cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, August 23, 2017

Kenduri kawin di kampung.


Pa khabar semua. 
lama i tak update kan. 
malas bebeno. 
walhal ada cerita yang nak dihebahkan. 
kurang bersemangat nak menulis sebab sakit kaki yang memang tahap gaban sekarang ni. 
severe pain due to my lumber problem and coccyx.
Coccyx? alaaa tailbone..
senang cakap, tulang tonkeng lah gitu. 

sakit di bahagian ini daripada sikit2 tu didiamkan, maka melarat dan pain nya jadi severe kalau kena attack. 
so backbone yang melengkung ke dalam  pun menyebabkan nerves i dihimpit. 
tu yang sakit. 
Sharp pain, means nerves problem. 

Even my "bumper" ni kira gred A, tapi kalau duduk lelama tu, si tunkin tu merana lah. 
Now m under treatment still. 
dua'akan kesakitan ni segera menghilang ye. 
Nak lawat my boys kat Bandung nanti takut tak mampu. 
kesian depa kan. 
dan kesian Mak Bedah tak leh jenjalan. 
heeeeeeee..

Ok lah i nak cerita sikit hal i about last 2 weeks. 
we all balik kampung hubby.
Ada wedding anak sedara Hubby. 
due to my problem ni lah i memang tak dapat nak rewang. 
hanya menghadirkan diri macam tetamu je..
terpaksa lah. 
nak buat macamana kan. 


gambar pengantin yang i gagahkan diri menangkapnya. 
yang lain2 gambar pengantin memang i tak tertangkap. 
mintak Abang 'Imran tangkap, ada je alasan dia.
so ini je lah. 


ini that case, better i cerita makanan kan. 
heeeeee.. 
biar semangat sikit. 
Orang Jawa kawasan Kuala Selangor ni kalau majlis kawin memang meriah dengan food. 
Ini main dishes yang dihidangkan kepada tetamu. 
depa masak gotong royong dengan orang kampung. 
idok ler pakai catering gitu. 


lauknya, mak aiiii.
memacam.



semua masakan orang kampung. 


siap ada small stall tau. 
ini adalah stall putu bambu. 


cam ni rupanya. 


air pun meriah sungguh. 
nak minum air apa?
pilih lah. 


ada dessert gak cam ni. 
Bubur Kacang Hijau dan Jagung. 


Ini i punya. 
Yang bestnya ada Sayur Pucuk Manis. 
sedap. 


disebabkan Mak Bedah tak larat nak jalan2 tu, Mak Bedah makan je lah. 


Sekarang kalau ke mana2 kenduri kawin, bujang sorang ni je lah yang i bawak. 
peneman.


Cake for pengantin di sponsor oleh Hubby. 
Hasil tangan Chef CiJu. 
Tapi kesian  cake terpenyek dalam kereta. 
Sedihnya Chef CiJu masih berbekas sampai sekarang. 
heeeeeee..


Nasib baik diadjust2 sikit tu, ok lah nampak. 
tapi yang penting, cake nya best. 
ALHAMDULILAH semua suka i guess. 
fresh baked lah kan. 

Since keadaan kaki yang mula terasa sakit, i mintak diri dulu sebelum majlis berakhir. 
tungkin dah mengeluh sangat dah. 
We all tak terus balik ke Shah Alam..
ke mana lah pulak merayap ek?
tungguuuu.. ada cerita nanti. 
sabaq nooooo.

***: thanks to my silent readers yang sudi singgah dan membaca my blog ni. 
some now dah jadi follower i kat IG. 
happy to know that depa still baca my blog yang suam2 kuku ni. 
In fact semangat menulis akan datang bila depa comment di IG. 
thanks a lots dearies. 

24 comments:

  1. Bukan saja lauk nya masakan ala-ala kampung airpun bermacam ragam jugak... Kenduri kawin tuuu... ada gulai pucuk manis... memang tak hengat la makan... psst gulai pucuk manis tu sedap kalau diregukan dengan sambal belacan.

    Tp I kalau hadir kenduri org jawa I cari sambal goreng depa tu... mmg bestlah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 sis.. i mmg tak termakan dibuatnya.. sambal goreng kering tu sekarang bukan semua org jawa buat dah.
      susah sekarang nak dapat macam tu lagi.

      Delete
  2. Seronoknya kenduri di kampung bila makanan dimasak sendiri dan semuanya pasti sedap belaka... :)

    Semoga segera sihat, Yan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun kak..
      ooo thanks kak. tengah merasa sekarang ni. harap2 bertemu penawarnya.

      Delete
  3. Replies
    1. memang pun sis.. tak sabar.. nnt baru kena tunggu akhir bulan.

      Delete
  4. tetiba terasa nak makan putu bambu ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. putu bambu cam ni kurang sikit gebu nya dear.

      Delete
  5. Akak pergi mengurut dengan tukang urut bonda hari tu ada perubahan tak? Hari itu teringin nak bawa bapak pergi mengurut masa kena stroke tapi jadi. Alhamdulillah bapak dah dapat berjalan semula dan teruskan mengurut di kampung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe ok kalau akak teruskan.. tp akak stop sebab rasa kurang selesa dgn tukang urut lelaki tu.
      jd akak buat physio then ada medical patch kat Yap Chan Kor.

      Delete
  6. Seronok baca blog akak ni dan x pernah jemu nak tengok update yg terbaru...jgn gagal menulis lagi ye kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seeeee.. another silent reader..kan..
      thanks beb.. happy to have u here.
      nanti2 comment ye.. luv.
      Inshallah i will keep writing. to kill the time.

      Delete
    2. gara2 tulisan akk lerrr saya tertarik pegi kashmir hehehe last year april ......saya pun follow ig akak tau

      Delete
    3. Oooo ye ke..heeee..tetiba teringat nak nak balik kg ni.

      Delete
  7. kadang kenduri kt kg lg meriah dr kt bando kan kak...
    pastu dia punya menu mcm2... sampai tak tau nk mkn apa heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Dana.. memang cam tu lah. belum lagi all the tidbits kan.. segala macam.
      pesta makan..

      Delete
  8. meriahnya kenduri tu, macam-macam makanan ada. orang ramai pun ramai juga datang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenduri kampung mmg cam ni lah kan..macam2 ada.

      Delete
  9. sedapnya lauk kenduri.. tak sabar nak balik kampung

    Jemput baca 7 jenis makanan kecutkan cyst yang baik diamalkan oleh pesakit cyst

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan.. macam2 ada kalau kenduri kat kampung.

      Delete
  10. wow ada pilihan air banyak2 bestnyaaa hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nowadays kat wedding pun dah macam style open house waktu hrs raya kan.

      Delete

cliks..cliks