cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, April 18, 2018

Merhaba Turkiye - transit 8 hours in Doha (1).


Alhamdulilah..
Hajat hati nak bermusafir ke Turkey terlaksanalah jugak baru-baru ni. 
Syukur sangat. 
Angan2 dari 2013 lagi tu.
Siap dah bayar deposit untuk join group ke Turkey.
but then coz of masalah back bone dan jatuh di Hanoi, maka i cancelled. 
Tapi tetap pasang angan2.
Jadi lah satu hari nanti. 
Alhamdulilah i pegi without joining any package. 
Redah sendiri dan pergi berdua je. 

At first my omel nak pegi. 
So me, Chef Ciju and one friend lah gamaknya. 
But then omel cakap tak boleh nak ikut. 
since then Chef Ciju pulak cakap budget tak cukup. 
I pulak tak boleh nak payung Chef Ciju sebab i sendiri dipayung orang. 
hehehehe.
Maka akhirnya me and Mona ( she went to Kashmir atas my recommendation then after that we become close). 
akhirnya jadi my travel buddy. 


segala persiapan sudah dibuat. 
our flight was at 2.50am on March 27, 2018. 
First time i traveled at this hour. 
Rasa a bit weird at first.
ye lah. orang dah tidur berdengkur,  kita lak duk berjalan mengejar flight kan. 


anyway, my journey begins now. 
merasalah naik Qatar Airways yang begitu gah diceritakan orang. 
So, boleh lah nak merasa naik kali ni. 
Cam ne lah experience nya. 

sebenarnya hati i agak cuak nak travel kali ni. 
coz hubby admitted to the hospital twice within a week je.
macam2 dalam kepala. 
ye lah tickets n hotels semua dah beli.
what if.
what if. 
macam2 fikir kan.
but ALHAMDULILAH, terjadi gak. 
termakbul jugak. 
syukur pada ALLAH.
plus Hubby ditemani oleh all my abduls. 
both yang di Bandung menemai Hubby. 
so ada lah yang boleh tengok2 kan dia. 


sambung cerita kita ye. 
naik aerotrain to our flight. 
not so many people here. 


My travel buddy,  for this time, Sis Mona.
Muka macam segar je kan. 
might be ok to me coz i ni jenis tidur lewat.


Senyap gak seketika waktu ni. 
banyak stores yang dah tutup.


penat dah terkejar ke sana sini, sebelum naik kapal, moh kita pekena kopi malaya dulu. 


memang my camera got a bit problem travel kali ni.
bit upset lah.
but still boleh pakai.


dah masuk fajr. 
jadi apa yang patut buat, kami buat lah. 


masa ni Malaysia dah pukul 10.16am kot. 
I jenis yang tak akan ubah jam kalau travel. 
sebab senang nak tau time kat Malaysia. 
Senang kot2 nak bangun kan anak2 ke sekolah kalau dulu. 
bila dah terbiasa, jadi malas nak tukar2 even anak2 dah tak perlu dikejutkan dah. 


Matahari dah pun muncul. 
kejap lagi kami akan medarat di Doha. 
Ikut time, dalam 5.30am kami akan sampai. 


I memang suka tangkap gambar dengan awan2 ni. 
ni i record je lah. 


almost the time to touch down.


Pak arab dah bagi tau kami sampai dah. 
very smooth landing. 
suka sangat. 


keadaan pagi tu. 



cuma i sangat tak suka bila kena naik turun guna tangga ni. 
almaklumlah orang ada problem lutut ni. 
dah tu nak mengangkut cabin luggage yang kengkadang agak berat. 


agak lengang je kawasan nak ke terminal ni. 


Sampai dah. 


ambik peluang tangkap gambaq kat sini. 
kang nanti kata bedaah dah sampai Doha kan..
hehehe. 
dah tu tak lama kena halau  dengan guards dia. 
Tak sempat Mak Bedah nak posing lebih2. 

Kami settled few things once lepas tiba area arrival. 
nak dapatkan wifi dulu.
sebab nak contact brother Ibraheem. 

Actually masa memula dah tau akan transit kat Doha, i memang dah plan nak ronda2 kejap sambil teringin nak beli abaya. 
Memang kalau transit yang lebih dari 6 jam or 8 jam kot, Qatar Airways ada sediakan service utk ronda2 Doha lah. 
But since i ada kenal one person yang kerja dengan travel agency dan memang kenal dia and his wife, maka memula tanya dia boleh tak dia bawakkan kami ronda2 sekitar Doha. 
He at first agreed, tapi 2 hari sebelum i fly dia bilang tak boleh. 
but i have another one FB friend yang i keep in touch since 2013 lagi. 
FB friend yang kenal thru travel group gak lah. 

So dia agreed to receive us at the airport. 
Even kalau i kena bayar dia sikit pun i dont mind. 
tapi dah planned nak belanja lunch. 
So kami menunggu lah brother Ibraheem ni sampai. 


meanwhile dapatlah charged my phone. 
lama lagi tu nak sampai Istanbul kan. 
then my phone pun buat hal. 
Storage full. 
asyik kena nak mendelete lah apa2 yang patut. 


lama gak tunggu si Beraem ni. 
Jangan hang tak muncul udah ler Beraem. 
Memang mak bedah frust tak dapat beli abaya nanti ni kang. 
Tup2 dia called. 
Suruh tunggu kejap. 
wokey lah. 
makan dulu pie yang dapat ole2 dari Bali ni. 
alas perut yang kelaparan. 


airport doha ni memang selesa. 
orang kok tak ramai ek. 
we all lepak je kat satu area depan exit door ni. 
Si kak mona tu duk atas kerusi.
i pulak bersila je mengadap phone yang tengah i charged. 
lagi pun penat dah kaki berjuntai atas kapai tadi. 
bagi relax sikit. 


sementara menunggu tu kitarang kunun2 nak test udara Doha.
Mak aiiii. 
Panaih.
itu baru pukul 8 lebih tu you all. 
belum tengahari lagi tau. 


semoga i tak pancit lah.
i mana tahan panas2 ni. 
sebab tu kalau travel ke mana2 kalau boleh pilih waktu sejuk. 
bukan winter lah. 


tapi tak pe lah. 
merasa gak udara Doha ni. 
Syukur ya rabb.


bunga2 segar.
cantik2 pulak. 


sempat lagi posing. 
baru i realized yang i supposedly tak boleh jauh dari pintu airport tadi tu. 
Wifi. 
Si Beraem dah call rupa2 nya.
cepat2 ke pintu masuk dan dia pun dapat i contact balik.


ALHAMDULILAH dapat jumpa brother Ibraheem for the first time.
He is an accountant from Nigeria dan dah kerja di Qatar almost 5 years kot. 
Dah setahun kawin. 
tak dapat bawak wife dia sama sebab lepas melayan mak2 bedah ni dia nak terus ke office. 
But i ada bagi brownies pada brother ibraheem and he said i will eat the brownies with my wife. 



we went to the al corniche first. 
nak tengok lah kan. 
Apa dia Doha Corniche ni ek.
ni haah.
i google je you. 
baca tau. 

The Doha Corniche is a waterfront promenade extending for seven kilometers along Doha Bay in the capital city of Doha, the state of Qatar. Running parallel to the Corniche is Corniche Street, a main thoroughfare which connects Doha's emerging West Bay business district with the south of the city and Doha International Airport. It was formed following extensive dredging work carried out during the late 1970s and early 1980s which reshaped Doha's coastline.
The Corniche used to be an empty stretch of walkway in which the only visible edifice was a Sheraton Hotel, but development has increased in the 21st century with dozens of skyscrapers being built towards the north of the Corniche. The area's development is part of the economic boom the country has been experiencing and part of an effort promote tourism, which was facilitated by the 2006 Asian Games. Many of Doha's landmarks are found along the Corniche which begins near the Museum of Islamic Art, and ends at the Sheraton Park near the distinctive pyramid-shaped Sheraton Hotel.[2] Al Rumaila Park is also nearby. It's extremely popular for walkers, runners, skaters, joggers and people who enjoy an evening stroll. 



panas nya udara di luar. 
even dalam kereta sebab kereta brother ibraheem aircondnya rosak..
😱😱😱



tapi bersyukur gak lahhh..
orang bagi free naik kereta kan.




sampai dah.


yang ni penting kena masuk blog. 
fofular benda ni..
mutiara dia lah you.
Giant shell with pearl. 



mostly di sini nampak lah boat2 besar for fishing. 


these are local traditional fishing boats that they call DHOWS.
kalau kita nak naik pun boleh.
boleh rent..
tapi idok ler teman nak berpanas2 gitu merentangi lautan Doha ni hah.


bior ler kita ambik gambor je.


panas lit2.



suka tengok air laut nya. 



yang penting. 
ni..
nak ambik gambar cam ni.


sakan kan. 
Brother Ibraheem jadi tukang ambik gambo nya. 


sambung lagi jalan. 
Ingat nak ke Grand Mosque dia lah kot. 
tapi traffic was not so good lah. 
so kitarang cancelled je lah.
pegi masjid yang dekat2 je.


mari kita stroll down the city.


agak luas.
banyak pokok2 hijau ditanam.


tiang2 lampu ni ada ayat2 quran kalau tak silap i.
like apa yang brother Ibraheem cakap lah.


nak menuju ke Souq Waqif. 
tapi ingat nak singgah masjid kejap.




agak pack gak jalannya.


ingat dapat lah masuk masjid nya. 
tapi kami tak jumpa pintu depan. 


tengok dari luar je lah. 
sepintas lalu.
ehhh..
nak ke Souq.
ponting tu. 
hehehe



depan ni je. 
masa ni dalam pukul 1030 am kot. 
tapi ya allahhhh.


kepala i macam nak terbakar. 
banyak dosa ni.
hehehe


masa ni kata brother Ibraheem memang tak ramai orang sebab panas. 
nak happening waktu malam.
memang pada mula agak menyesal sebab tak study betul2 pasal Doha. 
ingat nak beli abaya je.
hal lain sampai lupa.


Soul Waqif ni sebenarnya pasar traditional tapi dah diupgradekan jadi lebih cantik lagi. 
daripada at first nak dirobohkan, tup2 jadi famous pulak. 
so i pun tak nak lah lepas kan peluang ke sini. 


jom masuk dalam. 
area dalam sejuk you. 
memang best. 
tapi my Qatar Riyal tak banyak i tukar. 
i thot kat sini nanti kalau tak cukup cash i boleh guna card je kan.


memang kalau satu hari tak puas berjalan di sini. 
kurang2 memang kena sahari semalam. 
ni kami takat sejam dua je. 
but still ALHAMDULILAH.



siapa yang suka barang2 dapur, sure berhenti.
i tak lah kan.
sebab ada 3 tempat lagi nak dituju. 
Parah nanti nak mengangkut barang. 


hahahaha.. 
kenapa yang arrrggg tu.
bijik mata nampak benda yang berkenan lah tu. 
adoiii.




suka i berada di sini. 


cheap2..
barang dia lah.
tapi tak mamfu.
tak mamfu nak mengangkut nanti. 
kita mai lain kali ye. 
pandai depa bahasa melayu kan. 
sebab i rasa malaysia ni di mana2 akan suka shopping. 
itu pasai lah.


jenjalan je lah kami. 
cuci mata. 


sempat gak lah beli FM kot. 
kira macam 3 RM10 kot. 
cam tu lah. 
i sambar gak lah.



Brother Ibraheem ajak ke sini. 
mata melilau nak cari air sejuk. 
ya ampun. 
mengelegak kepala. 


macam2 ada memikat hati. 
tapi dek kerana panas, i tak rasa pun nak pegang2.



then kami decided nak terus ke kedai jual abaya. 
Brother Ibraheem nak terus bawak kami ke sana. 


ALHAMDULILAH.. dalam masa tak sampai satu jam kami dapat shopping abaya. 
i sempat lah sambar 4 helai abaya yang size nya sangat elokkk utk i. 
Sis Mona kita terpaksa surrendered sebab nak kena potong abaya tu. 
but at least she got one. 
kenang2an.
ok lah kannn.
and the abaya pun good quality.
kalau kat Shah Alam i rasa dalam RM250 ke RM300 kot.
kat sini dengan Brother Ibraheem tolong bargained kan dapat lah selai dalam RM170 dan RM180.
terbang lah QR700.
berbaloi.
Abaya raya sekali ni. 
hehehehe


dengan masa yang agak terhad, kami terus menuju ke airport. 
syukur sangat ada Brother Ibraheem. 
terus dihantar kami ke airport. 


thanks to Brother Ibraheem yang dapat meluangkan masa dengan kami. 
syukur sangat. 
Hanya ALLAH yang dapat membalas kebaikan beliau. 
hajat nak lunch or breakfast sesama terpaksa dibatalkan. 
dah janji, nanti kalau ke Doha lagi, boleh bagi tau dia. 
Boleh dinner kat Souq Waqif. 
Amboiiii..
sakan kan. 
Istanbul pun belum jejak lagi. 
dah berangan nak ke Doha lagi.
tak pe.
pasang angan2.
bukan mustahil.


immigration check dah siap.


terus cari Yellow Bear ni. 
boleh2 nak gambar kat sini. 
kang nanti kata tak pegi Doha kan..
hehehe.


boarding time. 
badan rasa a bit melekit.
rimas kot sebab tadi agak berpeluh2 gitu. 
kat airport ni nampak lah ramai orang2 arab ni nak shopping ke Istanbul. 
cantik2 minah arab.
bau wangi2.
jari cantik2 dengan berlian lip lap lip lap.
kat Doha panas, tu yang lari ke Istanbul tu. 
takat 5 jam je kan. 


take off.


selamat tinggal Doha.



Food served here, was so good. 
i love the lamb.
Sis Mona makan ayam je. 


dah nak sampai. 
terlelap2 kejap dalam kapai ni. 
dah nampak bumi istanbul. 
sayang nya masa nak landing, i terlelap. 
tak dapat nak tangkap view cantik.
What ashamed lah. 


tiba je, bumi Istanbul dibasahi hujan. 
pasti sejuk weiiii.
i love it. 


alhamdulilah..
kami nak kena pick up luggage. 


sampai dah Atartuk International Airport.


Immigration part n luggage part. 
then kami akan ke domestic departure. 
kami ambik flight ke Cappadocia. 

tapi you all, airport istanbul was so crowded. 
subhanallah manusia. 
banyak sungguh. 
agak bercelaru sikit kat sini. 
nak ke counter immigration dia beratur melingkar2 panjang. 

it took us about almost 1 hour gak lah di sini. 
so those yang nak buat trip cam kami, kena berada di airport paling kurang 4 hours. 
baru ok. 
kalau tak, boleh teringgal kapal nanti. 
jadi our decision ambik flight memalam tu, betul lah tu. 
so far so good. 
i kiranya still fit. 
cuma kaki je rasa besar.
kena rest kan. 

anyway, nantikan cerita kami menuju ke Cappadocia. 
daaaaaaaaa...

30 comments:

  1. Alhamdulillah. Apa yang dirancang, jadi kenyataan... :)

    ReplyDelete
  2. wah...seronok kak yah travel jauh jauh.
    semoga sehat sokmo sepanjang perjalanan. amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. sihat sungguh.. cuma kaki lah bengkak sikit. sebab tak cukup rehat kot.

      Delete
  3. bestnya kak yan boleh ronda dan bershopping di Doha..nilah bestnya transit sampai 8 jalan dan waktu siang pulak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya kalau tour by Qatar Airways maybe tak boleh buat cam ni kan.. alhamdulilah ada kawan. merasa lah gak.

      Delete
  4. lawa-lawanya kak pingan mangkuk kat situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawak je riyal bebanyak Alin. sure bergumbira.

      Delete
  5. lawo jam.
    cantik view laut tu. sunrise pun.. nice shot.
    Alhamdulillah impian jd kenyataan. blh repeat lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jam dah antique tu. kerja tangkap gambar je lah i. mmg suka.

      ALHAMDULILAH.. nnt u pulak pegi ye.

      Delete
  6. Alhamdulillah..tercapai hajat.
    Bestnya dpt pergi jalan2.

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah seronok nyaaaaa dapat singgah Qatar.. Thanx for sharing kak yan..

    ReplyDelete
  8. cantik..shoot background skyline Doha tepi laut tu....lawa..

    ReplyDelete
  9. suka baca blog akk, huhu, airport istanbul mmg crowded selalu kak..tapi istanbul sgt cantikkkk,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Ika. Serabut betul. Staffs macam x cukup je.

      Well, cant deny it. Mmg cantik. Dan angan2 nak pegi lg.

      Delete
  10. kalu gitu nk jg laa naik qatar leh sggh dohar walaupun kejap hehehehe

    ReplyDelete
  11. Suka photo shoot yang duduk kat tepi laut tu. Interesting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak macam seketul bongkah batu ek. hehehehe. verangan you.

      Delete


  12. شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
    قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
    نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

    شركة تسليك مجاري بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    شركة مكافحة حشرات بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تنظيف شقق بالدمام

    ReplyDelete

  13. شركة ركن الامثل 0502644550 لخدمات التنظيف ومكافحة الحشرات ورش المبيدات وقسم خاص لتسليك المجارى وكشف تسربات المياه بالمنطقه الشرقيه
    تسعى لخدمتك وتهدف لراحتك نقدم افضل عمليات التنظيف بأجود الخامات والأجهزه اتصل بنا وتمتع بأفضل
    منظر مبهر من نظافة متكاملة نحن افضل شركة نظافة نؤكد التميز ونحترف الآداء شركة ركن الامثل كافضل شركة تنظيف
    نقدم لكم خدماتنا متكاملة ومستواها عالي الجودة إذا أردت أن يكون مقرك متميزاً ويلاحظه زائريك وعملائك اتصل بنا
    وتجد كل تحتاجه من خدمات نحن ندرب طاقمنا على أصول المهنة وكيفية استخدام المعدات والمواد ونعمل بجد واجتهاد لنضمن لك خدمة راقية.


    شركة تسليك مجارى بالخبر
    شركة تسليك مجارى بالقطيف
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة تنظيف مجالس وكنب بالدمام
    شركة تسليك مجارى بالدمام
    شركة مكافحة حشرات بالخبر
    شركة كشف تسربات المياه بالخبر
    شركة مكافحة حشرات بالقطيف
    شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
    شركة المثالية للتنظيف بالدمام

    ReplyDelete
  14. Time time ginilah gunanya networking kan Yan.... kat mana mana pun boleh je mintak tolong. Bukan main lagikan beli abaya terus 4 ketul hahaha.... mmmg betul soping ni!

    Nasiblah suami sporting....Risau jugak kalau keadaan mcm tu kita nak tinggal kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I mmg suka berkawan.. at least kalau nak mintak tolong, boleh lah kan.

      Delete

cliks..cliks