cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, August 15, 2015

Arigato Nipon (9) - Higashi Honganji Temple and breakfast



di manakah kamu semangat.. di mana.. semakin tak dipedulikan saja my blog ni.. almost a month plus i tak endahkannya.. i m afraid one day i sampai lupa nak log in or maybe forget the password.. sampaikan ada some of my silent readers yang message me, why so quiet.. no update langsung.. even di Facebook pun i senyap.. FB now not so ghairah i.. only sometimes kalau rasa nak share something.. anyway, thanks pada yang sudi bertanya... thanks a lot.. hari ni i pull all my strength and semangat nak menulis.. tambahan pulak nampak nekcik pun busy menghupdate cerita ke Japan.. hhhhh.. kasi tarik sikit semangat.. 



Ok lah.. dalam ingat - ingat lupa i will try my best bercerita tentang hal Japan ni..ini hari kedua kami di Kyoto.. plan wanna go somewhere.. pagi tak pagi lah kami keluar dari Ryokan Nogomi. berjalan kami pelan - pelan.. sebenarnya tak ada guide langsung. cuma kami guna sense je.. ingat nak ke Kyoto Station.. 






small temple yang ada di celah - celah rumah di kawasan ryokan kami.. kira ni macam musollah lah.. this area adalah Karasuma Dori. 






then kami jalan pelan - pelan lagi sampai lah kami di jalan besar gak lah, Hanayacho Dori. tadi tu dilorong - lorong belakang je.. sampai kami tiba di kawasan ni.. rupa - rupa nya temple.. quite a big one lah.. tak masuk  kami.. bukan tujuan nak lawat temple - temple di Japan ni sangat.. so tak perlulah nak masuk.. 






just bergambar di luar je.. tu pun kami dah seronok sebab boleh jengah - jengah ke dalam..






jalan lagi.. kami sebenarnya tak tau exactly jalan apa ni.. tapi jalannn gak..pelan - pelan.. seronok sebab sejuk je cuaca.. nyaman..









macam kami bertiga je.. heeee






besar betul kawasan temple ni..









another entrance.. 






sampai penghujung simpang ni baru kami realised that, Kyoto Station just few meters dari simpang empat penghujung temple ni.






under renovation sebenarnya temple ni..






baru tau nama temple ni adalah Higashi Honganji Temple.






jauh lagi Kyoto Station yang ada di depan kami ni.. so lepak - lepak dan ambik gambo..






masih banyak lagi sakura.. even tak lebat.. seronok tangkap gambo.

























almost 2 kilometers kot kami berjalan...






sampailah kami di sini.. eeemmm.. perut lapar.. belum breakfast even jam dah tunjuk pukul 10AM.. sooo apa lagi.. baik kita breakfast dulu sebelum ke activity seterusnya.. kang ada kebuluran...






 kami pekena tuna croisants.. setiap orang pekena satu plus coffee..






cukup ke?? takkkk..







make ni pulok.. churros.. sedappppp...kenyang perut baru kami menapak ke Kyoto Station.. manusia punya lah ramai.. 







terus beli tickets for 3 of us.. we took Sagano Line.. nak ke Saga Arashiyama.. 








masa nak beli ticket i nampak makcik come ni.. mintak izin nak tangkap gambo dia.. senyum dia. then lepas berarigato semua, tup - tupppp..







dia lak nak tangkap gambo kami.. heran kot tengok kami berselubung cam ni.. then Abang Luqman tangkap gambo kami bertiga.. sepatah harem nak faham apa yang dicakap, tapi we still happy lah.. say gud bye gud bye.. 






terus kami ke station yang sepatutnya..






okkk.. time to go.. nanti i ceritakan ke mana agaknya kami yeeee.. tungguu yaaa..


6 comments:

  1. patutlah tak jumpa you Ziyaan..i dah nak ke Osaka you baru sampai ye...

    ReplyDelete
  2. Dalam sibuk2 tengok gambo2 kat Jepun tu, tetiba mata terjeling kat gambo Dal Lake di sisi kiri blog ini...hehehe...

    ReplyDelete
  3. wahh bestnya.. januari nanti saya akan kesana.. tak sabar rasanya

    ReplyDelete
  4. kak yan...memang ternanti entry akk..miss u akk...:-)

    ReplyDelete
  5. Ala... rindunya kyoto!! Saya pun tak abis lagi cerita pasal travel ke japan... nak curi masa utk tulis rasa macam susah pulak... kena siapkan juga entri tracel ni!!!

    ReplyDelete

cliks..cliks