cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, October 14, 2016

Our Last Weekend with Western Meals.


Belum ada nafsu lagi nak cerita pasal Ladakh.
Hari ni saje je i nak share pasal our cook2 and eat2 last weekend. 
almost  a week hubby asyik cakap teringin nak makan kambing. 
yang masak sendiri lah kan..
grilled sendiri. 
baru puas makan.

so i belanja lah di Giant. 
i bought kambing dalam dua packs gitu. 
Australian lamb.
satu pack dalam RM24 gitu lah.


and this is the hasil on our late lunch tu. 
meriah lah gak. 
as usual my passion adalah mengatur our big table. 
kalau nak cantik2 ni bukan hanya for guests kan..

i always practice to my own family. 
pakai cantik2 tak semestinya yang mahal2. 
kalau mahal tu kira credit lah kan.
i jenis bukan suka letak all the mahal2 cookware dalam lemari.
i pakai hari2. 
bukan lah yang terlalu mahal pun. 
affordable lah. 


ada yang dah bertahun2 digunakan..
zaman hubby selalu outstation oberse dulu dia memang rajin beli segala cutlery.
pakai lah yang designer punya gituuuu.
ALHAMDULLILAH masih dipakai dan terjaga dengan baik. 
puas benar memakainya. 


ok lahhh.. bebel2 lak  i ni. 
we start with our starter ye. 
 i buat Chicken Nachos.
sesiapa yang teringin nak buat, search je kat blog i ni. 
INSYALLAH senang dan sedap lah gamaknya. 
we had it with chips. 


siap masak dah. 
Lambs we marinated with BBQ hickory sauce. 
just added with honey sikit. 


Chef CiJu tak yakin, our lambs enough for 6 of us. 
coz my kids memang big eaters. 
selera je makan nya. 

so she added with this Roast Chicken. 
Just imagined chicken yang sebesar ni, licin kami kerjakan. 


we topped up with some vege. 
Grilled vege. 


then i buatkan Ribena Longan. 


Gini lah ghupernya. 
ALHAMDULILAH..
puas betul makan. 
boleh tambah2. 

kalau kat luar kalau bertambah another plate, sure melambung the bills. 
even yang ni kami prepared pun, we spent just about RM150 for the cost i guess.
kat luar kalau makan something like this, for sure cecah RM400 agak2 i. 

kunun2 we wanted to wrap up our meal dengan dessert. 
tapi tak sempat pulak. 
so kami pekena at nite. 
ha..haa..haa.. hebatkan. 
apa dessert kami?


i just got apples. 


Apples from Kashmir. 
Zubair passed this apples thru one group yang baru balik dari Ladakh.
banyak gak tu. 
sib baik the apples still in a good condition.
cuma adalah satu dua yang dah rosak. 
so we decided buat Apple Struddle.


Masyallahhh.. sedap sangat. 
Makan dengan Vanilla Ice Cream.
memang best. 

ALHAMDULLILAHH.. 
masak dengan cinta. 
makan dengan kasih sayang. 

40 comments:

  1. Alhamdulillah. Masak dari hati masak dengan iman kata Chef Ammar. Sekeluarga puas makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sangat Kakcik. heee..puas sangat kak.

      Delete
  2. Sis.. Sedapnya. Meriah sangat menu yang disediakan.. Nyumm nyumm

    ReplyDelete
  3. huhuhu nak nangis tengok lamb yang sedap2 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry baru sempat tengok dan balas kat sini.
      lamb tu kalau nak buat senang je kan..
      cepat je habis.

      Delete
  4. ayam gedabak tu biasa makan dgn rosemary je :D nampak sedap semua makanan!

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanis, mmg betul.
      tapi gedabak tu cepat je licin.

      Delete
  5. Lapor pulak tgk entry kak yan ni --' klau la mek mampu nk msk cam ni, aihhh, gemuk mek nnt sbb semunya peberet :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaa... mek makan banyak2 pun tak gemuk lah akak rasa.. org nya cumel je.

      Delete
  6. berbaloi makan sekeluarga. nak pula ada chef dalam rumah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes nieda. tapi kesian chef.. tukang makan lagi ramai. heeee

      Delete
  7. Wow, terasa seperti makan dihotel 5 bintang dengan setting yang sangat menarik. Amazing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke uncle..
      alaaaa.. pakai bo je..
      adjust ikut sedap mata sendiri.

      Delete
  8. sy nak chicken nanchos tu...japgi nk g copy resepi lah...

    nak sgttt!!! bestnye pastu melting tempting tgk chicken nanchos tu...dgn chips lg xsedar diri duk mkn...

    ReplyDelete
  9. saya pun suka lamb kat rumah...puas makan kan kak....sedapnya epal....

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. ALHAMDULLILAHHH... semua suka tu kira ok lah kan.

      Delete
  11. Replies
    1. ALHAMDULILAHHH... masak sendiri puas hati kan.

      Delete
  12. sumpah sampai sekarang terliur tgk akak punya nachos...huhu...

    ReplyDelete
  13. sedapnya makanan-makanan tu kak yan ;-)

    siap dapat sekotak epal ni

    ReplyDelete
  14. Ya Allah meriah nyer sedap makanan tu semua :D yummmy hehehee

    ReplyDelete
  15. Terliur i.....nak pinjam sat semangat U yg suka masak tu.
    Biasalah.....zaman sekarang ni, nampak simple gitu pun habis sampai Rm150 henggit. Terasa membazir pulak, tp kita tak perasan kalau kita makan kat luar lagilah banyak kena spend!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa..i masak simple2 then masak reramai...

      Mmg jimat makan dan prepare kat rumah.

      Delete
  16. Sedapnya tengok yam sekor masak macam tu! Feeling2 winter & christmas ;p

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete

cliks..cliks