cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Wednesday, November 20, 2019

Suka makan Cendol dan Rojak Karim, and Putu Bambu World




Gabungan Rojak pasti cendol kalau menurut citarasa dan tekak i. 
Rojak Karim dan Cendol dia adalah pilihan hati i. 
kat mana i beli?
pasti yang ada di Shah Alam. 
Almost 17 years i duduk di Shah Alam ni. 
selama tu lah i makan rojak dan cendol depa ni. 


sekarang Cendol dia kalau take away guna yang macam ni. 
kalau tak dulu dia guna plastic berikat gitu. 
ini lebih proper lah. 


i suka yang banyak kacang merah. 
lembut je kacang merah dia. 
tak suka yang macam2 campur tu. 
suka yang common one je. 


Rojak dia.
perghh..
kuah pekat.
serasa semua. 
tak perlu nak tambah2 rasa lagi dah. 
yang penting dia pekat. 


suka yang keping2 tu. 
tak tau lah apa nama dia. 



ini yang i dah letakkan kuah.
tak habis i makan satu portion tu. 


satu lagi yang jadi favorite kami sekeluarga. 
ni hah.
PUTU BAMBU WORLD.
memang terbaik yang ni. 


gula tengah tu cukup banyak. 
kelapa masih lagi fresh. 


badan Putu ni pun memang lembut. 
kalau besok dimakan pun masih ok lagi. 
cuma kukuskan balik je. 
Kelapa dia pun masih ok.


and this was my dinner last nite. 
ALHAMDULILAH..
semua tu bukan habis. 
separuh tinggal. 

apakah rezeki kita esok hari. 
Bersyukur kita masih boleh makan,
syukur kita masih boleh makan beraneka makanan..
syukur YA RABB atas rezeki mu. 

26 comments:

  1. Rojak Karim memang sedap. Kakcik suka... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak.. tak berubah sungguh recipe dia. kuah pekat cam tu lah. cendol dia pun. tetap sama.

      Delete
  2. sedapnya kak... nengok rojak dengan cendol tu
    dana pun suka cendol yang biasa je, tak minat yg ada macam2 isi nya

    putu bambu world pun memang feveret, makan lak time suam2 aduhai best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best combination ye Dana.. cukup kalau akak for dinner or lunch.

      kita sama ye..

      Delete
  3. sy jarang beli putu bambu world ni tp kalau lalu kt lori / kiosk diorg suka sgt bau pandan kat situ wangi je heheheh

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah bagi. Look tempting rojak tu tu ;)

    ReplyDelete
  5. putu bambu world tu memang world :)
    selalu beli kat rnr.
    da byk dah truck nyer. memudahkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye aida. senang bila dah ada kat RnR.
      lepas toll pun ada dah now.. sedap kan..

      Delete
  6. Sedapnya cendol. Sekarang memang dah banyak jual cendol dalam cup besar ni. Lebih mudah nak minnuum bila take away kan. Sedap juga rojak tu. Putu bambu paling sedap pernah makan kat ayer hitam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. mmg senang kalau dlm cup cam tu. tak melekit2 lah.
      Putu bambu kalau dulu2 mmg banyak area Johor lah.. nowadays dah popular kat merata malaysia kot.

      Delete
  7. wow kak..tiga2 tu fav saya!
    jauh pulak nak cari rojak karim & cendol tu..huhu
    putu bambu world senang cari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke.. kita serupa. best kan.. Moh ke Shah Alam sesekali.

      Delete
  8. Sama la suka putu bambu world tu jugak. Sedapnya cendol tu

    ReplyDelete
  9. suka2 putu bambu world..memang layan cendol + rojak..

    ReplyDelete
  10. On list Rojak karim.. hehe.. putu bambu World tu memang selalu dok beli.. Sedap.. sekarang ada 5 jenis perisa kalau tak silap.. tapi ori juga yang menjadi pilihan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom shah alam.. mmg betul tu. Apa2 pun ori jd pilihan. Tekak old pesen.

      Delete
  11. Sedapnya nampak rojak tu.
    Mrs. A pun suka putu bambu daripada putu piring tapi yang color hijau ni tak pernah jumpa lagi hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang hijau ni lagi sedap Mrs. A. lagi lembut. trust me.

      Delete
  12. Pernah makan Putu Bambu World sekali je. Itu pun kat rnr plus. Tapi betul sedappp 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. manis cukup, lemak cukup, masin cukup. kira perfect lah kan. lembut je badan dia. mmg sedap.

      Delete

cliks..cliks