cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, September 19, 2018

Rindu anak2 di Bandung


Skip cerita Kashmir, cerita Kelantan ye..
dah ada dalam draft. 
Takut lagi lama kat draft. 
better i publish kan je. 
Lagi pun rasa rindu kat anak2. 

Ibu rindu anak2 ibu. 
Rindu sangat. 
Lama rasanya tak dapat nak peluk2, 
nak cium2. 
nak gomol2. 
last balik, masa raya puasa dulu. 
macam baru sekejap je kan. 
Tapi rindu dendam tu umpama berbulan2 sudah. 
Tambah lagi bila Abang Irfan cakap, 
He misses me a lot. 
aduhai anak.
Kalau boleh terbang, ibu terbang saat ini jugak. 

Hari raya haji tempo hari diarang tak balik. 
Banyak activities kalau raya haji ni. 
Masuk tahun kedua mereka beraya haji di Bandung. 
Tak pe lah kan. 
demi ilmu, tidak jadi halangan. 
Ibu pun dah used to it. 


Wajah2 yang dirindui. 
Even on the hari raya pun kami tak dapat video call. 
Full of activities.


2 hari sebelum hari raya mereka berkumpul di daerah Cijanggel.
Atas gunung sana. 
Ini gambar pagi raya. 
Depa sembahyang di luar masjid. 
Memang best kelihatan suasananya.
Berkabus lah kan. 
Those yang dah pernah ke Bandung sure dah tau udara di sana. 
Esp di area Lembang.


Ini adalah asrama Abang Luqman masa memula belajar di sini.


lembu yang sedia untuk ditumbangkan. 


Gambar ni tersenget lah pulak. 
sebab i tak edit apa2 pun. 
just post kan thru whatapps. 
tak pe lah kan. 


Ini activity selepas satu hari raya. 
melapah lembu korban. 


pandai lah nanti anak2 ibu melapah lembu ye. 
dah ada pengalaman. 


suasana kalau makan beramai2. 
Catering.


Buat satay maybe. 



Ini waktu orentasi nya. 

Ini cerita masa idul adha tempuhari. 

Dan bawah ni pulak cerita anak2 menghadiri majlis perkahwinan murshid nya. 
Di Garut. 
Orang Malaysia bernikah dengan orang Garut. 
Anak2 pun dapat bercampur dengan masyarakat setempat. 


Dah macam orang sana gak dah Abang Luqman. 


Si kecik dah makin besar. 


Yang tengah tu pengantinnya. 
Orang Shah Alam. 
bekas senior Abang Luqman di Safinatun Najah.
bertemu di Bandung. 
Small world. 
Dan atas ni adalah anak2 Malaysia di Darut Tauhid. 
INSYALLAH ada rezeki, ibu akan ke sana soon ye..
Malam ni tidur, mimpi2 kan anak2 ibu.. 
Harap2 besok ibu bangun2 terus ada di Bandung. 
AMEEN..
rindu membara.
Jaga mereka YA RABB.
Tabahkan hati mereka YA RABB.
Tabahkan hati ku jua YA RABB.

6 comments:

  1. Aamiin. Semoga mereka baik2 sahaja. Semoga rindu kakak akan terbuat. In shaa Allah baik2 sahaja mereka di sana. Sedih baca ni. Maybe sedang rindu orang juga... Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMEEN.. tq dear. Rasa macam nak melompat terbang je now..
      U rindu siapa tuuuu.. hehehhe

      Delete
  2. Assallam. Saya dah lama jadi silent reader. Tabah betul Puan Azian...saya yang anak2 belajar kat sini pun rindu macam nak pecah dada. Memang tunggu depa cuti ..sunyi tinggal berdua je. Tapi mereka pun cuti tak sama..aduhai kalau jauh saya bungkus tikar bantal duk sana..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam.. thanks for being my silent reader. INSHALLAH demi anak2. menahan rindu, ALLAH je yang tahu, last month si kecik menangis masa video call cakap dia rindu i. both of us menangis sama2. hehehehe.. Inshallah next week or awal bulan depan pegi tengok diarang. membara rindu ni. Moga ALLAH kuat kan hati2 kami. INSYALLAH..

      Delete
  3. waa tak tahu pulak anak kak yan duk kat bandung. jauhnya lahaiii. semenjak ada ank ni dah faham maksud ibu rindu anak. mek yang harhari jumpa ank ni pun kalau ada budak sebaya dengan anak lalu lalang di premis bank ni pun dah teringat kat anak. rindu tak sabar nak jumpa petang nnt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... ye mek.. jauh2 diarang.. almost 2 years dah di Bandung.
      Tp insyallah, lama2 dah used to it dah mek.. cuma sesekali bila rindu sangat tu yang memalam rasa sayu je..
      Kita doakan yang terbaik buat mereka berdua.. INSYALLAH minggu depan or lagi satu nak ke sana.. nak jenguk diarang.

      Delete

cliks..cliks