cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Sunday, November 3, 2019

Sira Tapai



Pertama kali tengok IGer tayang Sira Tapai. 
tak pernah tengok sebelum tu. 
tak pernah makan. 

tanya2 how to make it. 
then since benda ni sejenis dessert i pun apa lagi. 
berkenan nak mencuba buat. 
for me agak rare lah. 
usually tapai i makan gitu je.
or i buatkan air. 
campur susu dan sirap then letakkan ice bebanyak. 

so since 3 hari lalu ada beli tapai ubi dan tak habis dimakan i pun bercadang nak buat la. 
i buat pun main pakai bo je. 
agak2 je. 
so my own recipe lah ni. 



i masakkan santan biar agak pekat then masukkan gula melaka. 
i put a pinch of salt. 
then biarkan langsung masukkan tapai ubi. 
biarkan seketika. 
kuah santan agak memekat baru matikan api. 
seems so easy kan. 

maka ini lah kejadiannya. 
Memang best. 
memang terangkat. 
tambah satu lah dessert yang boleh i hidangkan pada guests nanti. 

tambahkan ice lagi lah sedap. 
kalau yang ni i pakai gula merah so next i nak guna gula pasir. 
nanti kita cuba ye.
ini kita makan teatime yeee..

5 comments:

  1. yummy...xernah lg makan tapai yang dimasak, biasa terus makan je....

    ReplyDelete
  2. This was really an interesting topic and I kinda agree with what you have mentioned here. Wondering where to go in 2019? Things to do has ranked as the best include a remote, idyllic island, the design capital ...

    ReplyDelete

cliks..cliks