Cerita yg tertunda lagi.
cerita makan2 je la i ni kan.
apa yg dimasak,
apa yg dimakan,
siapa yg dijamu.
tu je la kan.
hari raya yg lps tu tak semua family dpt berkumpul.
ada yg kena balik kg.
we all je yg beraya di Shah Alam ni.
still ada gak sedara yg tak balik kg.
then abang luqman, abang 'imran dan abang irfan memasing nak jemput kawan2 diarang.
so i n chef ciju pun masak la sikit2.
jd jemputannya mmg mostly utk kawan bujang2 i.
dok mikir nak masak kan apa ek utk tamu.
since Abang Irfan tgh syoik makan AYAM TANDORI,
so i buatkan AYAM TANDORI dgn CUMIN RICE.
bila dah ala2 desi ni, for sure i akan buatkan MINT CHUTNEY.
sebenarnya RAITA pun sedap gak.
tapi cam malas nak motong2 timun dan tomato tu.
yg tu kita buat kan ala2 ulam je la kan.
MONGOLIAN BEEF ni one of favorite hubby dulu.
usually hubby ni suka suggest kan menu.
dan biasanya i akan cuba masak utk kami semua makan.
then kalau kata semua suka, maka akan jadi satu menu kalau nak jamu kan guests.
semua suka menu ni.
insyallah kita cuba buat lagi nnt waktu raya haji ye.
Abang 'Imran sekali lagi tunjuk bakat buat LAKSA JOHOR.
semuanya suka.
dpt pujian dr kawan2 nya.
malah semuanya makan bertambah2.
Nampak tak ada PETITE BUN kat situ.
i ntah la boleh tak terclick gambar.
another dish yg kita hidangkan adalah PETITE BUN bersama SUP MERAH KAMBING.
semua suka makan yg ni.
KETUPAT PALAS tu frozen punya.
kita tinggal kukuskan je.
and of coz BERASAK.
warna daun yg cantik ni la yg buat hati i berbunga riang.
puas hati kalau BERASAK i cantik warna daun nya.
i tempah TAPAI PULUT dr kawan hubby.
sedap.
this was mine.
ni la tetamu yg tak dpt hadir masa raya hari tu.
depa dah tempah siap2 suruh tinggalkan berasak.
sebab nya diarang ni beraya di kampung sang isteri di Kota Kinabalu.
her mom passed away after a week hubby meninggal.
so beraya dgn i after a week raya.
Keesokkan hari ni all the sudden my frens called ckp nak dtg.
nak ziarah i sebab belum sempat2 nak jumpa i.
i jamukan ni.
kan semalam ada lagi kan.
kita tinggal kukuskan balik.
Kuah LAKSA JOHOR pun masih banyak lagi.
so kita celurkan Angel hairs.
ALHAMDULILAH.
i pun sama2 makan.
kita makan dulu ye.
Thanks AISHAH and NANI for dropping by.
ni tamu Abang Irfan.
cewek2 semua.
tamu Abang Luqman waktu di college.
ni kawan2 nya sewaktu belajar di Safinatun Najah from form 1 till form 5.
kira close frens la ni.
baru sorang je kawin ni.
lain semuanya jomlo.
ni pulak my fren sewaktu i mengajar di Sek Keb Jalan Peel sama dgn her DIL.
lama tak jumpa.
sempat la sembang.
ALHAMDULILAH.
majlis selesai kurang lebih jam 10pm.
tetamu semuanya puas hati menjamu selera.
puas sembang.
i kepenatan maka bujang2 la kemas dapur.
I beristerehat yeeee.
Meriah makanan penuh meja. Semua nampak sedap.
ReplyDeleteAlhamdulilah. terima kasih cie.
Deletebest sgt bila semua org/tetamu really enjoy the food! suka tgk food presentation dan bekas2 mknn kak yan jugak...cantikkk
ReplyDeletebetul sgt MZ. alaaa.. semua tu yg dah lama2 dah.
DeleteSeronok family Kak Yan pandai masak belaka, including ur son 👍🏻
ReplyDeleteRezeki tetamu dapat makan macam² menu
Alhamdulilah. boleh la kalau nak jamu org ye.
DeleteMcm mana ya nak bagi anak2 minat masuk dapur...saya nak train ank2 saya ni...nnt dah besar senang mummy goyang kaki...
ReplyDeleteAnak lelaki pun mmg kena masuk dapur. sebab akak tak ada anak perempuan. hehe.. kalau yg minat memasak tu mmg ikut org nya la.
DeleteSuka tengok serving dish tu kak.. juga isi dia sekali lah.. makaihhhhh.... terasa-rasa sedapnya.
ReplyDeleteALHAMDULILAH.. semangat sikit nak makan ye. hehehe
DeleteAlhamdulillah...seronok dapat jamu orang makan2...doakan ada rezeki linda nak buat...linda tak pernah lagi buat makan2 yang besar2 macam nie...tapi, kalau orang kabo nak datang, boleh je...
ReplyDeleteBoleh linda. buat dulu small scale. then masak benda yg jd favorite org makan kat rumah u. sure semua suka.
DeleteSedapnya, ada ayam tandori dan mint chutney. Mamak di sini pun sudah tak serve mint chutney tu. Lama dah tak makan. Semua hidangan Kak Yan masak nampak sedap. 😋
ReplyDeleteMint chutney tu senang sgt. blh buat sendiri je nnt.
DeleteSemua sedap Kak Yan. Mongolian beef tu dah lama tengok Kak Yan masak. Bila la dapat rasa ni, hehe.
ReplyDeletemoh ler sini.
DeleteAnak2 kak Yan pun pandai memasak yaa. Memang turun dari mamanya nih 👍👍☺️. Semua kliatan sedap kak. Sampai skr saya masih penasaran dengan laksa johor. Laksa Penang, laksa Melaka, laksa Sarawak, dah coba. Tinggal laksa Johor belum 😄
ReplyDeleteAyoh ke rumah akak. nnt akak masakkan laksa johor.
DeleteEh ada juga istilah jomblo di sana yaaa 😄
ReplyDeleteehhh. tidak. suka2 je. lagian anak2 pernah belajar di Bandung fanny. jadi seru kalau ngobrol bahasa indonesia.
DeleteSekarang hampir raya haji pula. Selamat memasak.
ReplyDeleteSemua makanan nampak cantik dihidangkan dan menyelerakan.
Ye NA. akak tak masak raya ni. raya kat rumah adik. kita makan je nanti.
Delete