cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, June 22, 2017

Hati berbunga menjelang lebaran.


Tajuk tak hagak2 kan..
Ye lah you, since last 2 weeks i memang kurang bernafsu. 
memang dari awal ramadan pun rasa beriya2 dengan suasana puasa ni i agak kurang. 
maklumlah pertama kali berjauhan dengan my kiddos in Ramadan. 

Tapi i memang dah agak bersemangat bila i dah belikan tickets for both of them on June 16, 2017. 
means last Friday lagi depa dah balik ke Malaysia. 
Unfortunately one of them got problem with his visa. 

Pulak tu yang si kecik tu pulak. 
tak bermaksud lah kata biar Abang Luqman yang ada masalah. 
cuma terfikirkan yang sikecik ni kan kurang sikit akalnya. 


Masa ni depa berdua ke Immigration Bandung untuk urusan KITAS. 
(anak2 jadi orang yang benar2 mandiri sewaktu di Bandung ni. )
semua mereka uruskan sendiri.
untuk ke Immigration pun Abang Luqman dan Abang Irfan datang sendiri dan bertemu orang yang menguruskan all the  documents for Kitas ni. 

Apa tu KITAS?
Kitas is known as the temporary resident card for foreigners in INDONESIA. 
Selagi urusan KITAS ini tak selesai, means both of them tak boleh meninggalkan INDONESIA. 
Masa depa ni berdua datang ke Immigration tu, hanya document Abang Luqman je yang ada. 
So that Abang Luqman boleh proceeded with the procedure like ambik gambar lah. 
But Abang Irfan pulak tak dapat buat. 

Katanya kena datang semula on the next week. 
Hati i dah cuak dah. 
Sempat ke nak beres.
Bila dah datang minggu yang baru, still nama Abang Irfan tak naik2 kat Immigration Bandung. 
Hari Jumaat, which was a week before depa balik, baru runner tu bilang Abang Irfan hanya boleh diuruskan on June 21, 2017. 
means, hanya Abang Luqman yang boleh balik. 


Abang Luqman happy sangat bila dapat balik 
Kalau i nak suruh Abang Luqman stayed dengan adik kat Bandung, lagi banyak belanja nanti. 
So Abang Luqman balik dulu. 
Sedih lah si omel tinggal sorang di sana. 


Yaaaa ampunnnn.
kat mana nak letak omel i ni?
Luckily my Indonesian fren yang memang dah dari dulu kenal dan baik dengannya sudi menumpangkan Abang Irfan dan sanggup tolong setiap urusan KITAS Abang Irfan. 

Ya rabbi..
ALHAMDULLILAH kami dilingkungi manusia2 yang baik. 
Syukur sangat. 

Kami kat Malaysia ni berdua'a dan terus berdua'a agar urusan Abang Irfan dapat menjalan dengan lancar dan lebih cepat. 
Nak jadi cerita instead of hari Isnin June 21, 2017 baru nak ambik gambar, tup2 the runner said, boleh ambik gambar di Immigration on June 19, 2017. 
dua hari lebih awal. 

itu pun katanya document hanya boleh diprocess selama seminggu. 
sedangkan immigration katanya akan tutup on June 23, 2017. 
Aduhaiiiii..
Hati ibu ni bagai kan nak meletop bila mengingatkan macamana nanti kalau Abang Irfan tak boleh balik during eid. 
means i need to go to Bandung and celebrate with him. 
Aduiiii. 


But ALHAMDULILAH.
ALLAH dengar rintihan ibu tadi. 
Tup2 semalam petang at 2.00pm the runner showed me this KITAS thru Whatapps. 
well, i called Abang Irfan dan bilang he cud fly back tonite. 
Happy lah dia. 

Sebenarnya i have bought a new ticket on June 23, 2017 tu. 
menggantikan ticket yg first tu. 
tapi burn satu lah kan. 
Abang Luqman fly adik tak. 
i have to buy sebab takut2 kalau urusan tak siap awal, still he cud fly back even tinggal sehari nak raya. 
lagi pun banyak ticket dah sold out masa2 tu. 


but since i tau Abang Irfan dah tak sabar nak balik. 
plus Ibu pun tak sabar nak peluk2 dan cium2 my omel tu, i decided to buy a new ticket again. 
so ticket this coming friday, burn gak lah. 
nak reschedule, the price jadi double dah. 
so better buy a new one. 

Kenapa i beli gak ticket semalam?
satu lagi sebab adalah, he told my fren, Mbak Lies, i need to buy something to the mosque..
coz i rasa this is like a punishment to me.
i nak sedekah food kat masjid dan mintak jemaah masjid dua'a kan yang i boleh dapat balik awal dan berpuasa sama family. 
Kesian je i dengar. 
that's why, even the ticket seemed so expensive, i berkorban gak lah. 
i have spent about almost RM1000 just for the ticket.


ALHAMDULILAH..
after arranged few things, Abang Irfan bersedia untuk fly back to his family.
since dia ni baru nak fly sorang2 dan bawah umur, i told him and Mbak Lies to get an escort while kat airport lah kan.
But this kiddo kan..
he told me, i think i can be independent. 
no need escort.
maka lepaslah dia sorang2 without mintak anyone to assist him masa di airport. 

Supposedly landed kat KLIA2 at 10.45pm, tapi delay sikit. 
I arrived at the airport depan pintu arrival tu at 11.00pm.
tunggu dan tunggu.
tak keluar2 itu mamat..
Hati ibu macam nak tercabut dah.
mana lah abdul ni. 
macam2 dalam kepala i ni.

tup2 at 11.45pm, i got one phone call.
"Ibu, it's me. kakak2 kat sini tak bagi keluar coz i bawah umur."
Ha..ha..ha... kannn.
one of the officer kat dalam tu bagi tau, i needed to wait another 30 minutes. 
so menunggu lah i.
at 12.15am, baru lah jumpa dia.


ALHAMDULILAH..
my omel dah kurus dah.
so happy to see him back. 
ALHAMDULILAH all safe.
SYUKUR YA RABBB.
INSHALLAH we all akan balik kampung one hari raya eve. 
Selamat Menyambut Hari Raya to all ye..
Maaf zahir batin. 
Kalau ada kesempatan nnt i update blog ye..
Thanks pada yang sudi baca dan tak putus2 baca. 
Thanks to Asma/Nurul..
u just made my day..

22 comments:

  1. alhamdulillah smua dipermudahkan..yela riso juga kalo ank2 tk dpt blk kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah..

      sangat2 lah kan.
      dah tu yg kecik pulak tu. mau menangis ibu.

      Delete
  2. alhamdulillah semua dipermudahkan walaupun terpaksa berkorban sedikitkan, tapi demi anak2 apapun boleh dibuat kan kak.

    Selamat hari raya, maaf zahir batin kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dear.. Alhamdulilah.. now dah ok semuanya..
      selamat menyambut hari raya to u and family.

      Delete
  3. Alhamdulillah kakak. I can feel you. Entah, baca ni rasa nak menitik air mata juga. Terasa sebak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah..
      Sayu ye..heeeee. pasal nak raya kot..heeee...selamat hari raya dear.

      Delete
  4. Alhamdulillah..semuanya dipermudahkan..
    selamat berhari raya!..

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah, debor jugk baca tadi..dapt anak2 beraya bersama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah...Akak lagi lah berdebornya dik..macam nak tercabut jantung dibuatnya.

      Delete
  6. selamat hari raya utk kak yan n famili... :)

    ReplyDelete
  7. Syukur ramai yang bantu... hati ibu mana tak senang duduk kalau kes camni jadi kat anak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah..Allah maha mengetahui kan. Syukur sgt semuanya dipermudahkan.

      Delete
  8. saspender je lar mkcik nih., kalo dh rejeki dh beraya kat mesia kann., alhamdulillahh

    selamat hariraya utk mkcik yan dan keluarga.,

    ReplyDelete
    Replies
    1. He...hee..sesekali suspender apa salahnya..
      Selamat hari raya buat wak sekeluarga gak.

      Delete
  9. Saya rasa kalau saya pun macsm tu. Taj ceria bila anak berjauhan.

    Selamat hari raya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan adam..meriah je dgn anak2 even i terpaksa jd mcm tarzan.

      Delete
  10. alhamdulillah semua urusan dipermudahkan.. seronok anak2 balik beraya bersama..
    btw selamat hari raya kak.. maaf zahir batin..
    have a blast eid..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul dear..rs sesak nafas bila anak2 tak ada sama.eid mubarak to u too..maaf zahir batin.

      Delete
  11. selamat hari raya sis..maaf zahir dan batin

    ReplyDelete

cliks..cliks