siapa suka kuih melayu?
siapa suka yang traditional punya?
means style lama2 kalau memasaknya.
bukan yang sudah diimprovisekan tu.
i suka kuih traditional.
tapi certain2 lah.
bukan semua.
antaranya KUIH LOPES
tapi i suka yang berbungkus daun pisang dan diikat ketat dan direbus.
yang tradisi way punya.
yang macam ni.
biasanya susah kan nak dapat di mana2.
jarang orang jual yang jenis macam ni kan.
i diajar arwah atok dulu.
tu yang tau.
tapi tidak lah tau details cam ne nak buat.
tapi ingatan tu masih kuat lah.
then kita pun refer2 kat mana2 youtube.
so i pun mencuba lah.
anyway, ini dah kali ke2 lah.
first time buat rasa2nya puasa tahun lepas.
pulut i kena rendam dulu semalaman dgn meletakkan sikit air kapur.
then saringkan keesokkan hari ni.
then baru dibalut dgn daun pisang.
how to wrap it?
i memang tau sebab dah belajar zaman dolu2 lah kan.
ingat2 lupa.
but then kita refresh dgn youtube.
so boleh tgk youtube ye.
tgk KUIH LOPES JOHOR.
ada yg ikat satu2.
ada yang ikat 3 sekali.
terpulang lah kan.
bila wrap dgn daun pisang tu jgn terlalu padat.
macam bagi ruang sikit pada pulut.
then lepas diikat bersama kita rebus kan dia.
kurang lebih dalam 45 mins.
then kita salut kan dgn kelapa yang digaul garam sikit.
nak tahan lama kelapa tu kita kukus kejap.
saje je mendecor dgn hiasan bunga telang.
suka the color.
tengok gambar ni teringin lah pulak nak melopes..
adoiii.
berat laaa.
makan dengan air gula melaka.
i masak gula melaka tapi i tambah kan sikit dgn gula timbang.
gula merah india ada yang orang panggil.
masakkan dan biarkan likat sikit.
alahaii.
sedapnyaaaa..
boleh cuba utk teatime you all ni.
SELAMAT MENCUBA.
Uniknya kuih lopes dibalut begini. Pertama kali saya lihat ni, kak :)
ReplyDeleteorg Johor dulu2. tak sure kalau sekarang yg kat Johor masih guna style ni. belajar dr arwah atok dulu.
DeleteSuka jgk kuih ni.. Suka letak gula tu bgk2 hhahaha
ReplyDeletekann. sedap kan. alamak macam nak buat lagi lah. hehehe
DeleteSaya suka. Tapi suka makan je. Nak membuatnya hurmmm.. Hehe
ReplyDeletehehehe.. akak buat takat 12 ketul kecik2 je pun. tak banyak.
Deleteni la kueh melayu terpaling frveret saya...ditambah dengan deco deco..nampak cantik dan menyelerakan....nanti nak try la cara cik yan buat ni
ReplyDeletebest kan.. nnt cuba ye..
DeleteFav saya ni kuih muih lama...
ReplyDeleteDulu masa kecik-kecik Mak pernah buat jenis ikat dua gini...
Memang sedap sebab wangi dia lain macam..pastu pulut lembut jek..makan panas-panas paling syok hehe...
betul. wangi daun pisang. alahai sedap nya.
Delete