cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, May 20, 2016

RA Korea Trip 10 - Mysterious Road and Loveland


Day 5, Jeju - March 8, 2016




dari  S I N I   kami terus ke Mysterious Road.. we decided not to go to other places which were nearby Syeongsan Ilchulbong Sunrise  Peak due to the weather and time. tak pe lah. yang penting dah dapat pegi 2 tempat yang pada i ok sangat.. mana tau ada rezeki nanti boleh je pegi lagi.. i wish to come again to Jeju.. stay agak2 4 hari, then relax2 drive gitu. m sure it will happen nanti. semua tu kerja ALLAH.. in fact i never thot akan ke Korea lagi after a year i ke sana in 2015.. siapa sangka kan..


anyway, after our big lunch, dan dalam hujan rintik2 tu kami meneruskan perjalanan. Nak ke Mysterious Road. Mysterious? apa yang mystery sangat tu ek? jom kita explore.. Distance from Syeongsan Ilchulbong Sunrise Peak to Mysterious Road dalam 44.5KM. 



pelan2 drive.  some dah mula tertidur. i saje je tekan brake.. first time semua terbangun gitu. masuk kali ke3, emmmmm.. tak peduli pun. ngorok kebanyakannya. 


ingat tadi kan nak beli limau on the way balik, no way. no limau lagi yang dapat dilihat. pokok2 je ada.. So, tip, those yang teringin nak buat itu ini sebelum sampai the peak, better buat.. unless u pandai cari jalan yang u lalu for the first time tadi tu.. sebelum menyesal, singgah je.. beli je lah. tangkap gambar je lah.. jangan fikir, tak pe.. nanti balik kita buat, or nanti balik kita singgah.. okkk.. 


akhirnya sampai area Mysterious Road or called as Ghost Road... apa nak buat ek? Nampak kereta on  my left side. bukak hazard light dia.. then pelan2 dia jalan.. we stopped. termanggu2.. then drove further up. 



i turned back. dan masuk lane, and off the engine, put the free gear and hands off.. the car moved slowly even actually we were on the slope. logic nya it sud roll backwards lah kan. but surprisingly it rolling uphill. itu lah yang mysertious nya tentang this road. 


The Jeju Mysterious Road, also known as Dokkaebi Road, lies on a hill at the foot of a mountain, and connects two major highways on Jejudo Island. It has earned its name, as objects and liquid appear to roll and flow up the hill instead of down, when, in fact, such image of gravity defiance is an optical illusion rendered by the seemingly high surroundings.


 no hands..no hands.. seronok sakan..


tak lama pun.. dekat je distance dia. 

another info..

this mysterious road or ghost road or dokebi road where cars roll uphill with the engine turned off, notice the water mark on the road at the right. this is an illusion. due to the lack of a true horizon, subconsciously our judgement of a slope is misled by the false horizon in that area. this is not unique to Jeju alone but the Koreans have done a great job marketing this Mysterious Road into a tourist spot..


then further up, kami singgah Loveland.. heeeeee... semua Mak Bedah kemaruk.. actually i memang tak masuk kan dalam itinerary. tapi ada yang teringin nak pegi.. since dah memang dekat sini je, we all singgah lah..



entrance fee KRW9000.. mahal weiiii.. 


anak dara memang terkejut sakan.. memula ok je..


bila kat sini. semua dah malu2.. tapi disebabkan dengan Mak Daras.. ok sikit kot.. 





anak daras berani amik gambo kat sini je. heeeeeee.


terpaksa di sensor kan. upssssss...


tu tengok budak nakal ni..


awwwww!!!!.


jenoh ambo nak mengeditkan pictures kat sini.. 


budak dua ni sebenar nya tak perasan apa gambo tu dok buat.. sakan depa bergämbar. ha..baaa..haaa.. kesian anak2 i ni.. minda dirosakkan oleh mak2. waduhhh..






i tunjukkan  gambar2 depa yang decent je lah ye.. nanti haru biru lak. 


hujan makin lebat.. jomm kita redah lagi.. waduhhhh.


ahhhhh..


Mak Bedah tak berani nak tunjukkan yang lagi vulgar lah. heeeeeee.... 


haaahhhhh!!! buat apa tuu???



bunga2 yang ditanam, cantik2. 


Mak Bedah insap kejap.. jom kita kembali ke pangkal jalan. 




ehhh... sempat lagi tuu..





okkk.. jom keluar. sebenarnya bila dengan company je lah boleh buat benda2 ni ..kalau jalan dengan family ye tak pegi lah kan.. ilang akai!!!


on the way back, kami singgah kejap kedai yang ada di tepi jalan ni.. kot2 nak beli apa2 yang boleh dibawak balik. 


tapi ya ampunnnnn.. mahai weii. tak sanggup nak beli. one box almost RM150. tak de nya lah.. dalam 20 bijik je pun..


but we bought some sweet and candies. tu je lah.. itu pun 3 kotak dah RM150.. tak pe lah..


akhirnya kami sampai ke Jeju City balik. dekat2 isyak gak lah.. hujan lak tu. we decided nak hantar the car back.. tak berani nak malam2 ke sana.. maka once tiba je hostel, terus kami ke Jeju House.. 


settled few things.



balik ke hostel dengan cab. murah je.. ada T Money lagi, so kitarang guna T Money. once tiba hostel, ya allahhh.. hujan lebat sungguh.. ingat kan malam akhir di Jeju, kami nak jenjalan.. tapi hujan memang tak bersimpati dengan kami.. so kami hanya stayed kat hostel, and we did our packing. esok dah nak terbang balik ke Seoul. then fly back to Malaysia.. kejap je ... masa berlalu.. malam tu pun kami makan apa2 yang ada je.. ok l'ahh.. tinggal satu N3 lagi sebelum i wrap up the story in Korea.. till then.. daaaaaaa..


18 comments:

  1. wah Yan salute lah drive sendiri lagi U
    banyak nya adegan yg tk boleh di lihat tu
    banyak kena censor lah
    tapi pergi dgn pompuan oklah on je
    tapi kalau ada lelaki tak tau nak letak mana muka kita
    patutlah nama nya mysterious road and loveland
    kannnn Yan haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH KakNoor.. dapat lah merasa drive belah kiri tu..
      at first memang takut2..
      but after some times, i ok dah..
      pengalaman.

      Delete
  2. Yang dicensored tu la yg kakcik tertanya2 mana ke rupanya...hehehe

    ReplyDelete
  3. Seronok jugak tengok Yan jalan2 dengan geng2 pompuan ni...

    Makchaq belum pernah jalan-jalan sendiri.. ke mana2 sentiasa dengan keluarga...
    Yan ni berani betul.. jadi tour leader & driver di luar negara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee...
      jadi gila2 makchaq.

      alhamdulilah ok lah.. tapi kena yakin dan betul2 ada infos.
      kalau semua lengkap, insyallah kot..

      Delete
  4. waaaa mmg misteri jln tuh....

    ptt taman tuh bkn nama loveland tp sexland hahahahha...
    censored sume ye kak...
    mmg bdk2 tak sesuai pi sana... sesuai org yg asyik masyuk bercinta or yg dh kawin senangnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bebudak tak boleh Dana..
      masalah nnt.
      ini sebab dgn Mak Daras and Anak daras semua yang dah akil baligh.. tu yg boleh..hee

      Delete
  5. patutlah namanya loveland. tp tertanya2 jugak rupa cemana yang dicencored tu

    ReplyDelete
  6. Ala sayang nya takdak pi ladang limau... kalau tak boleh posing memetik limau gitu. Teringat cerita My girl... jual limau curi dari kebun hero lelaki punya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..haa...
      i memang menyesal tak sudah tak dapat nak curik macam My Girl tu. heee

      Delete
  7. dah sampai..mengimbau kenangan lepas di sini.

    ReplyDelete
  8. Cepat Ziyan ..i dah lama balik..you sangkut kt jeju lagiii

    ReplyDelete
  9. ooooo ni laa dia taman cinta yg pemes gak tu...sy terbaca je sblm ni...dlm ati ada ke org nk pegi tmpt mcm ni? blk dr tmn ni mesti terasa nk kawen hahahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee...idok ler masih terasa nak kawen..heeee

      Delete

cliks..cliks