cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Tuesday, June 30, 2020

Nasi Lemak Kembung Goreng my version





Breakfast dah ke tu?
i saje je hari ni nak share my home made breakfast which orang lain pun boleh buat. 
hehehee..
no idea nak tulis apa lah ni. 
i nak share hari ni i cooked Nasi Lemak Ikan Goreng. 
Selalunya admired sangat dgn Nasi Lemak Ikan Goreng Warung Wak Minan di Kuala Selangor kan. 
so since i dapat beli ikan kembung segar2 pada weekend lalu so i pun goreng lah ikan ni dan buatkan nasi lemak. 
I masakkan Sambal Tumis Ikan Kembung Goreng. 


Nampak ni. 
Ikan segar. 
 

Ini Sambal Tumis yang lama tapi i panaskan balik tambah lah bawang besar dan bawang putih. 
sayang nak dibuang. 
so still leftover yang boleh dimakan. 


blur lah pulak ye. 
Ikan Kembung yang digoreng agak garing. 
sedap makan segala tulang belulang dia kan. 


Then i masakkan sambal. 
letakkan Ikan Goreng maka jadi lah Sambal Ikan Goreng.


Telur rebus sorang sebijik. 
baru puas ye. 


semua bahan yang lama2 di dalam peti ice i. 
masih boleh dimakan. 


selalu mintak dimasakkan nasi lemak guna beras wangi. 
kali ni i masak nasi lemak guna brasmathi. 
nak lembutkan beras ni i letakkan semua bahan dalam nasi ni. 
then i masukkan santan. 
then i biarkkan dulu selama 30 minutes baru i masakkan.
jadi lembut sangat nasi lemak ni. 


Alhamdulilah..
Sedapnya nasi lemak masak sendiri. 
nasi tak terlalu lemak. 
Ikan pulak goreng garing. 
sambal tak terlalu pedas.
telur pulak tak bersulfur. 
ahhhhh..
syukur. 

7 comments:

  1. nasi lemak tak pernah tak sedap kak, lagi lah bila yang di masak sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Dana.. rasa2nya hari2 dok blasah nasi lemak pun ok. hehehee..
      kalau masak sendiri lagi berbaloi. boleh ulang2.

      Delete
  2. Sama pulak menu kita, cuma saya tak ada ikan kembung tu ;)

    ReplyDelete

cliks..cliks