cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, April 21, 2018

Merhaba Turkiye - On the way to Cappadocia (2)



baca cerita i kat DOHA ye. 
kat SINI tau. 



Departed from Doha at 2.05pm and the average flight time is about 4 hours 13 minutes with the distance of 1,689miles. 
and ALHAMDULLILAH we  arrived at Atartuk International Airport, Istanbul at 6.20pm.
a bit rainy masa ni. 
and this airport MASYALLAH full of Turkish Airlines. 
nampak sangat busy  this airport. 


Kami dah settled hal immigration yang beratur panjang. 
agak kurang teratur lah gamaknya. 
dah pegi  ke lain2 negara, (walau tak banyak) dapat i rasakan yang immigration Turkey agak berserabut sikit. 
Ataupun maybe masa kami sampai tu banyak flight turun kot. 
Like transit for umrah. 
Maybe lah.
anyway, satu pengalamanlah..

Mereka ni bukan Turkish. 
Sebab depa ni Q like other nationalities. 
so terang2 bukan Turkish. 
Muka hensem2 dan cantik2.
tapi ya ampun, kasar2. 
i ingat i ni pengasar lah kot. 
depa lagi laahhh..
10 kali ganda kasar i kot. 


nak tau kasar tak kasarnya depa. 
Kami tak realized pun yang trolley di airport ni kena guna coin.
dari jauh nampak trolley terus kami nak ambik lah. 
tup2 melekat trolley tu tak gerak2. 

then patah balik kami ke satu area nak menukarkan our duit kepada coin turkey.
kaki2 kami ni dah letih.
patah balik tu buat kami mengomel, siap bising kenapa lah tak ada notice saying kat sini ada coin.
siap nak tangkap gambar tu. 
tup2 tak sempat.
gara2 phone n camera ada problem. 


patah balik ke trolley area. 
ingat beratur lah kami. 
tak dan beratur beb, orang dah potong Q kita.
kita tak pandai nak kasar2 like depa.
diam lah kat situ pandang memandang. 
siap ada macam nak bergaduh. 


tengok ni. 
depa siap berebut duit siapa masuk dulu tu. 
badan memasing, mak aiii. 

then i noticed, makcik baju cerah ni tak dapat trolley.
disepaknya pakcik baju cerah ni. 
hehehehe..
ini i tak sure.
orang mana.
Turkish ke orang2 dari negara lain. 
tengok gaya macam Turkish kan. 
the way they dress esp the ladies. 


ALHAMDULILAH dalam pada gitu gini, 
dapat dah luggage kami. 
satu trolley kena guna coin TL1.
kira macam RM1 lah gitu. 
then  kami nak menuju ke Domestic Terminal. 
Nak ke Cappadocia. 
tanya orang. 
(penting ni tanya orang agar tak sesat ke mana-mana).


Hati panas tadi tu sejuk je tengok mamat hensem kat pintu keluar ni. 
You senyum kat i ye.. 
i Enyum kat u balik. 
si Burak Ozcivit.
hilang sikit segala penat bila tengok orang hensem ni kan. 
bagi semangat lah sikit. 


once keluar je dari pintu, kami turn to the left then nampak information counter. 
Sis Mona kita yang bertanya. 
i busy dengan my camera yang lambat nak warm up tu. 


lepas counter tu terus kami ke arah kiri tadi lah. 
nampak dah dari jauh, domestic terminal.


dua2 menyorong trolley memasing.
nafsi - nafsi.


wish nak guna walkalator tu. 
tapi tak boleh bawak trolley. 
terpaksa lah menyorong pelan2. 


see, luggage dah macam ni. 
dalam luggage yang the biggest tu ada luggage lagi tau. 
the smallest tu penuh dengan winter coat i. 
Back pack lagi. 
tu yang plastic bag tu adalah abaya yang dibeli di Doha tadi tu. 
belum apa2 macam dah beranak2 bag i dah. 


sebelum we all checked in, kita isi perut dulu. 
singgah je one cafe here, then ambik apa yang patut lah.
like bread dia ke, cake dia ke, macaroon dia ke.
ALLAH, cantik2.


i just took some bread.


and water. 
nak kata lapar sangat tak lah jugak. 
sebabnya badan dah betul2 penat. 
just imagine kami dari Malaysia at 2.50am on March 27, 2018 and now  masih di airport lagi. 
and almost on the next day lak kiranya kan. 
plus jarak waktu kita tu beza 5 jam. 
orang dah tidur dah bangun balik kami masih ke sana sini. 


jadi makan nya takat ini je. 
keras lah pulak. 
kena pulak lelangit i luka pasal asyik mengesip candy for sore throat. 
jadi bertambah2 tak lalu nak telan. 
lagipun tekak belum jadi tekak orang Turki yang makan roti keras ni. 
Bagel. 
Tengok orang Turki makan ni, sedap je tekak depa. 
kita tak lalu lah pulak. 
ataupun i was too tired.
nak kata physically, tak gak. 
maybe mentally. 
Nafsu apa pun semua lenyap. 
then kami pun got ready, CHECK IN. 


for domestic flight to Kayseri Airport, we took Turkish Airlines. 
Basically there are 4 departures from Istanbul to Kayseri during a day. 
Awal pagi hingga lah almost midnite. 
We took at 11.45pm on March 27, 2018 from Atartuk Airport and arrived at Kayseri Airport at 1.10am on March 28, 2018.
tapi usually fly in winter, time dia akan berbeza. 

Sebenarnya ada satu lagi airport yang boleh kita gunakan dari Istanbul ke Cappadocia ni. 
Sabiha Airport. 
but since we all tak nak pening2 kepala, we just took the flight from Atartuk Airport je. 
Cuma kena beralih from International to domestic terminal. 
bit easier. 
ramai yang kata kalau dari Sabiha might be cheaper. 
tapi disebabkan keadaan kami dan masa, better tak payah nak pening2 kan kepala. 
maybe belanja besar sikit tapi menyenangkan. 
another way is, naik bus. 

Idok ler teman sanggup. 
even just cost you around USD20, but it wud take you another 11 hours on board. 
tak sanggup i. 
orang muda tak pe lah. 
lagipun kami sayang our times. 


ok lah back to our story kan. 
beratur lah kami. 
tak ramai lagi orang since we cud say, kami agak awal lagi. 
Luggage for cargo, dalam 20kg je. 
satu bag i kena hangkut ke cabin.
ok lah lagi sebab agak ringan.
just bag for winter coat.


then after immigration check, kami ke boarding area.
tak ramai orang masa ni. 
I ajak Sis Mona ke satu sudut bahagian belakang sekali di area ni. 
you, kaki dah mengamuk. 
dah gemuk dengan kepenatan.
bit swollen you.
i bilang to sis mona, "Mona, apa kata kita lelap kat belakang tu".
"Kita luruskan pinggang dulu"
At first sis mona cam tak nak. 
"Ok ke Yan"
tapi i insisted coz i was too tired.
even tak lelap pun paling tidak jangan sampai my back bone menangis. 
kalau back bone menangis, pakai nampak i pun akan meratap hiba nanti. 
susah nanti kan. 

bila dapat sudut cantik sangat, apa lagi, set alarm you.
Bayangkan lah kalau kami terlelap lena dibuai mimpi, 
mau nangis tak berlagu. 
hehehehe.

memasing letak kepala terus hilang. 
dapat kami melelapkan mata sekejap. 
ALHAMDULILAH bila alarm berbunyi, 
rasa orang dah ramai kat boarding area ni. 
sib baik sedar. 

kata sis mona, "tak sangka kita tidur kat airport ye yan. 
"ingat orang ...... je yang bergelimpangan kat airport tu tidur.
hari ni kita buat. 
hehehehe.
tak apa.. 
ini pengalaman namanya. 


pukul 22.40 ni kami naik shuttle menuju ke kapal. 
dah lah sejuk beb. 
hujan pulak tu. 
memang beku badan. 
tapi mata agak segar sikit lah. 
dah lelap tadi. 


senyum sumbing ni namanya. 


dalam shuttle menuju ke kapal kami.


agak berkabus sikit. 
hujan punya pasai lah kot. 
lagi pun kan spring time. 
gitu lah gamaknya.


naik ni kami macam dah ready2 nak lelap lagi. 
tapi i ni kalau tak dapat tilam, memang susah nak tidur lena lah.
sleep sleep chicken je lah nampaknya. 
tak pe. 
janji dah ok sikit kan. 


ALHAMDULILAH. 
tiba kami di Kayseri.
at 1.10am March 28, 2018 sampailah kami. 


time for luggage. 
masa ni dah agak sunyi dah. 
kami je yang ada di sini. 
mata semuanya dah kelat2. 


tak besar airportnya. 
masa tiba di luar, nama i dipanggil.
we took airport  transfer thru our agent di Cappadocia. 


rupa2nya not only 2 of us. 
kena tunggu lagi  others yang akan menuju ke Goreme. 
lama gak menunggu ni you. 
kat luar ni dah lah sejuk beku. 
berangin2 gitu. 
nak masuk ke dalam tu dah tak mungkin kot. 
i think almost 30 minutes gak kami kat luar ni hingga dibawak ke our transport. 


luckily si bang drebar ni tolong bawakkan luggage i. 
suka hati i. 
tak perlu nak mengheret. 
Syukur sangat. 
orang lain heret sendiri. 
rezeki kan. 

but still dah duduk dalam van ni,  tak gerak lagi. 
aduhaii. 
bila ni bang. 
I dah lelap2 gitulah.
then i think almost at 2.15am baru kami bertolak ke Kayseri. 
and the distance between the airport to Goreme is about 75km and maybe takes us around 1 hour lah to arrive there. 
dalam pada lelap sedar tu, i rasanya macam slow je dreber ni bawak.
rasa macam nak cakap dengan dia, cepat sikit lah bang oii.

then baru lah nampak dalam gelap2 tu pekan Goreme.
nampak lah gua2 yang biasa nampak dalam gambar tu.
dah sampai lah.
tapi tak sampai hotel kami lagi.
kena turunkan yang lain2 tu kat hotel2 yang berlainan.
sabar je hati kami.
then kami lah yang the last one.


almost 3am kami sampai you.
lembik rasa badan.
tapi tetap bersemangat. 

masa di airport tadi Mr Sergio, our agent dah called.
"Azian, tomorrow get ready at 5"
the transport will pick u up"
orait.
happy kan.


but then, mamat tu, tu yang dalam gambar tu.
cakap cam ni "Might be tomorrow you cannot fly".
Eeeew, apa barang kan.
dah jauh2 datang, dah penat2 separuh nazak ni, tup2 hang habaq tak leh terbang. 
i terpukau sat. 
terpisat2 dek sebab penat dan mengantuk ni tadi. 
macam nak luruh jantung i masa ni. 
but then sis mona said, "yan, kalau kita tak boleh terbang besok, how come Sergio suruh get ready by 5".
masuk akai gak kan..
tak pe lah.
kita rehat dulu kejap.
kot2 lah boleh tidur.
tapi hal besok ni cam ne ek?
boleh ke kami terbang?
dapat ke naik belon ni.
Sampai ke hajat yang menggunung ni terlaksana..
okkk. 
kita sambung sooonnnn..
daaaaaaa..

16 comments:

  1. kak yan sy rs yg kasar tu org turki sbb ms g mekah dulu, gaya, baju saiz bdn mmg lrg dia. kasar... perghhh kalu sy mmg dah lembik rs nyer... πŸ˜†

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke anies. Tak tau lah pulak akak..first time bercampur dgn depa ni kan. Belum boleh buat assumption mcmana deppa ni.

      Delete
  2. membaca sambil membayangkan kuantiti luggage yg mendarat di KLIA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhaha..takk banyak lah you. Ala kadar.je.

      Delete
  3. aduh kak... baca kt sini pun mcm terasa2 kepenatannya tuh... seharian yek... pastu klu tak dpt nk fly ari beritkutnya msti nngis... tp, dana percaya msti ada keajaiban heheheh...

    selamba je yek kt sana, ksr sampai main sepak2 hahahha.... sedangkan tak kenal tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. depa ni garang2 dan kasar2 Dana. sebab tu depa ni suka perang.

      memang penat sangat Dana. ALLAH je yang tahu.

      Delete
  4. hai ain datang singgah sini dan follow awak. salam perkenalan :)
    sincerely , farahain zfa

    ReplyDelete
  5. Family in law ana baru balik dari turki last week. Memang cantik view dari atas belon panas tu. Harap ada rezeki ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best ana. kira berbaloi lah berpenat2 tu. hehehehe

      Delete
  6. kak yan..sy tengok org turkey ni memang lawa..tapi muka masam...hahaha. Kasar tu memang aarrr..maybe dorang ni banyak makan meat...so panas hati tu lain macam..eh pepandai pulak saya..hehe. Boleh imagine kepenatan akak tu cmner..fuhhh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah kan. but some still ada yg sweet2 lagi.
      mana yg kasar, memang kasar. mmg pengalaman lah bagi i.

      Delete
  7. I yang baca ni pun dah rasa penat Yan...apalagi U yg lalui. Alahai malasnya rasa kalau nak travel tp terpaksa kena turun naik flight. Tak adventure langsung i nikan Yan hahaha..
    Tapi tak perlah demi belon hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penat memang penat. Tp tak lah sampai lemah longlai. Maybe sebab semangat yg membara nak naik belon tu kot. Hehehe

      Delete

cliks..cliks