cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, August 13, 2018

Jenjalan sekitar Srinagar di hari kedua.


Pagi kedua di Kashmir.
tapi sebelum tu baca yang kat   S I N I  ye. 
Communication broke down lagi kat sini. 
so hard to contact anyone here sebab i tak ada sim card Kashmir. 

Whatapps pun hanya i dapat guna kalau i berada di reception area hotel ni. 
Lepas tu, hilang lah dia. 
Tapi semalam kan dah sembang kejap dengan Zubair dan  we all akan meet up.
Zubair tempatkan all the guests di Rose Petal Hotel yang ada di Rajbarg area. 
I memang dah biasa tinggal di hotel sekitar Rajbarg. 
That's why lah kali ini i nak stayed area Dal Lake. 
Kalau dulu semua orang tempahkan..
Tapi kali ni i sendiri nak buat. 


Anyway, bangun pagi tu i terus bukak tingkap. 
Sejuk angin meluru masuk. 
Senyap je sekitar. 
Masih ramai diulit mimpi. 
Kami tak breakfast di hotel ni. 
Nak breakfast sama yang lain2. 
Dalam website kemain lagi puji2an tentang hotel ni. 
But then, for me, ok lah.
Harga agak mahal gak lah pada i kalau tengok dari segi rupa paras tu. 
tak pe lah.. 
kena rasa semuanya baru best hidup ni kan. 


kami siap2 dan keluar dari hotel. 
we took auto to go to Rose Petal Hotel. 
Tapi sebab tak berapa nak tau jalan, 
maka staff di Zamrood Hotel tolong bagi tahu kat bhai auto ni. 


Elok2 kami terus dihantar ke satu hotel ni. 
Ya ampun. 
senyap sunyi je hotel tu. 
Then i mintak tolong Bhai auto ni untuk bercontact dengan Zubair. 


Bhai ni pun bercakap dengan Zubair. 


di pertengahan jalan jumpa lah si Zubair ni. 
Hehehehe.. 
rupa2nya dia ke jalan besar. 
then guide this Bhai untuk ke Rose Petal Hotel .
Hotelnya agak ke dalam. 


akhirnya sampailah kami. 
terjerit2 cucu my fren bila nampak i kat sini. 
hehehehe..
How come auntie boleh ada kat Kashmir ni. 
kan kat Istanbul.
Hehehehehe..
auntie ada magic lahhhh.
kejap di Istanbul, kejap di Kashmir. 



kakak yang bertudung orange tu lah my friend. 
Kenal pun pasal Kashmir. 
Dia mai ke Kashmir ni dengan ahli keluarganya seramai 27 orang termasuk 3 kanak - kanak.


Noah, cucu nya ni pun dah 3 4 kali ke Kashmir. 


depa ni sebenarnya baru sampai dari Delhi pagi tadi nya bersama2 Zubair. 
Zubair tunggu depa di Delhi dan datang ke kashmir sama2. 
Ramai ahli keluarga yang datang ni. 
Ada yang dah 2 3 kali datang dan ada yang baru pertama kali datang. 
Lepas breakfast terus kami ke Indra Gandhi Tulips Garden. 
I sebenarnya memang tak ada plan nak ke mana2 disebabkan contact person tak ada. 
Bila Zubair paksa me n Sis Mona ikut je the group, 
i agreed je. 
Sis Mona gak. 

Kami nak ke Doothpatri keesokan hari ni. 
Tapi masih  tak tau nak pegi cam ne. 
Aadil masih tak menjawab my phone call. 
Jadi kami terus je lah terima pelawaan Zubair. 
Plus i pun memang kenal dengan this group. 
So, join je lah. 


Seronok join depa. 
Macam2 kelaku. 
Then depa pun boleh je sekepala dengan kami berdua. 


Jalan kena slow2.
sebab ada yang bertongkat tau.


Terkejut the group sebab entrance fee tak perlu bayar. 
Dah termasuk dalam package pun sebenarnya. 


me and sis mona pun tumpang tui. 
alaaaa..
adik kakak kannnn..
thanks zubair. 
murah rezeki awak lagi. 


Pertama kali i ke sana, in 2012.
Masih tak terlalu banyak tulips yang ada. 
2014 mai lagi tapi masa tu tulips baru nak berkembang. 
even datang pada tarikh yang sama tu. 
then tahun ni datang lah, tarikh pun kurang lebih sama je, 
ALHAMDULILAH..
cantik. 
bunga pun banyak sangat dah. 
so Mak Bedah pun mengabadikan lah gambar peribadi. 


dan sekali lagi. 


Suka color ni. 


cantik di mata i. 


terjumpa pulak kami group makcik2 dari Bahrain ni. 
Wow..
sporting habis. 
menari dan menyanyi sakan depa tau. 



lepas tu terus kami pegi makan tengahari. 
Lapar you sejuk2 ni. 


tengok masa ni tak ada orang sangat. 
Zubair kata kena pegi rebut tempat sana. 
Oooo siap kena rebut ke.
tak ada orang pun. 


tak lama lepas kami naik ke level satu tu, 
mak aiii..
makin ramai. 
rupa2nya tak payah rebut2 pun. 
Group kami mmg dah ada tempat yang disediakan. 
Kita bukan walk in customers lah gamaknya. 
dah buat reservation gitu. 



tapi tu lah. 
kena pelan2 naik ke level 2 resto ni. 
Masuk je ke level 2 tu,
penuh rupa nya orang kat sini. 



Food kita pun dah disediakan oleh chef2.
tinggal disajikan je. 


we all joined this family. 


Ni food2 nya. 
Kira nya ada sentuhan Chinese dan Indian nya lah. 
I kurang sikit yang starchy2 ni. 


i tekak india. 
tekak kashmiri. 
ahakkss..
Ini i suka. 
tapi makan dengan orang kena behave yeeeee.
sabar aziannn.


roti dia sedap weiiiii.


see, behave ke tak behave i. 
Makan santun je sikit2.
kat pinggan i ni ada Yakni. 
Dish ni memang i suka. 
Sedapppp.
Tapi tak sempat nak tangkap gambar lah.


and Cumin Rice dia memang best. 


lepas makan kami ke sini. 
We went to Shalimar Garden. 
First time i mai sini in 2012. 
and this was the second time. 
Kashmir has  a lot of garden. 
Lain2 cerita pasal garden depa ni. 



so ada yang nak mencuba traditional dress depa ni. 
I tak lah..
tak perlu langsung teringin nak cuba. 
hehehehehehe.


dalam pada tu ada pulak dari ahli rombongan tadi tu teringin nak gambar sesama i.
Awwww..
glamer tetiba kita. 
kita ucapkan terima kasih lah kan. 
sebab ada orang sudi bergambar dengan kita. 


then i ajak sis mona jalan ke bahagian atas garden ni. 
i nak pegi area yang i pernah bergambar dulu tu. 


orang Kashmir memang suka lepak2 cam ni. 
selalu picnic kat garden2. 


sampai lah we all ke area sini. 
boleh lagi naik tau.. 


tapi cukup lah takat ni kot. 
moh ler kita gambar2. 
i pun tak ingat kat mana exactly i bergambar in 2012 tu. 
mungkin ke atas lagi kot. 
syok2 tangkap gambar tak sedar ada orang kat belakang tu. 


kasi crop sikit. 



sorry lah ye.. 
Mak Bedah buat anniversary kedatangan ke Kashmir. 
then we all pun ingat nak joined balik the group lah. 
Dah lah ngikut orang kan. 
So kena sedar diri. 
tak boleh ikut nafsu bergambar.. 
Alaaaaa..
i gambar ala kadar je pun. 
Paling2 6 7 keping je kot. 
Gambar sendiri lah. 


sebelum joined the group dalam bus, 
we all beli Kulfi. 
Ice Cream Kashmir. 
Seronok pulak makan nya. 

then lepas dari garden ni kami menuju ke kedai menjual dried food. 
tapi tak lama kami di situ sebab the other group nak balik ke hotel.
Jadi i dengan sis mona pun balik lah ke hotel kami semula. 
Tak dapat joined this group sampai malam. 

Sempat kami berehat. 
I memang tak nak joined the group sebab dah berjanji nak jumpa our tour guide yang nak bawak kami ke doothpatri keesokkan hari ni. 
Kami bertelefon dan berjanji nak jumpa malam ni. 
Jadi lepas maghrib Rameez, actually he is Aadil's friend yang tinggal di Srinagar. 
Rameez bawak kami makan ke Mughal Durbar. 
So i tayangkan lah kat sini ye. 


Sedapnya makan. 
Roti dia sedapppp.


Ini pun bestnya. 
I memang tak tau apa namanya. 
Rameez yang pilih. 
Bertambah2 kami makan. 


Dan ada benda2 sampingan ni. 
I kurang sikit benda2 ni. 
Berselera Rameez  dan kawannya makan. 
ALHAMDULILAH..
Kami bertolak balik ke hotel semula tapi sempat ngopi sebelum say good bye. 
ALHAMDULILAH dah dapat orang yang boleh bawak kami jenjalan besok. 
So memang tak akan joined Zubair dan the group. 
Depa suka je kalau we all joined depa. 
tapi depa nak ke Gulmarg. 
I dah berkali2 ke sana. 
So, tak nak lah.
Kita nak explore tempat lain pulak.
Okkk..
nanti i cerita hal2 di Doothpatri ye..
Daaaaaa.

12 comments:

  1. Kaaaakk, cantiknyaaa scenery kat sanaaa! Halal food senang dapat ehh. Vit tak pernah sampai sana lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pegi lah.. akak mmg dah terlalu fall in love dgn kashmir.

      Delete
  2. ya allah lawanya tulip kaler tu.. macam kaler lipstick jahat maleficient hehehe.. bestnya kak ramai2 jalan sama. rasa setiap sudut lawa dengan nature =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cantik kan.. yg black akak x jumpa pulak.

      Sym dah pegi sana kan.

      Delete
    2. ive never been there kak.. tak penah lagi ke area2 sana. mak x lepaaih hehe..
      one fine day insyallah =)

      Delete
    3. bagi tau mak, i lagi lah pernah ke sana sendiri.. jangan risau bagi tau dia. hehehehehe

      inshallah.. u pegi nanti.

      Delete
  3. Kashmir mmg cantik sgt! Dah lama nak ke sana dgn mak, mudah2an akan sampai. Mak saya pulak suka bunga - mmg sesuai betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cantik2 sgt. Akak sejak umur 12 thn lagi dah suka kashmir. Insyallah u sampai nanti.

      Delete
  4. amboiii jumpa sedara senegara kt kashmir gituuu... kat turki x jumpa plak ya kak yan bunga tulip. pd hal tulip tu berasal dr sn ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah.. saja mmg plan nak surprised kan depa.

      Ehhh.. kat Turkey lah banyak yg sepah2 tu..
      kat kashmir tu kat taman je..

      Delete
  5. Bunga cantik, makan sedap, view menarik... WOW!!

    ReplyDelete

cliks..cliks