cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Wednesday, September 1, 2021

My Homemade Tomyam Paste utk Tomyam Udang.



Siapa suka makan tomyam. 
i actually bukan a big fan pun.
tapi since wabak covid ni melanda dunia, since then lah i suka mencuba any recipe. 
i suka buat paste memacam. 
then frozenkan utk i gunakan anytime. 
same like this paste. 
buat dah lama. 
dah puas i gunakan. 
baik tomyam baik paprik. 
suka sangat.
berbaloi merecik2 satu dapur. 
ada tinggal sebotol kecik je lah. 
i think blh lah nnt buat sekali lagi tomyam dan paprik.


Our lunch. 
hubby makan petai dgn ikan masin. 
ada sayur lemak utk dia. 
we all pekena Tomyam Udang. 
Masih bersisa my homemade tomyam paste. 
tahan lagi even i buat dr sebelum puasa lagi. 
i gunakan minyak jagung. 
memang tak beku2 pun paste ni. 


selalunya my tomyam akan penuh dengan sayur mayur. 
sedap meratah sayur. 
essp cauliflower. 


ikan kembung ni i goreng garing2. 
sampaikan tulang pun licin dikunyah. 


kena ada telur dadar.
baru complete makan tomyam. 


udang fresh masih fresh lagi even almost a month dok dalam peti ice. 


My small bowl of Tomyam Udang.
sedap menghirup.


Jemput makan semua. 



 

18 comments:

  1. sedapnye..tgk pon dh berselera dah..haha

    ReplyDelete
  2. Fav SA ngan anak dara tu..eh boleh la buat nanti..nak pi beli udang laut dulu..x nak guna udang yg bela tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan kalau udanglaut. akak mmg guna udang laut. sebab BIL hubby mmg supply udang laut. fresh2. br manis tomyam kita kan.

      Delete
  3. Amboi rasa macam kat Thailand aih hehe lengkap dan menyelerakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak makan kat resto kan dah tak boleh kalau dulu. la ni kalau nak makan pun masih takut2. so kita persembahkan begini lah kan.

      Delete
  4. Sedapnya Kak buat hirup tomyam ni panas panas time hujan.. Tak pernah buat tomyam paste sendiri. Boleh cuba juga nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best menghirup. lupa nasi jd nya. boleh cuba u. bnayak kali boleh masak.

      Delete
  5. wahhh bestnya kak buat paste sendiri... tgk akak makin rajin masak memacam menu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena merajinkan diri dana. seronok pulak rasanya. lagipun akak sorang2 je kat dapur. chef ciju dia dgn mak kat rumah lain.

      Delete
  6. telur dadarnya kelihatan yummy sekali kak...aku pun suka tomyam udang asem manis pedas ^^

    ReplyDelete
  7. sedap2 lauk semuanya, tertama tomyam dan telur dadar

    ReplyDelete
    Replies
    1. telur dadar is a must kan kalau bertomyam. mmg semua suka.

      Delete
  8. Sedapnya! Seperti sajian istana di zaman silam!

    ReplyDelete

cliks..cliks