Group Pakistan yg pegi last October membawak kiriman dr Hunza.
dikirimkan kepada i a plastic bag or WALNUTS IN SHELL.
i suka walnut.
kat Malaysia ni kalau beli walnut usually kat bakery la kan.
nak buat WALNUT CAKE ke apa2 la.
mmg tak akan la kita beli walnuts in shell.
dulu waktu first time i went to Kashmir i bought sikit la walnuts in shell ni.
bukan buat makan.
i buat perhiasan.
i put in a bottle then letakkan atas meja.
bertahun gak la baru i tukar kepada yg baru bila first time dpt walnuts in shell dr Pakistan.
since almost 10 years dlm bottle tu i tukar pada yg baru.
still tak de la kan mengetuk nak tgk isi dalam nya tu.
i just threw the old one.
ganti dgn yang baru.
tapi i noticed yg baru ni kira baru 2 tahun mcm dah berlapuk pulak dia.
tak pe la.
tak perlu diganti dulu.
antique bottle ni tunggu i pegi nnt beli yg baru.
hehhee
back to the story yg i dpt seplastik walnuts in shell ni.
i guess maybe dlm 1kg kot.
bila dah kali kedua dpt, dan agak banyak i dok fikir nak buat apa ek.
maybe half i akan masukkan dlm balang tu kot.
then half i duduk kan dia diam2 je dlm lemari kot.
sebab tak de intention pun nak bukak isi dlm tu.
tp bila hari2 dok terpandang dia atas meja dapur i, mula terfikir nak pecahkan nya.
tak jadi2 jugak sampaikan semlam hubby tanya boleh makan tak walnut yg berkulit tu.
i pun cuba guna my lesung marmar i.
bagi sikit kat hubby.
sedap.
then i pun bersemangat memecahkan kulit walnut ni.
memula separuh.
then dok fikir balik yg separuh ni nak buat bila.
maka kita pakai alu lesung batu besar tu.
ketuk la sampai habis.
just love it.
kalau pandai mengetuknya maka isinya tak jadi berderai sangat.
nampak dah ni.
campur2 color walnut kernels i ni.
yg sikit kuning tu mmg lagi sedap.
lemak sungguh.
akhirnya dapat dalam sebotol setengah.
separuh i masukkan dlm pack kurma i.
Gara2 keras kulit walnut tu maka my mortar sumpik.
adooii.
tak pe.
nnt kita ke Pengkalan Kubur beli lagi ye.
hehehe.
Sebelum ni hanya kurma je ada dlm my handbang.
now dah ada kawan dah.
lagi sedap meratah ni kan.
i boleh makan selang2 dgn kurma.
cantik dahh.
saje share info bersifat ilmiah ye.
i copy paste je la kan.
Walnut kernels rank as one of the top nuts, providing highest level of quality antioxidants.
The result of a new study presented to the National Meeting & Exposition of the American Chemical Society found that the noble walnut packed the highest level of quality antioxidants of any nut species.
Raw walnut kernels lower elevated blood sugar levels and high blood pressure to fight metabolic syndrome
Metabolic syndrome is a well studied and documented group of biomarkers and physical observations that are known to preclude many chronic and potentially life-threatening diseases, including cardiovascular disease and diabetes. Walnuts may help lower breast cancer risk.
Walnut kernels are highly nutritional because they are rich in easily digestible fats, proteins, vitamins, minerals and more. They are a valuable resource to the food and the cosmetic industry.
kat SHOPEE i tgk dijual for 500gm RM32.
1kg dlm RM60.
yg dah siap kopek ni lagi mahal kot.
dan i pun berfikir.
kalau nanti i ke Pakistan tahun depan rasanya kena beli banyak ni.
boleh buat cemilan.
ingat nanti kita coatkan dgn caremel.
lagi sedap kan.
Eh.. tahun depan insyallah i nak ke Pakistan.
in autumn insyallah.
tp tak nak pegi reramai.
i nak pegi relax2.
bukan nak teroka habis satu utara pakistan ni.
nak verangan2.
sebab itu la my aim since 2014 lagi.
nak stay lama di Hunza.
ada sesiapa nak ikut i?
i baru dpt 2 org yg nak pegi sama2 i.
okkk. DM je la ye.
ya Allah, sedap.. tp susah juga nak membukaknye.. huhuhu
ReplyDeletesedap kan. tp tu la.. mmg sulit sikit. tp ujung2 nya enak buk. hehhee.
Delete1st time la i tgk walnut in shell tu...cute jugak hehehh
ReplyDeletesedap tau MZ. lemak sgt.
DeleteIhh walnut sedaaap kak 😄👍. Saya paling suka kacang walnut dan almond. Fav sangat lah. Selain tinggi antioksidant dan memang bagus utk pencernaan.
ReplyDeleteAutumn itu berarti skr sept yaa. Teringin juga, tp dah ada plan kalo sept dan Nov ini.