cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Wednesday, November 13, 2019

Short Getaway ke Teluk Intan





November 10, 2019
Sunday
Teluk Intan


Hari ni kami ke Teluk Intan. 
Dapat wedding invitation dari sedara Hubby di Teluk Intan. 
since kami tinggal ber4 je di rumah terus decided nak stayed over nite di Teluk Intan. 
jiwa meronta2 nak travel kan. 
ke Teluk Intan pun kira travel lah kan. 
Jauh dari Shah Alam. 

Pepagi lagi dah keluar dari rumah. 
kami nak ke Kuala Selangor dulu breakfast. 
New breakfast port kat Kuala Selangor. 
Cousin hubby punya warung. 
baru bukak. 



senyum lebar kami, 
nak jalan2 lah katakan. 


tiba sini dalam pukul 9.30am cam tu. 
orang tak berapa ramai lagi. 
warung pun nampak selesa sangat. 


cousin hubby bukak warung sama2 keluarga cam tu. 
anak beranak kerja. 



menu tak sama macam kat warung wak minan. 
tapi kita cuba dulu lah ye. 


bukan gak yang biasa makan di Warung Wak Minan. 
sure berbeza rasa lah kan. 


Ini Nasi Lemaknya. 
memang tak sama yang biasa dimakan di warung wak minan. 
but ALHAMDULILAH.. 
boleh dibuat sarapan lah.


i pekena Roti Canai. 
pun tak sama like di Warung Wak Minan. 
but the roti nice. 
sedap. 


My Nescafe Tarik. 


Kuih muih yang ada. 


kami meneruskan perjalanan. 
cuaca sangat selesa pagi ni. 
redup je. 
seronok kat jalan lah kan. 


tengok ni. 
buat i teringat2 akan suasana di Ladakh. 
awan2 cam ni lah buat hati merudum mengingatkan Kashmir. 
aduhaiii. 
  

dalam pukul 1.00pm kami sampai ke dewan majlis. 
jumpa sedara mara. 
  

Mak perantin tu.
Baya Hubby. 
kalau ikut kan pangkat2 mak perantin tu kira cam anak sedara lah dengan Hubby. 


lepas majlis kami terus ke hotel. 
check in dulu. 
then keluar balik. 
kami terus ke sini. 
Menara Condong Teluk Intan. 
selalu sangat tengok orang gambo2 kat sini. 
hari ni kami pulak. 


sakan mak bedah kan. 
gagah tu you naik,
tapi setingkat je lah. 


puas bergambar dan melihat2 sekitar kami pun mencari minum. 
panas lit2.
pijar muka.
tekak pun haus.  
dalam pukul 3.15pm masa ni. 
Beli Air Cendol. 
sodappp..


beli apam balik garing ni. 


then kami mencari makan di sini. 
sebenarnya kami nak cari Mee Udang Galah. 
i thot Mastan Ghani ni kedai makan udang galah. 
rupa2nya Rojak dan Mee Rebus. 
since perut lapar kami singgah je lah. 


Kami ordered this. 
Mee Rebus. 
Rojak dah habis katanya. 
For us rojak nya biasa2 je. 
tiada ump lah. 
but still ALHAMDULILAH..
kalau lapar boleh alas perut lah.


then depan Mastan tu ada small stalls. 
we bought this Roti Kaya. 
Sedappp.

then kami balik ke hotel. 
berehat lah. 
penat dan panas. 


malam  kira2 dalam pukul 8.30pm kami keluar lagi for dinner. 
Kami ke sebuah resto yang ada di sekitar. 
ahaaaaa.
kami sampai ke kedai makan Udang Galah. 
kami makan sakan. 
i yang dah lama tak makan ikan, udang, ayam, daging ni habis malam tu makan bersungguh. 
sedap. 
nanti i buat review about this kedai makan. 


then lepas makan kami ke sini lagi. 
saja nak ambik gambar waktu malam. 
cantik sangat. 
Teluk Intan bandar kecik je. 
orang baik2 lak tu. 
semua yang kami jumpa ramah2 belaka. 

perut kami senang hati kami pun sama senang. 
even short getaway dan dekat je pun tapi trip ni memang menyenangkan hati kami. 
plus keadaan kami tak lah terlalu letih. 
sebab cuaca yang sangat2 selesa. 
tak panas. 
tu yang best tu. 
sampai hari ni pun masih teringat2 Teluk Intan. 
nanti kami ke sana lagi lah ye. 
makan udang galah. 
INSYALLAHH. 

26 comments:

  1. Replies
    1. ALHAMDULILAH Mulan.
      tak nak tgk weighing scale tu.
      hehehhee

      Delete
  2. Seronoknya jalan- jalan kak...lama plak x pergi bawak mak abah berjalan...cuti sekolah ni pun takde plan lagi nak kemana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali boleh lah jalan2 kan. akak pun mmg dah lama tak berjalan2 dgn family ni.

      Delete
  3. cantik awan cerah tu....pernah juga smp teluk intan itupun sbb outstation..sempat juga la mkn mee rebus tu dgn pegi menara condong tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. trade mark teluk intan lah tu MT. nnt kalau ke sana lagi try mee udang galah. sedap tu.

      Delete
  4. dah agak... kak yan mesti singgah mastan ghani punya hhehehe

    ReplyDelete
  5. ehh..Pn Azian bercuti2 di Teluk Ensen..
    cantik menara condong di waktu malam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah.. ada jemputan kat situ.. tak nak lah lepas ke majlis balik shah alam terus. lepak2 dulu.

      Delete
  6. Kampung saya ni.. Dulu menara condong tak dibuka kepada umum.. Tapi sampai ke hari ni pun saya belum pernah naik jugak.. BIasalahkan, kalau tempat sendiri memang tak mandang.. tempat orang juga yang sanggup cari.. hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaaaaa... ye ke OP.. seronok pulak ke sana. nanti2 u pegi ye. hehehe

      Delete
  7. Seronok tengok Kak Yan ke Teluk Intan..
    Next year LZ ada plan Jalan-Jalan ke Ipoh mungkin boleh singgah Teluk Intan..
    Apa pun bookmarked dulu post Kak Yan ni sebagai rujukan di kemudian hati ;)

    ReplyDelete
  8. gembiranya kanak kanak ribena kat belakang tu ye

    ReplyDelete
  9. Walaupun sering juga ke Teluk Intan, tapi rasanya kakcik belum pernah singgah di Restoran Tepian Sungai tu... :)

    ReplyDelete
  10. Short vacay mcm ni mmg best. Memorable sangat. Betul kata u sis. Cantik cuaca haritu. Foodies pun look so yummy 😋

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul zaza. suasana travel pun affect our trip kan..makan pun sedap. memang best sgt.

      Delete
  11. Seronoknye jalan2 sekeluarga.
    Tak pernah sampai lagi teluk anson ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lengkap tu wak. 2 abduls lagi tak de. my parents pun tak de. ber4 je kami.

      Delete
  12. Walaupun selalu jugalah ke Perak tapi tak pernah lagi melawat leaning tower ni haaa. Nanti nak try la pergi macam menarik pula malam2. Dah lama kita tak bersua dekat blog ni kak! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti kena pegi tu Syed. seronok pulak. pegi siang pegi malam gitu.

      Delete

cliks..cliks