cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Friday, May 3, 2019

Bubur Buo Loi / Glutinous Thailand Rice Balls for the first time.



mencuba recipe baru .
dessert. 
masa gather2 dulu tu i buat lah this dessert. 
Glutinous Thailand Rice Balls. 
atau dipanggil Buo Loi.
i hope betul lah nama dia tu. 
i just adjust2 sikit ikut kesesuaian. 

maka tu lah ke Village Grocer tu. 
mencari2 keledek warna warni. 
then semangat menggunakan warna asli dari bunga telang. 


kurang lebih macam nak buat Bubur Candil lah ni. 
basic steps sama. 


so i belilah these colors. 
ada purple ada orange dan ada yang warna putih dalam tu. 


yang purple gelap je i pakai. 
purple lagi satu kensel. 
warna putih tu tak berapa cantik isinya. 
kupas semuanya.


then i kukus. 
ada labu gak tau. 
warna a bit mild orangy. 


tengok yang purple tu. 
very rich the color. 
yang putih tadi tu macam bertukar ke warna kehijauan. 


dan siap kukus i lecek2 je. 
kalau u all nak pakai blender pun ok je. 


then kena ada tepung ni. 
tepung pulut. 
ini lah yang buatkan all the candil tu chewy. 




campurkan.
i memang tak ada exact ukuran. 
agak2 je..


adunkan sampai tak melekit. 


then bulat2kan. 
dah siap semua tu kan. 


then i masakkan dalam air yang mendidih. 
bila dah timbul tu maksudnya dah masaklah ye.

nampak yang warna biru muda sesangat tu. 
bunga ni banyak diberikan pada i dari seorang follower i di IG. 
suka sangat i. 
banyak2 tu i keringkan then masukkan dalam freezer. 
nanti2 nak pakai, boleh je guna. 
yang pink tu je i guna pewarna. 
sud be i pakai beet root. 
tapi tah kenapa tak terambik beet root ni masa ke Village Grocer last time tu. 
Next time i buat lah ye. 


once angkat dari dalam air tu mendidih tu,
terus masukkan dalam air sejuk or air batu ye. 


then masukkan ke dalam periuk air bergula. 
i pakai gula perang dan gula melaka. 
then masukkan santan dan garam biar rasa lemak2 ye. 
jangan lupa daun pandan. 
tak dapat nak tangkap gambar satu2 masa ni sebab phone baru tu kat mana tah. 
malas punya pasal lah tu. 


ini yang dah bercampur dengan air gula dan santan. 


kenapa ada kelapa muda ni. 
haaahh.. 
i masukkan isinya dalam air gula tadi tu. 
atau kalau mau letak masa nak makan buburnya tu pun boleh jugak. 
tak jadi masalah. 


kelapa muda nya ni tak lah muda sangat. 
memang keras isinya. 
terpulang memasing. 
kalau nak yang lembut,
beli lah kelapa muda yang lembut lagi tu. 


so begini lah rupanya  tu. 
kelapa muda kelihatan di sini kan. 


selamat mencuba. 
selamat menjamu ye..
boleh buat dessert masa bulan puasa nanti ni ye..

8 comments:

  1. ya allah kak, cantik2 nya semua bebola tuh...

    warna2 tu yg buat kita lagi berselera nk mkn... cantik betul semuanya...
    mesti sedap rasanya th, blh la try nnti buat menu berbuka puasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best Dana.. dessert buat buka puasa nnt ye.. share tau..

      Delete
  2. cantik2 warnanya..mcm sayang pulak nk mkn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan takat rupa cantik lah.. rasanya pun sedap.. hehehhee... puji diri gituuu..

      Delete
  3. Menarik sgt..colorful!
    Rajin akak nak kerjakan tiap color tu.

    ReplyDelete
  4. Waah, menariknya kak!
    Boleh cuba buat utk juadah berbuka ni.

    ReplyDelete

cliks..cliks