cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Wednesday, September 26, 2018

Ke Pasar Siti Khadijah dan Pasar Siti Aishah, Kota Bahru.




Sambung balik ye cerita Kelantan i ni..
Terpaksa lah kita celam celum kan dengan cerita lain2 kan..
anyway, hari ni kita sambung lagi. 

Lepas majlis pagi nya, kami balik ke hotel dan buat check out dulu..
Since dapat satu bilik free, kami boh all our luggage kat situ. 
Kami dapat stay sampai pukul 6 petang. 
Thanks to Sis Na, kawan Mem Sabar.

Once dah settled few things, kami terus ke town.
Nak jengah Pasar Siti Khadijah.
Nak cari makan.



Kami parked our car kat tempat lain.
Dan menapak sikit ke Pasar Siti Khadijah.


Cari dan cari makan.



Pasar basah, pasar kering semua ada. 


sakan suara.


kat bawah ni macam2 ada. 


di area ni i sempat sambar serenading daging sikit. 



seronok tengok benda2 yang ada di sini. 
kalau boleh nak dibawak balik semuanya.


kami pergi ke area stall makanan.




then lunch here.


pertama kali makan Sup Usus Muda. 
Sedap. 


Tepung Boko.
Manis. 
but i tak berapa suka. 
tapi boleh makan lah. 



Akok yang dimasak bersama baulu.
not as good as normal Akok lah.


then i took this drink. 


Ikan Keli Goreng and Kerabu Perut jadi santapan tengahari ni. 



then kami ke sini. 
tempat agak selesa untuk nak cari baju.
we were looking for batik. 


mencuba yang ni. 
tapi ini bukan pilihan hati. 
nak cari Batik Silk or Crepe Silk. 
Mem dua tu cakap cantik color ni on me.
tapi i don't like the material.
so kensel lah.


But i bought this for MyMommi. 


Akhirnya setelah puas mencari, maka kami dapat yang berkenan di hati di kedai ni. 
Kalau kat Shah Alam, sehelai dalam RM550 or RM480 cam tu. 
Tapi di sini, sehelai kami dapat dalam RM260. 
itu dah habis bargain dah tu. 
Harga asal dalam RM320 kalau tak silap. 
tapi dia bukak dalam RM280. 
ALHAMDULILAH..


i dapat rembat 2 helai. 
Mem Sabar 2 helai. 
and Mem Sue dapat sehelai.
Banyak tu kami melabur di sini. 


very nice design. 
Kira tak sia2 ke sini. 
then kami nak balik ke kereta.
Nak letak barang dulu.
then nak makan sebelum balik ke hotel.
makan lagi bebbbb.







Jumpa macam2 jenis mangga.
We bought Mas Hitam untuk dibawak balik.
tak banyak pun.
2 bijik je sebab tak nak berat2. 


Muka happy kami bila dah dapat yang dihajati. 
ALHAMDULILAH..
hajat dah terlaksana..
Kejap lagi nak balik hotel. 
nak siap2 ke airport.
tapi, acara belum selesai. 
Masa ada masa lagi..
kejap lagi kita pegi minum dulu yeeeee...
nanti ye kita share..
daaaaaa..

21 comments:

  1. kalau dah smpi kat dua2 pasar ni kalau x membeli mmg x sah... at least ada 1 brg wajib bw balik hehehe

    ReplyDelete
  2. shopping batik the best adalah di Kelantan yes my personal opinion pun gitu. pegi Terengganu biasa2 je tapi cantik jugak. hehe akak pilih yang kaler2 pastel gituu.. cun cun =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. selalunya kalau akak beli batik terengganu tu, sarong lah yang biasanya.. baju2 cam atas ni usually kat Kelantan lah..

      Delete
  3. Bestnyaaa. Lama tak gi Kelantan.
    Sedapnya mangga tu Yan, nasib baik kat peti ais saya ada seketul lg, saki baki buat sambal aritu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang fantastic lah food sana.
      pulut mangga mmg my favorite.

      Delete
  4. bestnya...shopping2, makan2..di KB..cantik batik2 tu semua..kaler lembut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena bawak duit sekarung. Br berbaloi2 kan. Heehehehe

      Delete
  5. mmg syurga makan2 dan shopping!

    cantik sgt color kaftan tu. suka!

    ReplyDelete
  6. depan tu je office mek. tempat kak yan makan tu tempat mek selalu lunch.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke mekkk..ok. next time akak nak mintak mek belanja lah. Hehehehe.. nak makan usus muda..dap ehhh.

      Delete
  7. suke pi pasar siti khadijah ni, suka tengok cara orang pompuan niaga. seronok

    ReplyDelete
  8. haaa..sakann suara ye..
    lawa batik..design dan warna..sweet n soft..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.. kannnnn..
      i mmg suka batik crepe.
      nice to wear.

      Delete
  9. Wah hebat juga barangan jualan kat KB ya.ada rezeki nak juga ke KB kelantan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pegi etuza.
      mmg best.
      i pun after 8 years baru pegi lagi. tapi berbaloi2 lah.

      Delete

cliks..cliks