cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, August 10, 2016

Small Family Gathering dan makan2


ALHAMDULILAH BARAKALLAH..
lama tak menulis. 
even sekedar sharing apa yang dialami.

anyway, dah habis syawal sebulan kan.
orang Malaysia memang sakan kalau hari raya. 
kalau boleh nak makan food raya tu sebulan. 
nak raya sebulan.
walhal puasa tak complete. 
heeee.. memang lah tak complete kan. 
umur2 yang memuda macam i lah for sure tak complete. 
ABC kannnn.

anyway, memang hajat hati nak kumpul dan makan2 masa masih ada syawal lagi  hari tu.  
means on July 30, 2016 hari tu. 
tapi ada keuzuran dari kaum kerabat, maka ditunda ke last Saturday. 
since MyMommi and MyDaddi turun ke Shah Alam with CikRah and the kiddos, i pun suggested to MyMommi, kita buat Berasak sikit lah. 


Kalau dah nama IBU kan, yang susah pun tetap diusahakan. 
membeli lah MyMommi daun pisang yang khas untuk dijadikan Berasak tu. 
bawak dari Pontian tu. 
daun pisang khusus for berasak adalah Daun Pisang Abu/Kapok/Nipah. 
itu lah highly recommended. 


They came a day before i buat makan2.
Hari jemaat.
Petang hari dah mula membungkus. 
tak buat banyak. 
setakat satu periuk nasi  karan tu je. 


khusus ni. 
tukang masak berasak veteran,


yang sebelah tu menyibuk je. 
tukang tolong gak yeeee.
kalau tak bertolong or bergotong royong buat berasak ni, memang esoknya makan daun pisang je lah kan.


dah bungkus, kena balut lak lagi.
nampak tak bertapa mudanya daun pisang tu. 


and ready nak rebus. 
started merebus at 9.00PM.
masa ni i dah surrender. 
tak larat dah.
esoknya pepagi dah verangan nak masuk dapur awal2. 
tu yang cepat2 tidur. 
yang menunggu berasak masak adalah MyMommi and 2 Abduls. 
heeeeee...Jahat i kan..


meanwhile Chef CiJu buat cake for us. 
cake for my belated birthday and also MyDaddi.
plus ada lak Anniversary for MyMommi and MyDaddi.
kita buat sekali harung lah.
sebenarnya it is not a big or grand celebration.
more to silaturahim dalam family.
more to family bonding gitu lah. 


tersediakan yang di atas ni.
i think i need to beli new table cloth lah..
kena ke Beijing ni. heeeee


tersedia lah apa yang dirancang. 
i made LAKSA JOHOR.
sebab ada some yang suka Laksa like My Ontel, Abang Irfan. 
Hubby pun suka Laksa Johor. 


Chef CiJu prepared Sambal Goreng NekMinah.
and that rendang is Rendang Ayam Kampung prepared by me. 


Ini lah Berasak nya. 
i tambah Nasi Impit. 
actually satu lauk di atas tu tambahan di saat2 akhir. 
takut lauk tak cukup.
Chef CiJu masak OSMOT.
ada yang dah tau kan OSMOT tu. 
dari tulang rangka. best match for Nasi Beryani. 


but we matched kan OSMOT tu dengan Nasi Minyak yang Chef CiJu masak tu.
guna berasmathi yang i beli dari Kakcik. 
panjang seinci you nasinya.


Herb Drink i buat.
I buat Air Sirap first then i campurkan dengan Ice Cream Soda. 
tak banyak tau.
sekedar ada rasa soda.
then i titik kan Serai 5 6 batang. 
dan campakkan secekak Daun Pudding. 
letakkan air masak banyak dan ice..
segerrrrr.


memang rezeki melimpah rauh. 
CikTi bawakkan some kuih talam.
Hubby Chef KoYa lak buatkan Apam ni. 
sedap. 


special request.. 
i love Brownies. 
Chef CiJu buatkan.
Dak eh!!!  dak ehh!!!
Wallahi. 
memang sedap.


datang NekCik, ini pulak yang dibawak..
MASYALLAHHH...
penuh meja.


and i was so happy.
majlis kami ada yang sudi datang. 
Kakcik and Cik Anyss kita. 
lama menanti Cik Anyss kita ni. 
akhirnya.
(i memang tak menjemput kawan2 bloggers. sebab i memang tak larat nak melayan kalau ramai2.)
INSHALLAH one fine day i will.
keuzuran diri tu yang menghalang. 
how i wish kan.


then malam hari ni baru lah kami poten cake. 
Horlicks Cake katanya.
apa2 lah belalang. 


ini lah birthdays girls and boy. heeeeee


bila lagi malam, lagi rancak depa ni semua bersembang. 
kat dapur pun riuh rendah.



ke depan pulak.
bergambar dengan macam2 posts. heeeee


and ALHAMDULLILAH ada yang sudi menghadiahkan Patchi. 
happy sangat. 
and thanks to Anyss gak for the gift. 
tak sempat nak tangkap gambar lah..
ALHAMDULILAH selesai tutup warung at 12.30am. 
itu lah family kami. 
kumpul2 dan makan2. 

18 comments:

  1. seronoknya gathering gini.. banyak pulak tu foodnyaaa πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

    ReplyDelete
  2. Nikmat pada makan dah tentu tapi lebih kepada ikatan kekeluargaan
    Bukan selalu dpt peluang ini kan.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum
    terima kasih mengundang kami & kenalkan kami dengan makanan yang kami tak pernah jumpa tu.
    fuhhhhh bertempiaran lari diet ambo. tapi....tak nyesal tak diet hari tu

    Lain kali jangan serik jemput je ;)

    ReplyDelete
  4. Nape gambar yang last tu macam sedondon je kale.. semua plain je. Tak sengaja ke kebetulan. Wah.. banyaknya kuih manis-manissss, tentu enjoy sakan kan..alhamdulillah

    ReplyDelete
  5. Seronoknya masak ramai2 untuk gathering ahli keluarga dan kawan2 tersayang

    ReplyDelete
  6. meriahnya makanan... geram2 nengok...
    kalah restoren mewah kak dia nyer meja tuh...
    sedapnya burasak kak...

    ReplyDelete
  7. bestnya...meriah...nak buat lemang actually guna daun muda mcm tu juga tapi yg dibeli tu guna daun tua sebab rajin je lemang terbolen hehhehe kalau buat sendiri elok je daun dgn isinya bila dipotong

    ReplyDelete
  8. seronoknya gathering. cake pun nampak sedap

    ReplyDelete
  9. seronok tgk muka semua org happy-happy belaka. bab food memang tak payah komen laaa..rase nak terjah umah akak makan sama je!

    ReplyDelete
  10. Ziyaan i x jumpa pun patchi patchi tu..hu..hu

    ReplyDelete
  11. Tumpang gembira tengok keakraban keluarga Yan.

    Tak sempat nak rasa buah tangan dari Nekcik...huhuhu...

    p/s : huhuhu sekali lagi sebab kakcik gumuksss sangat! ;-)

    ReplyDelete
  12. bestnyaaa gather ramai2.. btw tak penah makan pun Berasak tu.. sama ke macam orang Sabah nye Burasak ? heheh..

    ReplyDelete
  13. meriahnya kak yan. Rasa macam ada sama kat situ..hahaha

    ReplyDelete
  14. meriah.. hajat di hati nak gak tumpang sekaki. hhehehe

    ReplyDelete
  15. tak rase lagi berasak tu..hurrmm teringin..

    ReplyDelete

cliks..cliks