke atas ni. 
Ini kira puncak bukit lah ni. 


I took his service. 
Sebab more on nerves problem. 
Dia adalah Tok Ayah. 
Kalau nak berurut dengan perempuan pun ada.
Mak Siti katanya. 
Hubby pulak berurut dengan yang bernama Amin. 


Ini lah Tok Ayah dengan Abang 'Imran. 
Cumel je orang nya. 
Dalam 60 plus. 
sakit weiii bila diurut..
tapi nak baik lah kan.
I dapat sekali lagi appointment dengan Tok Ayah, next week ni. 
Dua'akan for me ye..
Tahun depan nak travel. 
Kaki kena kuat kan. 
heeeeeee


Besides chalet yang i berurut tadi tu, Bunda Rozita ni sedang membina another 7 chalets for the public lah. 
means sesiapa nak stay this area. 
memang seronok kalau sesiapa yang suka kedamaian. 


another chalet for berurut. 


and ini lah rumah beliau. 
memang style kampung. 
tapi style rumah kampung orang kaya lah. 
kalau style kampung kampungan ni rumahnya bukan macam ni lah kan. 
craving sana sini. 
Unfortunately i ke sini, Bunda tak ada. 
Yang ada hanya pekerja2nya. 
Indonesian semuanya you. 
Seronok lah depa. 
tuan tak ada. 
heeeeee..
sorry gurau2 je. 


tengok lah anjung rumah ni. 
tapi agak dekat dengan rumah urut sebelah nya ni. 
terlindung sikit.


rumah atas nya.
tidak pulak i bertanya boleh usha tak rumah atas ni. 
tapi kalau i berkira2 malas i nak naik. 
sakit kaki kan. 
heeeee
dediam je lah kat bawah tu. 


terpaksa sensored kan sikit. 
heeeee..
Abang 'Imran ni kan, ambik gambar tu main bo je. 

lepas berurut tu terus ingat nak bayar lah. 
i ke sini lah. 
tup2 dijemput pembantu rumah Bunda untuk makan tengah hari. 
rezeki jangan tolak. 
Memang pemurah tuan rumah ni. 


Ada sayur timun ni. 
tumisan gitu.


Ada kari daging. 


ada sambal belacan. 
sedap je tekak kami makan. 


ada gak dijual air kat sini. 
memang otak business betul Bunda Rozita ni tau. 


i dah tau dah..
nanti i datang sini, i terus je beli kat sini. 
Royal V semua ada kat sini. 
tak perlu risau. 


rumah beliau ni terletak2 betul kat puncak bukit. 


ok lah.. 
time to go back. 
INSYALLAH isnin ni i pegi lagi. 
cuma lah yang termampu.
mana tau serasi. 
mudah2an ALLAH permudahkan. 


saja nak share how to be there.
mencabar tu..


15 comments:

  1. Replies
    1. Gi lah.. mmg mencabar naik ke bukit tu. tak boleh guna kereta kita unless kita mmg terror dah naik bukit ni.

      Delete
  2. Pernah dengar tentang tempat ini tapi belum mampu nak pergi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tahan jauhnya kak. ye lah hala ke Genting sana tu.

      Delete
  3. Replies
    1. Dalam hutan..tp bila dah sampai atas, mcm bukan dlm hutan dah.

      Delete
  4. Serius cantik rumah tu ....
    Kalau dekat, nak lah juga pergi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp kena buat appointment. Dr Shah alam dlm 1.45 jam lah.

      Delete
  5. Cantuknya Rumah tu dgn konsep melayu aslinya

    ReplyDelete
  6. semoga segera sembuh..dan boleh travel jauh dan jauhhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameen ya rabbb..mudah2an kan..semoga ALLAH perkenankan.

      Delete
  7. jauh jugak ni, tapi elok kalau ada tempat berurut cam ni kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi tu lah cik lily, jauh bebeno..puas bawak kereta tu.

      Delete

cliks..cliks