cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, April 26, 2018

Merhaba Turkiye - terbang 750 meter di langit Goreme, Cappadocia (3)


Sebelum cerita hal naik belon ni, 
nanti baca dulu cerita yang lalu kat  S I N I  ye. 
Sebelum ni i masih termangu2 akan hal boleh terbang atau tidak hari ni. 
ehhhh..
lupa nak beritahu.
nak terbang apa?


niii..
nak tengok  ni, 
nak naik benda ni. 
I ke Cappadocia atas niat nak mencuba HOT AIR BALLOON.
verangan2 dah lama.
wanna dare myself yang dah berumur ni.
masih boleh ke untuk mencuba sesuatu yang daring like this. 
tapi kan masa verangan2 tu kengkadang ada lak cerita tak best like hot air balloon meletup lah..
rakyat Malaysia ada yang cedera lah.
cedera tu kira ok lagi lah kan. 
yang meninggal pun ada kan.
tapi rakyat lain lah.
siap tengok youtube lagi pasal belon yang meletup. 
terus rasa takut. 

remember or not case one girl from Malaysia yang meninggal kena sengat dengan binatang apa tah.
masa naik belon tu. 
meninggal kat Turki kan. 
tu pergi dengan family tu.

Tapi itu semua kan janji ALLAH.
kalau memang sampai time, nak buat cam ne kan. 
but still dalam hati berkira2 gak kan. 
so pagi ni kami tawakal je lah.
kalau memang even dah kena pick up pun then tiba kat sana tak boleh terbang, maka tak sampai lah hajat i.

seawal  5am kami dijemput. 
we were the first guests yang dijemput. 
then ambik yang lain kat hotel2 lain yang berdekatan. 


once sampai sini, kami tumpang bersolat.
masuk fajr dalam 5.30am.
actually there is no proper place for prayer pun. 
but since depa ni moslem dibagi tumpang nya kami kat bilik office depa.
Depa ni not like Malaysia or Indonesia..
Sesimple2 tempat pun masih boleh dipanggil mussolah.

* i bagi tau yang i bersolat kat sini bukan nak bagi tau i ni alim ye.
just nak share that, even kat mana pun kalau nak solat boleh je.
no need proper place kan.
asal bersih.
in fact tak payah tanya orang pun kita boleh je solat kat mana2 celah bedah yang kita boleh solat.
sekarang info semua on our finger tips je.
petik je lah smartphone memasing tu.
yang penting ada penanda arah kiblat, itu dah cukup bagus.
Sis Mona memang cepat je cari arah kiblat. 


mamat2 yang kat sini lah bagi tunjuk arah bilik for us untuk solat.
solat dulu lah kan.
nak naik belon, kot2 nanti apa2 at least sempat tobat sikit. 
hehehehe.

i was using this agent, Gule gule Travels. 


Nanti i cerita pasal this travel agency lah ye. 


Saje je i nak merakam bilik boss depa ni. 
Memang ada sejadah dalam bilik ni. 
Maksudnya memang moslem lah depa kan. 

Waktu kita masuk dalam bilik ni pun nampak ada sorang lelaki bersolat. 
MASYALLAH..
sejuk rasa bijik mata tengok.
Kami tak nak tunggu hingga dia selesai solat baru kami solat. 
so i bagi tau sis mona, kita on je kat bahagian belakang mamat ni.
dia pun macam dah nak habis solat. 


Kat sini kami bersolat. 
tak payah kira lah nak tempat proper. 
Nampak bersih, kita jalan je. 
Semoga ALLAH merahmati pemilik syarikat ni. 


Then kami masih ada masa untuk breakfast. 
Memang ini dibagi pun. 
Never thot ada breakfast tau. 
i tak cari sangat info pasal packages yang ada ditawarkan. 

Faham2 lah breakfast yang disediakan.
No nasi lemak, no roti canai ye. 
tapi timun and tomato dia sedap weiii..
crunchy sangat. 
manis gitu. 
sedap meratah. 


Dapat coffee or tea and bread dah cukup pun. 
lagipun masih pagi lagi so  perut tu tak lah lapar sangat.
tapi disebabkan sejuk, memang patut isi dengan hot drink lah.


Macam2 kami makan pun. 
kenyang lah. 
Muka dua2 ceria je even hakikatnya kami keletihan. 
but to tell you the truth i memang tak lah keletihan sangat2. 
Maybe rahsia minum Royal V and mustanir plus Makjun Dhuha kot. 


Memang luas kawasan dalam ruang menanti ni. 
Kami makan sambil menanti akan dibawak ke kawasan Hot Air Balloon nanti tu. 
we were enjoying our pre-flight breakfast with hot coffee and tea. 


bila our group dipanggil terus naik transport yang disediakan. 
kami berjumpa orang lain pulak di sini. 


Ada dalam 18 orang kesemuanya. 
Might be kami satu bakul lah tu. 
tup2 dalam ni ada satu couple dari Malaysia yang bercuti. 
tapi depa ni dari UK. 
study lagi. 
kira honeymoon lah kot. 
new couple. 


tiba kami di kawasan lapang ni. 
our launch site. 
Di kelilingi batu2 macam dalam gambar ni. 
Rock formation since long back lah. 


this is our balloon. 
got ready dah. 
masukkan udara dah ni. 
i cud consider our package ni as the standard package lah. 
sebab ramai masuk satu bakul tu. 
paling ramai dalam 20 persons. 


some dah mula panas dah tu. 


this is the company. 
Voyager Balloon. 
company yang dah lama dah.
Kalau nak rasa lebih yakin pilihlah company yang dah established. 
Recommended lah yang ni. 



semua orang berselfie. 
kita pun teringin. 
hakikatnya lepas tangkap i delete. 
tak sanggup tgk muka sendiri. 
rasa kembang sangat muka kalau berselfie .
tak sanggup teman. 


memula dimasukkan udara.



dah ready nak masuk dalam bakul.


mula nak melangkah masuk ni. 
macam2 youtube i tengok just to find out cara nak masuk dalam bakul tu. 
kita sedar diri wak yang kita ni ada sakit tulang belakang. 
mana lah tau tersangkut kot2 kat bakul tu kang. 
habis kita.
hehehehe..
tapi akhirnya berjaya lah.


MASYALLAHHH..
once mula terbang, was so happy.
impian jadi kenyataan.
SUBHANALLAHHH.
happy sangat wei.
bab2 ingat kot meletup kot, bab terjunam ke bawah kot. hilang semua.
hehehehe.
ALHAMDULILAHH..
ALLAH protect us with HIS BLESSING. 


kena trust lah dengan our pilot ni. 


tak terfikir boleh terbang setinggi ini. 
the moment you have dreamt of.
up. up and away. 


i tunjukkan je lah gambar2 i ye.
keseronokan berada di sini.
Di langit Goreme.


rasa aman sangat berada di atas ni.




sorry lah ye..
Gambar Mak Bedah banyak sangat ni. 
walau hakikatnya badan penat, tapi hilang dek keseronokan ini. 

below you, a unique landscape.
combination of natural beauty.
rock formation yang tak akan kita dapat di mana2. 
di bumi Goreme ni lah yang ada. 


kami naik dan naik lagi. 


Matahari dah mula nak keluar. 
This spectacular view memang rare lah.


kata our pilot, some cud fly up to 800m..
so kami dibawak setinggi 750m.
kata dia lah. 
so kena percaya lah.
memang tinggi kami di atas. 




Almost one hour kami di atas ni. 



then our truck pun get ready.
kami dah nak landing dah. 


berusaha si abam2 ni tarik our basket ke tempat sepatutnya. 


ramai dah landing dah. 
approximately 1 hour.
ALHAMDULILAH cuaca pun cantik sangat. 


Nak turun pun satu keseksaan bagi kami. 
kami nak kena letak betul2 dan dapatkan imbangan badan. 
kalau tak, mau muka kami penuh kat suratkhabar depa besok ni. 
Bak kata our pilot ni lah. 
Jangan pulak tak jatuh dari 700meter ni, kami jatuh yang takat 2 meter ni. 
hehehehe..



ALHAMDULILAH..
selamat mendarat dengan our good pilot ni. 
Mr Hakan Vildiz.
asyik menyakat i sebab dia kata muka i muka cuak..
eeeeee, ye ke.
alaaaaaa.. ye lah tu. 
never tried before. 
experience yang once in a life time. 
i memang recommend lah, those yang nak travel ke Turkey, sud try this. 




ehhh. ini my sijil tau. 
commemorative gifts. 
so everyone yang terbang, sure dapat ni. 


once semua keluar dari bakul tu, ada pulak this.  
Champagne ini kira macam most important lah once completing a balloon flight for pilots.
this is actually a blooming tradition lah since Montgolfier brothers yang made the first flight in 1873.
kira once landing tu kena celebrate dengan champagne. 
Hopefully si Erdogan nanti ni do something lah about this tradition. 


Tapi since our pilot ni moslem kot. 
yang dikocok tu sparkling water je pun. 
kebetulan dia noticed pun ada beberapa moslem dalam group dia. 
maybe lah. 
yang air kuning tu yang lain2 lah yang minum. 


then ini lah the crews for our balloon. 
gagah perkasa semuanya. 
berat weiii bakul tu.
menolak, melipat, segalanya dibuat. 
ALHAMDULILAH, i was so happy. 
rasa satu kepuasan yang sukar digambarkan. 
impian jadi kenyataan. 
berbaloi dengan package yang dibayar.
paling penting i bersyukur waktu kami waktu yang sesuai untuk dibenarkan terbang. 
Memang dah tertulis, seminggu sebelum kami sampai, kesemua trip cancelled due to the weather.
then tiba time kami, dapat. 
and the next day, diberitakan tak boleh terbang. 
dan tour guide ada whatapps i bagi tau, in APRIL hanya ada 3 kali saja yang boleh terbang. 
bayangkan kehampaan di muka kami sekiranya time kami tu, tak boleh terbang.
SYUKUR YA RABB.
semua dah tertulis. 

DIA yang maha tahu segalanya. 
Bersyukur dapat menikmati keindahan alam ciptaaanNYA.
Pengalaman yang tak mungkin dilupakan seumur hidup. 
siap berangan2 kot2 i boleh bawak my omel nanti ke sini. 
tapi kalau pegi nanti i wanna spend about 3 days here. 
i love Goreme, Cappadocia.
INSYALLAHHH.

16 comments:

  1. Alhamdulillah...DIA yang mengaturkan segalanya dan menjadikan impian Yan satu kenyataan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah kak..never thot lah.. syukur sgt.

      Delete
  2. bestnya akak!! saya yang tengok gambar ni je pun, dapat rasa apa akak rasa, hehe.. Peracangan Allah tu yang terbaik, boleh ja naik belon.. hehe

    ReplyDelete
  3. Unforgetable experience for you. Kita baca pun terasa excited.
    Gambar baloon terapung diudara itu sangat menarik.
    Yang best tu ada baloon diatas kepala . . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. absolutely dear. and never thot pun boleh buat benda2 ni.
      for me even, this is rare.. TO ME.

      Delete
  4. Mau tak seronokkan.... First experience gitu...
    Teringat pulak cerita Fazura. Cantik ek Turki ni uniklah! Betullah tu Yan tak de maknanya nak menunjuk ke hape dah katanya solat tu kan wajib!

    Tulah tu .... baru terfikir sure siksa jugak nak naik belon tu kan, Boleh tahan gak nak mengangkang nak lepas masuk tu hahhah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengalaman sendiri. Teruja sendiri.. seronok sendiri..tp share dgn org. Mmg superb experience.

      Mmg ganas kangkang i, uuuu...hehhee

      Delete
  5. bestnya tgk pemandangan lawo2 yg akak rakam ni kak....
    naik flight tak sama mcm ni kan, sbb ni seluas pandangan mata...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Dana, seluas mata memandang. Mmg takjub lah.

      Dlm flight pun dah seronok kan.. apa tah yg ini.

      Delete
  6. best nyerrrrrrrr dpt tgk view tu yg plg ohsem!! pssttt ka yan... share laa harga pakej tu hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu my future post. Inshallah akak share.. mesti share kan..kalau tak apa hal jd blogger. hehehehehe.

      Delete
  7. Assalam Puan, parents saya baru balik Turkey. Depa tak naik pun hot air ballon tapi baca puan makan timun dan tomato sedap tu teringat mak saya pun bgtau yang sama. Teringin juga nak sampai sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam.. oo ye ke. memang tak boleh naik dalam bulan 4 hari tu. hanya ada 3 kali je yg boleh. tak pe. nnt u pegi lah. mmg best.

      Pasal tomato n timun tu.. mmmh sangat2 sedap. manis sangat.

      Delete

cliks..cliks