cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Friday, November 30, 2018

Late lunch at Pak Asep Stroberi Bandung - Day 2



October  28, 2018 Sunday.
Restaurant Review




Ok.. kita sambung balik ye.. 
Tadi tu kan kita di   S I N I. 
now dah on the way back to Bandung. 


kami tadi tu belum makan tengahari lagi kan. 
memang lapar perut dah ni. 
so Randi bagi tau nanti on the way kita boleh singgah makan. 
dah dia bagi tau satu resto yang agak menarik perhatian i.


suasana memang dah agak kelam masa ni. 
tapi suasana keliling masih menambat mata kami. 
hijau sungguh sekeliling. 


tetiba mata i terus tertangkap di sini. 
sebab masjid ni betul2 berada di corner.
terus singgah di sini.
few minutes later  kami sambung perjalanan lagi.
Now almost at 5.30pm.
kejap lagi dah nak maghrib. 



tak lama, sampai kami di sini. 
Randi kata tempat ni popular. 
Laaaaa..
memang dah ada dalam list i pun untuk singgah makan di sini, tapi i tak ingat namanya. 
agak berangin waktu ni. 
matahari pun macam  nak terbenam sudah. 



tiba di sini ruang yang boleh jamu mata dengan pemandangan rice terrace dah penuh. 
sayang sungguh. 
Kalau tak boleh makan sambil tengok matahari terbenam.


interior di bahagian reception. 
penuh strawberry concept. 



i tanya memang banyak strawberry di sini ke. 
rupa2 nya tidak.
maybe tuan punya resto ni suka strawberry kot. 
sebab tak ada ladang pun di sini. 


kami dibawa ke bahagian sini. 
Ada tasik gitu. 
Kira ok lah kan. 
Sebenarnya yang penting nak makan. 
Tapi ye lah. 
terlanjur kita boleh buat pilihan nak makan di mana, kan lagi best.
Ye tak?
So kami makan di area sini. 


Memang cantik kawasan resto ni. 
Dan sangat besar..
Sungguh luas kawasannya. 


Indonesia memang hebat kalau tang benda2 ni. 
Memang tak mengecewakan. 
I just hope our tourism boleh do something like this. 
Kalau di Bandung ni lah, bermacam2 wisata yang sudah ditambah.
Kalau dulu orang hanya tau Tangkuban Parahu. 
Now semakin bertambah2. 
That's why setiap kali ke Bandung, i must try satu tempat baru. 
Dah terlanjur kerap ke Bandung kan. 
Sambil boleh bawak abdul2 ni jenjalan sekali sekala. 


Kami makan dengan Abam Supir ni. 
Mas Randi. 
Muda lagi orang nya. 
Macam anak to Auntie je. 
Baru 28 je umurnya. 


lepas ordered food, muncul teko air nya berserta gelas2. 
Kata Randi, benda2 macam ni normal. 
Ini air teh tanpa gula. 
Panas2 gitu. 
Yang minumnya hanya si Randi. 
Hehehehehe. 



Kita ada air pilihan kita. 
I love this.
Susu Soda. 


Air yang dipesan Abang Luqman. 
Bandrek dan apa tak satu lagi ni. 
Kuat sungguh Halia nya. 
sure lepas ni lawan buang angin. 
I minum sikit je. 
tak tertelan tekak i dengan halia yang kuat tu. 



Auntie Aini dengan Es Campur ni. 
Sedap sungguh dia layan Es Campur ni. 


Starter we took Bala - Bala. 
Alaaaa.. kalau kat Malaysia macam cekodok masin lah. 
But bahan dia sikit lain lah. 
I love this. 


then our food yang lain pun sampai. 
tak lah terlalu lama kami tunggu. 
Sebelum food sampai, azan maghrib pun kedengaran. 
Mas Randi pegi solat dulu. 


we took this set. 
ada 2 set macam ni. 
i pun tak ingat apa nama set nya. 
tapi yang pasti ada satu bekas nasi untuk set2 ini. 


Nasi Liwet. 
Memang best. 
Nasi yang berperasa. 


Ini Pepes Jamur. 
Pais Cendawan lah tu. 


Best ikan ni. 
Dibakar. 
Fresh sangat. 



Another satu set. 


Macam2 kan ada. 
Tapi memang puas lah kami makan bersama2. 
Seronok makan reramai ni dalam keadaan perut kami kelaparan. 
So semua habis kami ngap kan. 


tadi sementara menunggu food, this boy dok bergambar di kawasan keliling. 
I and Auntie Aini just stayed kat pondok kami je. 


So gambar2 ni dari camera depa lah. 
Ibu cilok lah ye. 


depan tu rice terrace. 
memang best pemandangan di sini. 


layan kan lah depa ni. 


bestkan. 


Selesai makan ingat nak ambik gambar keliling. 
tapi keadaan camera yang bukan cantik sangat untuk shoot waktu malam, 
so forget it lah kan. 


buat pembayaran di sini. 
ALHAMDULILAH..
food sedap. 
dan harga yang sangat berpatutan. 


ada juga disediakan surau di area ni. 
malahan berdepan Pak Asep Stroberi ni ada masjid yang besar.
Ruang parking memang besar. 


Dari jauh dah kelihatan papan tanda rumah makan ni. 
Highly recommended this place. 
Tempat pun memang best. 
I rasa dia ni ada banyak cawangan. 
Ini adalah resto makanan Sunda. 
Alamat nya tak dapat i share kan kat sini. 
sebab i lupa area apa resto ni. 
But u can google this place. 
Cuba nanti ye kalau ke Bandung. 

14 comments:

  1. Tengok dari tepi, Randi ni macam iras Allahyarham P Ramlee waktu muda... :)

    ReplyDelete
  2. suka sy tengok suasana hijau tu kak yan...rasa tenang je...rasa x nk balik je hahahah

    ReplyDelete
  3. Teliur tengok ikan bako tu... Ikan talapia kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. No so sure lah ikan apa SS.. rasanya ikan ni selalu yang kita makan IKAN GURAME tu.
      talapia ye?

      Delete
  4. I need this.. Kena cari kawan teman pi Bamdung. Org rumah ni kata Bandung takde tempat dive dia tak mau pi dah. Huwaaaa nak ikut nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom Mulan. moh kita ke Bandung. akak mmg boleh dikatakan setahun 3 4 kali kot ke sana.

      Delete
  5. Bestnyaaaa Bandung, rinduuu. Tempat ni saya tak pegilah pulak masa pegi sana dulu. Mungkinkah tanda2 suruh pegi lagi sekali ni. Hehe

    Pssst, saya follow sini. Salam kenal. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya org2 Malaysia tak ke sini Ana. lebih pada lain2 wisata yang ada dekat2 Bandung. tpt ni almost 3 hours kalau nak ke sini. agak jauh.

      tak pe. nnt u pegi lah lagi. seronok tpt ni.

      Delete
  6. bestnya kak. pernah pi Bandung dulu2, lama dah. Memang sedap yang ikan bakar dia tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt pegi lagi lah. now dah makin banyak wisata baru di sini.
      Ikan dia mmg best. fresh.

      Delete
  7. Ingatkan ada ladang stoberi tadi, takde rupanya, tengok makanan tu bikin lapar pula heheh nampak sedap semuanya tu, tapi bandrek tu mungkin tak terlelanlah saya agaknya, es campur tu mesti best

    ReplyDelete
    Replies
    1. i m not sure.. ada ke tidak strawberry nya. maybe ada kot. heheheheh

      bandrek kesukaan Abang Luqman. i tak tertelan gak.

      Delete

cliks..cliks