cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, November 7, 2016

Julley Ladakh, Kashmir (8) - All the way to Panggong Lake.


Day 3, August 27, 2016
Saturday.


Salam buat semua. 
Sorry lah. lama menunggu.
tak tau nak cerita betapa malas nya i nak mula menulis ni. 
hebat sungguh. 
sian pada yang selalu menunggu cerita dari i. 
eh, ada ke yang tunggu cerita Ladakh i ni.
heeeee..
prasan i ni kan..

tapi i tau ada yang memang menunggu.
tau sangat..
thanks sebab tak jemu2 baca cerita  merapu2 i ni. 
so, ok lah, hari ni i sambung. 
kita hari ni nak ke Panggong Lake.

But before that, sedekahkan AL FATIHAH buat our late brother, Fahad Ali yang telah meninggalkan kita hampir setahun dah. 
Dan masa trip i ke Kashmir on the second time tu lah dia beriya2 menunjukkan pada i gambar Panggong Lake masa kami tengah sembang2 or maybe tunggu something masa tu. 
Masih terbayang gerak tubuh dia sambil cakap kat i, 
"Yan, u sud go here". tangan dia tunjuk kat i video pasal Panggong Lake.
"Ooo.. ye ke? best ke?", tanya i.
He replied, "Something different is waiting for you".

Rupa2nya tak kesampaian dia nak bawak i ke Panggong Lake. 
Dan selepas dia meninggal baru i bétul2  usha this place. 
Jadi dengan Zubair lah i merisik khabar tentang Ladakh. 
berusaha mendapatkan sebanyak info pasal this place. 
So maka setelah berbagai persiapan, i menjejakkan kaki ke tempat ini. 

Walau bukan arwah yang menjadi tour guide nya, hajat jadi kenyataan.
Arwah tahu i memang sukakan LAKES.
ALHAMDULILAHHH.. bersyukur. 


Ok lahhh.. tak nak lah  cerita sedih2.
i nak cerita pasal Panggong Lake.
apa yang best sangat Panggong Lake tu ek?
tak pe. 
kita amik tahu sikit pasal this lake. 


Pangong Tso is a "high grassland lake", also referred to as Pangong Lake, is an endorheic lake in the Himalayas situated at a height of about 4,350 m (14,270 ft). It is 134 km long and extends from India to China. Approximately 60% of the length of the lake lies in China. The lake is 5 km wide at its broadest point. During winter the lake freezes completely, despite being saline water. It is not a part of Indus river basin area and geographically a separate land locked river basin. 
The lake is in the process of being identified under the Ramsar Convention as a wetland of international importance. This will be the first trans-boundary wetland in South Asia under the convention. Pangong Tso is in disputed territory. The Line of Actual Control passes through the lake. A section of the lake approximately 20 km east from the Line of Actual Control is controlled by China but claimed by India. The eastern end of the lake is in Tibet. After the mid-19th century, Pangong Tso was at the southern end of Johnson Line, an early attempt at demarcation between India and China in the Aksai Chin region.
The Khurnak Fort lies on the northern bank of the lake, halfway of Pangong Tso. The Chinese has controlled the Khurnak Fort area since 1952. To the south is the smaller Spanggur Tso lake. On October 20, 1962, Pangong Tso saw military action during the Sino-Indian War, successful for the Communist People's Liberation Army. Pangong Tso is still a delicate border point along the Line of Actual Control. Incursions from the Chinese side are common.


Ini lah serba sikit info yang i ceduk dari google.


nak ke atas tu, ni lah pemandangan yang biasa di sana.


after breakfast (makan simple je sebelum bertolak ke Panggong Lake. advisable makan yang ringan je.) terus checked out then Zubair checked in kan ke new homestay nearby. 
I requested cheaper room after back from Panggong Lake nanti. 


Since only me the tourist yang nak ke Panggong Lake, and it was not allowed to do so, at least 2 orang tourists katanya. 
Zubair orang local. 
so we took a package organized by the tour agent yang Zubair dah deal lah. 
jadi 6 of us including driver bergerak dari Leh. 
Me, Zubair, one Korean girl, and 2 Japanese boys. 
I chose to have a front seat. 
takut sakit tulang urat kalau duduk kat belakang sekali kan.

tiba di check point security, KARU, kami berhenti. 
the altitude kat sini dalam 10,850ft. 


dah tinggi gak kan. 
Here, in KARU, we submitted our permit. 
no written permit, tak leh masuk ke Panggong Lake. 
semua settled by Zubair. 
me no tau hal lah. 


ini pun pemandangan biasa di Leh. 
Depa ni labors. 
bukan orang Leh katanya.
Usually depa ni dari Bihar.
 antara golongan miskin yang bekerja sebagai labors. 
kesian betul tengok depa ni. 
masa kat Leh pun i ada jumpa the whole family ada kat tempat kerja cam ni. 
Mak pak kerja, then baby 3 4 bulan dibawak sama. 
bentang je kain, baring lah baby tu kat situ. berpanas berhujan.
aduhhh... insaf kejap. 
sayu rasa.


cuaca memang agak cerah.
memang pun kami berdua'a agar cuaca menyebelahi kami. 
bila cérah means sampai di Panggong Lake nanti akan kelihatan tasik yang kebiru2an.
itu my mission. 
nak tengok tasik yang membiru. 
berdua'a agar tak hujan.
kalau ditakdirkan hujan or cloudy lah sikit, punah harapan. 


ini lah pemandangan yang biasa all the way to the lake. 


memang tak ada lain lah.
gunung - ganang tandus je pada i.


sesekali nampak hijau je, terus i click2 lah.
rasa sayang kalau tak tangkap. 


nampak yang gumpal2 tu lagi lah..
macam tak puas2. 
petik je lah.
m not the professional one.
so i don't care angle mana ok or not. 
just bila nampak dan taksub, terus je tangkap. 
banyak yang ditangkap?
banyak.. 
tak terkira. 



satu benda yang i sangat takjub di sini adalah awan awan yang bergumpal2 tu.
jadi asyik.
lepas nampak awan, then blue sky.
so clear. 




saje je i masukkan kat sini my journey to Panggong Lake. 
tengok lah keadaan jalan dan suasana di sana. 






nampak valley area tu. 
hijau dari atas jalan naik ke gunung dah nampak cam ni. 
best  sangat pada i ni. 


another video i tepek kat sini. 
tengok jalan memang ngeri. 
tapi i ni jenis bo je. 
cool je pada i. 
memang kalau siapa yang gayat, mau muntah ijo kot. 
but me ALHAMDULILAH..
tak sempat nak muntah sebab sibuk menangkap gambar n recorded videos. 
memang bahagia pada i. 


valley yang telah ditinggalkan jauh. 
ini dah tinggi tau. 


tengok tu..
tu lah jalan yang kami lalu tadi.
sepanjang jalan tadi me, Zubair, and driver je tak tidur. 
the rest tidur. 
kalau driver tidur habis lah kann...
why tak tidur. 
i memang tak suka tidur dan jarang tidur. 
satu lagi, kalau tidur berkemungkinan boleh muntah ijo nanti you. 
better not lah. 

once we arrived here, i told Shabir i nak berhenti. 
i wanted to take some pictures. 
Cantik sangat this area to me. 
plus ada view point kat sini. 

berhenti je, i paksa the rest turun.
terpisat2 depa sebab nyenyak sangat depa tidur. 
apa lagi.. 
kita tangkap gambar lahh.


the Japanese boy, Yoki and Zubair.
macam gaduh lak depa ni bergambar. 


hey.. me here. 


in a middle of nowhere. 


ini pulak our driver tu.
very young, baru 20 tahun and very cekap wei..
serem i.
Shabir namanya. cumel orang nya kan. 
Senyum je. 


after few shots, we continued our journey. 
jauh lagi weiii..



kejap redup, kejap cerah. 


tengah2 jalan, jumpa lagi depa2 ni. 


berselisih lak dengan army trucks ni. 
jalan kecik wei..
tepi kita tu gaung. 
perghhh!!!


so kena pandai cari ruang bagi trucks tu lalu dulu. 
nampak ruang kecik tu. 
sebelah kiri i tu, tuuuuu dia, 50 kaki ke bawah mau gak lah tu. 
gulp!!!


nampak tak kat bawah tu. heeeeee.
nampak kan.
semoga ALLAH merahmati dan melindungi perjalanan kami. 


another clip during my journey. 
abaikan suara mamat Industan tu ye. 
memang suara dia je sepanjang jalan..
kalau boleh menyampuk, memang best.
ni takat tau kay hua boleh lah. 


i can't remember the name of this place. 
tapi all the way to Panggong Lake from Leh, we passed by Karu, ( the check point tadi tu), then Sakti which took about 10KM from Karu.


at 1.00PM local time, we arrived here. 
some of the tourists like to stop by here. 
nampak tak bendaalah kat tengah2 jalan tu. 
kat India benda2 cam ni memang normal lah. 
tengah2 jalan tu. 


mamat2 motor ni memang hebat.
perjalanan yang benar2 mencabar ni memang membuat most of the riders  teruja melaluinya. 
they enjoy the moment lah for sure. 

those yang naik motor ni, suka bila depa ni stop kat mana2, then hirup udara segar. 
stretch out kejap,  selfie2, then sambung lagi. 
and for sure the journey lagi tambah lama lah kan. 


nampak tasik tu?
ehhh.. bukannn..
bukan Panggong Lake tauuu.
jauh lagi. 
i think another 3 or 4 hours lagi tau.




then after about 80 Kms from Leh, we arrived here .
Changla Pass. 
melegakan pinggang memasing. 
some ada yang minum teh. 
some ada yang ke restroom.

i thot i pun nak buang apa yang patut lah kan..
SUBHANALLAHH..terpaksa dilenyapkan. 
tahan beb, tahan.
keadaannya memang daif bagi i esp yang menghadapi back bone and knee problem.
kalau tak de these 2 problems, maybe  i bo je..
so tahan je lah.
memang seksa pundi kencing den.


dari jauh nampak ni. 
solju di atas sana. 
nampak panas kan.
tapi ya ampunnn.. sojukkk. 

see.. mamat tu duk melegakan pinggang dia. 
me tooooo..


agak panas gak masa ni.
tapi udaranya mak aiii..
sejuk geget.


lagi lah dia ni yang kurus melengking..
tak tahan sejuk dia. 
i kira tebal lagi lemak. 
ok je..


sejuk yang mengigit2 tu menyebabkan i decided to go back to the car. 
to warm up the body. 
jemari i yang runcing dan muncit2 ni jadi jadi kecut kesejukan. 

sambung lagi. 
but the rest dah tak tidur dah. 
me still sat at the front seat. 
asyik menclicks.



lepas dari Changla Pass tadi tu kami sambung jalan.
All the way, ya ampun.
so bumpy. 
tengok je lah video i ni. 
memang boleh muntah ijo beb.
luckily i jenis yang bukan mabuk lah.
tapi tak leh cakap besar lah kan.

sebab this was my first time.
still  Zubair dah prepared pills for me  lah.
for treating any nausea problem lah kan.
ALHAMDULILAH i tak ambik pun. 


masa tengah melantun2, tup2 terpekik si Zubair.
"Seeeee... yak! yak!."
"I wanna see it closely"
Ya ampun bhai oiii, jauh tu kalau nak jalan.

secara kebetulan lah pulak si Yu Ni (Korean girl)  yang duduk kat belakang tu mintak nak stop kejap.
She was about to vomit. 
so kami stopped lah.
then si Zubair pun cakap dia nak pegi kejar yak tu.
suka hati ko lah belalang.
i lak tolong Yu Ni dengan bagi ubat minyak angin lah, bagi pills lah.
tak pulak dia vomit.
tak sedap rasa lah tu kan.
kesian i tengok.
yang dua Japanese boys tu pun macam pewai je i noticed kat belakang kereta tu.
tapi depa dah telah pills siap2  katanya. 
kira ok lah tu kan. 


tengok gambar yak bebanyak ni kerja si Zubair tu lah.
sampai jatuh2 dia kat situ. 
kami perhatikan je dari jauh. 
tergelincir sikit dia. 
hhhhh!!!
kanak2 Ribena betul dia. 



sempat lagi dia bergambar dengan gembala yak tu.
Yak ni apa ek?
Kira macam lembu yang berbulu2 lah.
agak besar gak.

The yak is a long-haired bovid found throughout the Himalaya region of southern Central Asia, the Tibetan Plateau and as far north as Mongolia and Russia


sambung lagi. 



sampai kat sini, Yu Ni mintak berhenti lagi. 
kesian betul dia. 


at last she vomited here.
Elok pulak lah berhenti kat sini. 
Air sungai mengalir di situ.
YA ALLAHHHH. cantiknya alammmm.
takjub kejab.
bila ada wanna hijau ni, memang i suka.


memang hebat rasa.
just maybe i m not a pro one, so hasilnya kureng lah sikit kan.
but anyway, i suka je.


orang sengsara vomit kat situ, i lak sakan menggambar. 
memang seronok wei..



di kawasan ni gak banyak eagles tau. 
wildlife here. 




see, most of the road, rupanya cam ni lah..
melingkar2 macam ular.
tu kat bawah tu cantik je rupa jalannya..
but some, soon bumpy. 



but anyway, NEVER GIVE UP heee.
then we arrived at Changtang.
melepaskan lenguh punggung. 
lagipun dah dalam pukul 12.30pm masa kami tiba sini. 
kat Malaysia dah pukul 3.00pm tau.
perut i memang terasa lapar sangat. 
pagi tadi just makan roti 2 keping je. 


kena cari chai nampaknya. 


Yu Ni pun macam dah ok sangat dia. 
lega kan bila lepas vomit tadi tu. 
baru nampak senyum lebar. 



makan time. 
semua happy.


harus pekena  ni.
Garam chai.
Chai panas. 
teh panas laaaaa.


and surprisingly i took this. 
i makan instant noodle hokeyy.
kat Malaysia terlalu jarang i makan benda ni. 
in fact memang diharamkan di rumah.
tapi kat sini, kena lah pekena. 
ni je yang rasa2nya paling cepat dan paling sesuai dengan tekak kita kot. 


tak lama kami di situ, terus sambung jalan kami. 



tengah jalan nampak kambing.
penting beb..
kena stop.


Mak Bedah nak tangkap gambar dulu.


i love the view kat sini. 
so serene. 



cloud burst lah jadi kan jalan dipenuhi air tau..





bawah ni macam sungai je..
pasir halus dan putih sangat.



and it is almost to the lake. 


nampak biru2 tuuu...


and ALHAMDULILAH, kami dah almost sampai.
almost 5 hours journey.
korang just image lah sendiri..
boleh jejak Kelantan kalau dari Shah Alam ni. 
Tapi i tak nak lah sambung cerita Panggong Lake tu lagi ye. 
kita buat next version.
panjang sangat lah.
Lagipun puas sangat i dok nak cari gambar upload kat sini. 
nanti kita sambung lagi ye...
sabaq nooooo.

50 comments:

  1. Waduh...tengok jalan yang berliku tu, rasa macam usus dalam perut pun bergetar-getar je...

    Nampak kenderaan yang tergolek tu, AllahhuAkbar...

    Dol nampak agak berisi pulak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ngeri gak kak..
      kalau kita ke Pahalgam tu kan berkelok2.
      kat sini lagi hebat.
      dah tu gurun gersang je. lagi haru.

      Kan curfew kak. so kerja dia makan tidur je lah.
      tu yang saya pun tgk, mak aiii.. naik badan.
      perut muncit. heeee

      Delete
  2. Pegunungan yang gersang tapi sangat indah. Saya suka gambar Kak Yan dengan latar kambing-kambing di padang rumput. Seperti di New Zaeland.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dengan kambing2 di Kashmir memang tak leh tinggal Gun. heeeeee
      sebab suasana tu yang buat nak gak bergambar dengan kambing2 tu.

      Delete
  3. bila sy bc entry akk ni terasa mcm akk nk pergi ke hujung dunia ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..haa...
      kurang lebih lah tu dik non.
      macam tak de penghujung tau.

      Delete
  4. kak yan, tandusnyaaaaa bukit dia org tp stuju dengan kak yan yg pasal awan tu :) itu mncintikan pemndangan.
    and memang, middle of nowhere kalau tk mention pegi ladakh >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Mek.
      akak memang at first rasa macam down sikit.
      coz i love green.
      tapi bila sesekali ada green tu, macam hidup balik nyawa akak. heeeeee

      Delete
    2. Azian,

      Kalau u baca profile i in my blog, u tau i pun love green tapi saya tak kata green tu rumput maksud saya hutan. I love jungles and rivers.

      Sorrry mencelah di sini.

      Delete
    3. i did read yr profile before following yr blog Adam.
      single parent.
      stay in Shah Alam.
      orang Johor gak.
      anyway, kalau green2 ni mata jadi sejuk kan.

      Delete
  5. x sabaq nak baca sambungan ni kak yan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak sabaq,
      kunjung ke blog saya.

      Delete
    2. sabaq noo..

      puaih nak edit gambaq tu plus video gak..

      inshallah rajin sikit lepas ni. heee

      Delete
    3. mrs gold kena jengah lah ye blog Adam nnt. :-)

      Delete
    4. Azian,
      Mrs gold tak dudi xinggah blog biar lembu jadi lembu

      Delete
  6. Salam kenal.

    I'm reading yours now.
    Haven't finished yet,
    so no comment from me.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam back,
      thanks Adam sudi singgah dan nnt baca lah.. then boleh nnt ke Kashmir.

      Delete
    2. Maybe after i come back from japan. Kashmir is a beautiful place but hv not been there.

      My blog:
      http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.com

      Delete
    3. Aahhh....Japan is also a nice place.. I love Kyoto more..macam duduk kampung je...

      Delete
    4. Any good cerita u hv, sharelah kat sini.
      I love reading but tengok who writes first.
      Yours is ok, santai with knowledge.

      Delete
    5. Adam, cari my N3 pasal Japan. a lot i share my trip ke sana last year with my boy and my sister. Kami stopped kat Seoul for 3 nites then terus fly ke Osaka and stayed 2 nites in Osaka, then 3 nites in Kyoto and one nite in Tokyo.

      Delete
    6. I will.
      And i'll ask u about japan when i m looking for something there. Such as kedai makan halal and masjid. I'll call u if urgent nanti.

      Delete
  7. Replies
    1. kurang lebih dear.

      mcm boleh sembah2 lah gitu.

      Delete
  8. seonoknya saya tengok...sgt adventure! Walaupun tandus, tapi tetap menarik bentuk muka bumi gitu.

    tapi part ngeri..jalan dia la tu..fuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang menarik esp the sky and the clouds.

      rasa macam kat planet mana tah.

      Delete
  9. klu org lain prefer modern city Hsna lg prefer yg ni lah

    suka gunung2 pastu suka view dy yg ala-ala lonely..hii

    bestnyaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Husna,
      Kita serupa. Tengoklah profile saya. I mentioned that in my profile. Kat blog pun i tulis that i am going to Juje island, korea.

      Kita termasuk azian, serupa selera. kebetulan.

      Delete
  10. Subhanallah. cantiknya . Terima kasih sebab share. rindu nak baca sudah terubat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear sudi baca..
      Nanti i tambah2 kan kerajinan i ye..

      Delete
  11. Assalamualaikum.. lama tak menyinggah.. sampai ke khasmir akak jenjalan.. seronok baca kisah dia huhuu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam.

      ini dah kali keempat ke Kashmir.
      tapi first time ke Ladakh due to the curfew time masa tu.

      Delete
  12. Azian and the gang here.

    Saya mintak maaf sebab tak perasaan sini semua ladies. Buat u semua senyap mungkin tak selesa sebab i lelaki. Oklah, i tak ganggu mesj but i willl read yours.

    Sorry, i memang tak perasaan u semua females.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upssss..

      What's wrong with that..
      ada je men kat sini.. like TT, brother Khai.
      not a big problem..
      yang penting to me, thanks so much for dropping by even comment kat sini.

      no worries..

      Delete
    2. Tak nampak men pun.
      Saya bimbang females tak confortable.

      Delete
    3. well, comfy or not up to u.
      this is just a blog.
      bukan domestic blog.
      about my travel experiences.
      nice sharing.

      Delete
  13. cantik, kashmir is a place i would like to visit. scenery dia tu mahal sangat. dengan gunung ganang, kambin2 kan. i wish i would be there with you. untung kak yan

    ReplyDelete
  14. Kakak rasa penatnya... tapi dpt rasa seronoknya
    Ada yg menyentuh rasa tengok yg ketuk-ketuk batu tu. Kesian betul
    Tapi scenery banyak yg cantik-cantik:)

    ReplyDelete
  15. Mencabar perjalanan ni...
    Tapi cantik2 sangat gambar..mesti tengok sendiri lagi cantik kan...

    Nanti kalau Yan nak pegi lagi war2kan la...
    Kot-kot la ada rezeki nak ikut...

    ReplyDelete
  16. Salam Kak.. ya Allah cantik sangat pemandangan sepanjang perjalanan akak nak ke Lake tu..subhanallah.. berliku-liku jugak kan..jauh jg ambil masa 5 jam, mcm dari Tawau nak ke Sandakan, Sabah.. hihi..
    sebak nengok buruh2 di Leh tu kak, sampai bawa anak kecik ye..susahnya hidup depa.. :(
    **Khasmir pun dah jadi peberet place klu ada rezeki travel..jatuh cinta masa baca entry kak yan & kak chik..:)

    ReplyDelete
  17. Teringin jugak nak berjalan kat negara orang AE tp bila mengenangkan nak kena tahan pundi kencing tu, terus pikir 10 kali huhu....

    Tambah seriau mengenangkan gaung yg curam tu. Adoiyaiiii...

    ReplyDelete
  18. subhanallah cantuknya bumi Allah.. patut laaa kt sna smua tanaman subur. kesian org muntah. jln agak adventure jugak tu.

    ReplyDelete
  19. masyaAllah ...
    terima kasih berkongsi pengalaman kak yan ...
    bila view video tu terasa join skali trip kak yan di sana .. hehee

    ReplyDelete
  20. Banyak nya army kat area ni. Macam takut plak nak g sini..

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete

cliks..cliks