cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, October 4, 2016

Julley Ladakh, Kashmir (7) - Hall of Fame and Leh Palace


Day 2, August 26, 2016
Friday.


Helloooo..
Is it me you are looking for?? 
heeeee

Ok lahh. i nak sambung cerita. 
cerita Ladakh i. 
cerita sight seeing..
kang lelama ada yang terjun bangunan lak sebab i saja2 dragged the story.
geram. ( eh, ada ke yang suka baca cerita i ni kan..)
Since last cerita i skipped story kat Hall of Fame. 
so today i nak story and share my pictures there. 


peek a booo. 
ok lah. ini masa i masih di Rancho's School. 
terus je dari sini kami ke Hall of Fame. 


tengok cuaca masa ni. 
perghhh..
lit2 kata ko.



My SPF50 pun macam tak cukup you.
apa tak nya. 
bila balik i noticed muka rentung. 
now still in recovery phase. 


but i was so enjoyed the moment. 
camera sentiasa berclick. 
even m not a professional one. 
but still i click.
suka hati i lah kan. 


tak lama pun masa nak sampai ke sini. 


tapi kena macam patah balik ke town. 
i tak berapa sure. 


kat town jumpa lah segala neka hewan. 
ini keldai. 
ramai lak tu. 
santai2 je jalan kat town you.
kena horn selamba rock je dia. 
heeeee..


then terus kami sampai di sini. 
apa dia Hall of Fame ni ek?
Mak Bedah posing dulu yeee...
okk.. kita refer to mr google. 

The Hall of Fame, located near the Leh Airfiled, is a museum constructed as well as maintained by the Indian Army in the memory of the soldiers who had lost their lives during the Indo-Pak wars. It is also termed as a memorial for the war heros. This building consists of two floors. While on the ground floor, there is information about the brave soldiers as and a souvenir shop but on the first floor, there are artifacts of various wars (mainly Kargil war) such as the weapons used during the  war and some important documents, related to the same. There is another section dedicated to the  Siachen glacier. 


langit memang sentiasa cerah. 
and the clouds actually tak banyak. 
tapi gebu gebas lah.


kena beli ticket dulu.
How much?
i don't know.
all settled. 
all the belongings kena tinggal except wallet and camera. 
still you have to pay for the camera. 


sebenarnya ini adalah museum for military. 
depa ni kan berbangga dengan askar2 depa yang boleh kalahkan askar Pakistan dulu. 
kalau sesiapa pernah tengok documentary pasal Siachen War/Conflict  memang best ke sini. 
i come to know about this war sebab i pernah tengok one documentary tentang India Army yang terpaksa duduk kat area air batu ni dalam setiap 6 bulan. 
perghh!!.. berebut punya pasal. 
duduk beku kat situ.
i suka cerita pasal anggota depa ni nak sampai ke area Siachen ni. 
Boarder lah ni. 
anyway, TOLONG LAH JANGAN PERANG LAGI INDIA PAKISTAN WOIII..
i nak balik kampung hokey. 
(Pakistan ada mentioned India tried to divert the issue of Kashmir dengan provoke Pakistan with UNI).
hhhhh.. kenapa lah korang tak nak aman ek. 
Sian orang kat Kashmir tu jadi mangsa nanti.
ok lahhh.. sambung hal i kat sini. 


ini lah pakaian depa waktu  bertugas di Siachen Border. 


ada gak senjata2 yang ditunjukkan.
tapi i tak suka nak tangkap. 
serem je. 


ramai yang melawat museum ni. 
tapi ni masa i sorang je kat sini. 


i tak sure apa yang ada kat luar ni. 
seemed like a place for them to march lah kot. 


cuba tengok cahaya yang cemerlang tu. 
perghhh..
kami tak keluar pun. 
amik gambo je dari pintu .


ini lah cerita war depa ni. 
suka betul kan. 
posing kejap terus i ke souvenirs shop dia. 
i sambar one shawl here
murah sangat. 
tapi since kat dalam ni ramai, the shop bit warm.
kepala i dah sakit dah. 
si Zubair asked me to buy more here. 
eeeeeeee.. tau kenapa?
sebab dia tak nak bawak i shopping kat luar. 
i said, i tak suka design dia..
heeeeee.. i menang. 
tak jadi beli banyak kat sini.
then kami keluar. 


takjub i tengok awan tu.


di luar cuaca best sangat. 
berangin2 gitu. 
dah tak panas dah. 




since ada photographer free ni kan, dapatlah i bergambar banyak. 
kalau tak memang orang lain je yang penuh dalam blog i ni kan. 
sesekali. 







sementara tunggu the driver pick up, sempat lagi. 
tup2 dia dah terjerit2 panggil kami. 
cehh!!!!
potong stim nak verangan. 



puas mata memandang. 

tak lama kami terus meninggalkan Hall of Fame dan terus menuju ke Shanti Stupa. 
i dah cerita kan kat  S I N I. 
lepas Shanti Stupa tu lah kami terus ke Leh Palace. 
dah nak gelap dah wei. 


tapi the driver still nak bawak. 
in the package kan.
sight seeing package tu. 

nak tiba tu singgah beli air. 
tengok kat tepi2 jalan tu penuh orang lelaki. 
ramai weiiii.
macam pesta. 
i tanya kenapa ramai sangat. 
ooo depa baru balik kerja. 
nanti ada transport yang pick up depa. 


memang meriah. 
mostly the labors ni dari Bihar, a state in the East India, bordering Nepal.
bila bercerita2 tu, depa mentioned that this state is one of the poorest place in India. 
(i tak sure this fact, maybe lah).
kulit depa pun tak macam orang Kashmir pun. 
agak gelap sangat. 
in fact bila dah kena débu jalan tu langsung susah nak nampak real face depa. 
itu lah kan.. 
reality hidup. 
struggle life depa ni. 


laju je driver tu bawak. 
macam nak terbang.
ko jangan Asraf. 
i baru je sampai Leh ni. 
bawah tu gaung2 semua tu. 
tapi ALHAMDULIAH.
depa ni expert betul 


memang masa ni dah agak gelap. 
dah tak ramai orang ada di sini. 
adalah 3 4 bijik kereta je lagi. 


Palace dah tutup. 
ye lah you. 
i sampai sini almost maghrib. 
and i cud hear azan from here. 
so nice. 

anyway, google sikit pasal Leh Palace. 


Leh Palace is a former royal palace overlooking the Ladakhi Himalayan town of Leh. Modelled on the Potala Palace in LhasaTibet, the palace was built by King Sengge Namgyal in the 17th century. It is nine storeys high; the upper floors accommodated the royal family, while the lower floors held stables and store rooms.
The palace was abandoned when Dogra forces took control of Ladakh in the mid 19th century, and the royal family moved to Stok Palace.
The ruined palace is being restored by the Archaeological Survey of India. The palace is open to the public and the roof provides panoramic views of Leh and the surrounding areas. The mountain of Stok Kangri in the Zangskar mountain range is visible across the Indus valley to the south, with the Ladakh mountain range rising behind the palace to the north.
The Palace Museum holds a rich collection of jewellery, ornaments, ceremonial dresses and crowns. Tibetan thangka or sooth paintings which are more than 450 years old, with intricate designs, retain bright and pleasing colours derived from crushed and powdered gems and stones.
terima kasih Mr Google. 


bila semakin gelap, nampak pekan Leh bercahaya. 



botol air tak leh tak ada. 
penting kalau travel ke Leh. 
minum je lah.
nak tencin tahan lah sampai ke hotel balik. 
heeeeee




kan dah mula bercahaya. 
kalau lagi gelap kat atas ni, sure lagi best nampak cahaya masa ni. 
tapi azan dah sayup2 dengar kat sini. 
pak setan pun dah keluar. 
better lah kita balik yeee..


kat belah lain pun ada lagi macam stupa kot. 
or maybe tempat tinggal depa2 ni. 
royal people lah tu. 
jenuh lah nak naik. 


tak lalu lah nak menapak ke sana kan. 
sebab dah tutup. 


kita tangkap gambo je lah.





the view from Leh Palace.



After Leh Palace, the driver sent us back to the hotel .
I sebenarnya nak  lagi jenjalan. 
i asked Zubair to bring me again to the town. 
I wanna do shopping.
shopingggg lah Zubair. 
tapi kan Mamat ni memang sengal. 
dia tak bagi i menyopping.
katanya esok2 pun boleh. 
eeeeeee..
geram i. 
I NAK SHOPPING.
"we will have more times so u can do your shopping. "
grrrrrr..
nak tak nak, terpaksa lah ikut. 
i dah berura2 sebenarnya kalau dia tak nak pegi, i nak jalan sorang2 ke pekan. 
tapi rasa serem lak. 
bukan seram dengan orang. 
 i seram dengan anjing2 yang banyak tu. 
takut weiii..  
angan2 je besar.
tak pe lah. 
i still have another 5 days to go. 
so ikut je lah perintah. 


sebelum balik, we dropped by kat area sini.
needed to buy oxygen. 
yang disposable  punya. 
persediaan nak ke Panggong Lake esok. 
satu lagi dia tak bagi i jenjalan sebab esok the journey will take us quite some times. 
must be tiring journey. 
jadi kena rehat. 
yo lah belalang. 


sampai je, terus kami dinner. 
one of the favorite.
vege soup dia. 
and depa tak jauh dengan salad cam tu. 
takat timun, carrot tu i ok lah.
tang  bawang dengan tomato tu, terima kasih je lah.
siap ada cili lagi tu. 


ada gak papadom.
tapi i kurang suka sebab soooo salty. 
kalau makan dengan nasi ok kot. 


since semalam masa dinner we noticed that the rice was not so yum, we requested Cumin Rice. 
and not bad yarr. 
i love it. 
Ada sayur kat sini, ada Dalca, ada Paneer apa tah. 
the portions ya ampun. 
banyak.
i memang suka makan, tapi i bukan big eater. 
makan sikit pun i dah kenyang. 
plus depa kata kalau kat Leh ni due to the altitude lah memang apetite kita jadi kurang. 
bagus sangat kan. 


and we ended up our dinner with this dessert. 
Rasgula. 
Spongy gitu. 
memang macam makan sponge. 
and soooo sweet. 
boleh kena kencin manih. 
mamat ni blasah semacam je. 


but i love the Gulab Jamun dia. 
sedap.
memang manis. 
i love it. 
diabetes  please go go away..

ALHAMDULILAH. dah hari kedua i di Leh. 
Dah buat sight seeing dia. 
i suka pekan kecik dia. 
boleh shopping sakan. 
just rupee je tak menyakan. 
but still banyak yang i belajar dengan activity hari ini. 
all about LIFE.

as Ibn Battuta quote, 

Traveling, it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.

and  that's me now. 
okkk.. esok nak ke Panggong Lake. 
why i really want to go there. 
ada cerita di sebalik itu. 
tunggu yee.

42 comments:

  1. wah cantiknye....mmg meriah awan dia....hall of fame to igtkan retis...rupanya army...suka tgk kdai buah dia...mcm mcm ada....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..haa.a. kannnzz.. i pun at first thot retis punya tempat.
      ghuper2 nya.. abang askar punya tpt.

      Delete
  2. Kakak suka tengok awan bergumpal dia - cantik
    Makanan dia kalau nak makan kena tunggu betul-betul lapar baru ngam hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang geram kak.
      cantik sangat kalau ditengok.
      food dia tu some boleh lah layan.

      Delete
  3. Lain kan pmndgan ngara org :) walaupun langit yg same :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mek.
      apa2 pun ciptaan ALLAH memang selalu mengagumkan.

      Delete
  4. Keldai pon ikut jalan raya eh... he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye dear..
      share jalan.
      itu belum lagi gajah, lembu, kambing, unta pun ada.

      Delete
  5. ya Allah cantiknya
    bestnye jejalan negara orang

    ReplyDelete
  6. pandanglah alam ciptaan allah, semua mendamaikan

    ReplyDelete
  7. pandanglah alam ciptaan allah, semua mendamaikan

    ReplyDelete
  8. Salam... seronoknya dapat jejak kaki di negeri orang... Pic2 yang dikongsi pun menarik sekali. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam dear.

      Memang best. esp this place.
      lain dari yang lain.

      Delete
  9. Kak Yan....x jadikla ke kashmir thn ni...huhuhu.... divert ke tempat lain ...hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau u nak ke Shimla pun ok sangat dear.
      lebih kurang cam Kashmir.
      just lemme know.

      Delete
  10. menarik kisah Leh Palace..byk betul Tibetan influence di sini..
    suka tengok citer Bajrangi Baijaan...baik je India & Pakistan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boarder depa pun sis.
      muka pun memang sangat beza dgn org2 Kashmir

      Delete
  11. Kalau Reen dapat jumpa keldai life.. Dah hug n kiss. Hihihi comel. Salam ukhuwah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. seriously reen?? heeeee. tak sanggup akak. bau kan.

      Delete
    2. Hahaaa yup. Reen pernah cium kuda.. Cium kucing jangan cakap. Hidung kucing yang berair pun kadang dicium. Heeeeee :D mulut kucing pun reen cium hahaahaaaa

      Reen suka sangat dengan binatang kak. Kalau de rezeki, harimau pun reen nak cium. Panda.. Aih comelnya.

      Kalau haiwan kurang comel mcm buaya.. Biawak besar tu.. Lg ape eh yang tak berapa comel. Haaaa... Kera.. Mmg idok le nak cium. Kesian dorg xdpt kne cium..

      Delete
    3. ha..haa... kalau i, sure dah linking pukang. kucing pun takut. melompat atas meja akak kalau ada dia kat bawah meja tu. hee

      Delete
  12. Subhanallah... amazing kan tempat ni. kawan ada kongsi jugak best gi sna. huhu..



    teringin nk pi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zul kalau nak ke sana bettter in summer..lg best

      Delete
  13. Ingatkan rasgula tu telur.. rupa mcm telur hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya daripada susu. dididih dan campur limau or cuka. dibulatkan lah processnya.

      Delete
  14. cantik permandangannya... nampak keasliannya tak tercemar dek kemodenan


    memula igt hall of fame sm mcm kt hollywood tu hehehehe

    ReplyDelete
  15. cantik giler gunung-ganang tu semua kak...tak sabar rasanya nak terbang ke sana

    ReplyDelete
  16. cantiknya.

    harap dapat pergi satu hari nanti - Insya Allah

    ReplyDelete
  17. Tempat cantik.. byk sgt gambar.. tak tau dah nak komen apa.. hahahaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik TT.. tengok je lah cuci mata yee.

      Delete
  18. Apa yg saya suka tengok agaknya ye kalau gi travel? Saya kurang suka gi melawat tempat tempat askar mcm tu AE...

    Rasanya Chef Razif pernah buat dessert mcm sponge tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seriously sis? i ni pegi gak sebab siang tu tak tau nak ke mana kat Leh tu.
      tp something lah yang kita dapat dari sana.

      Delete

cliks..cliks