cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Friday, May 24, 2019

Nasi Dagang my first attempt






Okkkk..
hari ni i nak share my Nasi Dagang cara i. 
sebenarnya banyak cara yang i ceduk sana sini sikit. 
But generally i tiru sikit dari blog @azleetamasammanis. 
dapatkan idea lah kan. 

then i alter2 sikit ikut kesesuaian i. 
i referred to youtube gak. 
then dapat idea sana sini sikit lah kan. 

biasanya Nasi Dagang synonym dengan Ikan Tongkol. 
since almost semua tak makan ikan tongkol kat rumah maka i gantikan dengan Udang. 
tambahan pulak we all tengah ada banyak stock udang. 
besar2 pulak tu. 

  i made Gulai Ayam gak. 
requested by Chef Ciju. 
ada some blog dalam gulai diletakkan kerisik. 
ada gak yang guna serbuk kari ikan/udang. 
but i didnt put all these. 



Nasi Dagang Kelantan



Bahan - bahan untuk nasi

3 caw beras nasi dagang Kelantan (beras ini bukan macam beras pulut langsung ye)
- beras direndam selama 20 minit, kemudian cuci bersih dan toskan.
4 ulas bawang merah -  dihiris biasa
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1 inci halia muda - dihiris sekeping2
1 helai daun pandan - disimpul
1 sudu teh halba
3 1/2 caw santan  -  dari 1 biji kelapa atau 1 kotak santan segera yang  dicampur air jadikan 3 1/2 cawan.
1/2 sudu teh garam atau sesedap rasa. 





Caranya:

1. masak beras nasi dagang sama macam masak nasi biasa. cuma sukatan air agak berbeza. 2. gunakan rice cooker untuk memasak. i tambahkan air dalam 1/2 caw lagi. 
3. kemudian nasi yang dimasak alihkan ke pengukus dan kukus sampai tanak atau berasnya lembut. 



Gulai Udang


I dah sharekan the recipe for Gulai Udang ye.. 
Kat  S I N I.



I pulak dapat udang fresh dari my SIL. 
orang baru naik dari laut. 
segar manis. 




Gulai Ayam. 



kalau nak buat Gulai Ayam pulak actually cara dan bahan2 nya pun sama nak buat Gulai Udang ye. 
I made these two dishes sebab kat rumah i tak ada yang nak makan Ikan Tongkol . 
i suka. 
tapi kalau masak untuk kita sesorang makan how about orang lain kan.
that's why i made this gulai lah. 




Sambal kelapa. 


Bahan2nya. 

250 gm kelapa parut yang telah digoreng dan ditumbuk tidak terlalu halus. 
1 hiris ikan tenggiri - direbus dan ditumbuk halus. - ada orang guna ikan kembung yang dibakar. 
1 sudu teh lada hitam - ditumbuk
4 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk bersama2. 
1 batang serai ~ hiris dan ditumbuk

garam secukup rasa
gula - ikut rasa ye. 
buat macam serunding ikan nasi kerabu. 
then paste nya digaul bersama kepala yang telah ditumbuk tadi - tak perlu masak/sangai.




Jadi sedap wei kalau makan campur dengan Sambal Ikan ni. 
Jarang kat kita tau yang Nasi Dagang ada pelengkapnya 
tu lah i cuba buat then semuanya suka. 
Abang 'Imran siap boleh buat sahur lah Nasi Dagang ni. 






Acar mentah

Bahan2nya

1 btg timun Jepun -  hiris. 
1/2 carrot - dipotong halus. 
2 potong nenes - dipotong kasar. 
1/2 bawang besar - hiris nipis2
1 btg cili merah n cili hijau hiasan. (terpulang lah)
1 1/2 sudu besar cuka.
garam dan gula. ikut rasa. 

Cara2nya. 

1. Semua sayur2 yang dipotong nipis direndam (timum carrot dan cili) dengan air kapur for 20 mins. 
2.  then ditoskan dan gaulkan bersama2 bahan lain. 
3. bubuh cuka dan gaul rata. 
4. bubuh segala rasa. 

11 comments:

  1. Aduhaiiii...telan ailio SA ha...sedapnyaaaa..

    ReplyDelete
  2. Alahaii, kenapa nampak sedap sangat niiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. auwww.. tqq. boleh lah .. dapat dimakan seisi keluarga.

      Delete
  3. Replies
    1. Alhamdullilah.. pelan2 lah kita membuatnya ye..hehehe

      Delete
  4. Ayo Raih Kesempatan Mendapatkan Uang Ratusan Juta Rupiah... Bandar Sabung Ayam Online Terbesar dan Terpercaya di indonesia, Kunjungi Website Kami Di Ayo Daftar Disini Sekarang Juga untuk mendapatkan akun Sabung Ayam anda.
    Hubungi kami di WA: +62-812-2222-995 & Telegram : @bolavitacc


    ReplyDelete

cliks..cliks