cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Saturday, February 16, 2019

Makan tengahari di Bagan Awang, Sasaran, Sungai Buloh.



February 10, 2019.
Sunday.
Bagan Sungai Buloh, Sasaran, Kuala Selangor. 



Sebenarnya ini bukan cerita yang baru. 
cerita lepas kitarang breakfast di  W a r u n g  W a k   M i n a n,  Kuala Selangor.
saje je nak buat cerita lama2..
hehehe..
dah tak de idea lah tu. 
tapi kecoh nak up story kat blog kan. 
tak pe. 
itu usaha namanya. 

anyway, kami ke sini lepas jumpa kawan hubby di Kampung Kuantan lah. 
Hajatnya adalah nak beli udang or ikan. 
Tapi since demam raya cina ni masih ON, 
maka stock yang kami selalu beli tu tak ada lah pulak. 

terus ingat nak balik lah. 
tup2 ternampak satu bagan lagi. 
selalu tu main tengok je tempat ni. 
tak terfikir langsung nak singgah. 
tapi saja2 lah singgah dan bertanya lah.
Ada lah pulak stock udang. 
apa lagi. 
terus sambar 2 kg. 
sekilo dalam RM55. 
fresh2 gitu. 
tapi kami beli yang siap dibekukan dah. 
tak pe. 
janji still fresh. 


Bagan Sungai Buloh, Sasaran. 


panas lit lit masa ni. 
matahari macam tegak di kepala. 
mengelegak otak dibuatnya. 


rupa2nya di sini lah tempat tourist berkumpul untuk ke Sky Mirror tu. 
Masa kami di sini, 
memang banyak sungguh boats yang baru balik dari Sky Mirror tu. 
Mostly foreigners. 


depa kumpul pagi2 lagi lah kan. 
balik kira2 dalam pukul 12.30 tengahari. 
then terus makan di resto2 yang include dalam package lah kot. 
Dari info local kat situ, 
ticket kena beli online. 
saje2 datang nak beli, 
sorry yee..
gitu pulak ye. 
tak pe.
nanti kita pegi sana ye..


bagan ni sebenarnya tak menarik mana pun. 
kalau dibuat proper i rasa lagi menarik. 
mostly orang kampung je lah kan kat sini. 
maka tu lah. 

masa singgah di sini, 
terus terfikir nak lunch kat mana lah kan. 
tup2 bila tanya dengan orang yang jual udang tu, 
terus dia cakap, 
makan kat sini je lah. 

then i pun bagi tahu yang lain, 
kita lunch kat sini je. 
at first fikir2..
panas weiiii..
butttt..
bila dah duduk kat sini, 
MASYALLAHHH..
best sungguh. 


agak besar resto/kedai makan ni. 
Nama kedai ni, 
KEDAI BAGAN AWANG.
tak terfikir nak ambik gambar dari depan. 
Panas lit lit u. 
tak sanggup i.


Busy makcik ni memasak. 
orang dari tadi sikit2 dah makin ramai pulak tu. 


Agak lama jugak kami menunggu giliran dimasak menu yang dimintak. 
Nak makan Asam Pedas. 
Yang ada di kedai ni ada Ikan Gerut. 
Yang ada di atas meja ni adalah lauk yang sudah dimasak. 
Jadi kami mintak Ikan Gerut for our lunch. 




kemain mamat kecik ni. 
semua benda nak dijamah dia. 
sedap je tekak dia. 


depa ni lambat makan dari kami. 
so ini balance apa yang kami makan. 
Satu pinggan besar ikan gerut asam pedas buat kami. 


masa tengah makan, 
Abang Luqman and Abang Irfan ada video call. 
sembang lah kami semua. 




Ok lah cerita lauk yang ada ye. 
Ini yang dah ready digoreng. 
agak keras sebab dah lama digorenglah kan. 


Kami order lagi Sotong Goreng Tepung. 
Sedapppp. 
Freshhhh.


Dan ini lah Asam Pedas Ikan Gerut gerut. 
Memang sedappppp sangat. 
Orang Johor, 
tekak Johor., 
pekena Asam Pedas memang win lah. 


dan yang ini pulak Asam Pedas Ikan Pari yang dah Hubby makan pada awalnya. 
Ingat tak boleh order. 
so Hubby  pun pekena dulu. 
tup2 boleh pulak tu. 

lama gak kami di sini. 
lepas makan, 
rasa selesa menyembang sambil jamu mata dengan alam. 
Lagipun nak balik rasa berat sebab terlalu panas. 
duduk kat situ tak pulak kepanasan.

then lepas tu kami balik. 
sampai area Shah Alam,
hujan pulak. 
ALHAMDULILAH..
seharian di luar terasa puas. 
Nanti2 boleh ulang ke sini lagi. 

8 comments:

  1. pernah pergi sky mirror..memang kena pi pagi2 dan dalam tengahari kena balik..x pernah plak singgah kedai makan tu..next kena terjah la

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kena beli tix online ye sis. mcm best je. teringin gak one day.

      Delete
  2. suka tengok bot2 berlabuh di tepi sungai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best that moment sis. kitarang sampai layu2 bijik mata. cuma di luar tu panas sesangat.

      Delete
  3. sy suka asam pedas melaka n johor. sbbnya ada kakak ipar dr melaka n johor. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau org johor lebih suka guna daun kesum. lagi banyak daunnya, lagi best. kalau melaka lain sikit kot.

      Delete
  4. terima kasih sis, review kedai mak saya. ❤

    ReplyDelete

cliks..cliks