Hari ni i nak share cake yang i buat ikut dari recipe my antique recipe book.
since loing back tak membaking lah kan.
so i teringin nak buat one of the cake dr recipe book tu lah.
kita buat fruit cake hari ni.
i memang suka fruit cake.
tak kiralah.
yang kukus atau yg bakar.
semua suka.
in fact kalau tak silap i pernah buat jualan cake ni.
ramai lak yang minat.
suka i.
tapi a bit dry yang i buat ni.
maybe i tak pandai adjust time bakar tu.
terlama maybe.
gigih i mengaup balik the batter.
ready to bake.
menjadi dah.
tapi takut tak masak i extra time kan.
sekali jadi ghoper gini.
so abaikan lah ye kegosongan fruit cake i ni.
org dah lama tak baking2 ni.
tak tau nak agak dah masak ke idok cake tu.
even dah bagi tau berapa lama kena bakar.
but alhamdulilah.
tak hangus lah kan.
alhamdulilah..
cantik je buah2 tu.
idok ler dia tenggelam.
boleh kita serve buat teatime.
Bahan:
A.
1 box of fruitmix @silverbird./ 375gm mixed fruit.
1 biji limau SUNKIST
- Potong kulit ari limau SUNKIST.
- Campurkan dgn dried mix fruit.
- Perapkan air limau td dan campur dlm mixed fruit.
- Perapkan semalaman dlm fridge.
B.
120 gm gula pasir
1 cup air.
- masakkan gula hingga agak perang.
- masukkan air dan biarkan mengelegak dan biarkan agak pekat.
- sejukkan sebelum diguna.
C.
6 biji telur
1 buku unsalted butter (250gm)
120 gm castor sugar
280 gm tepung gandum
2 TS baking powder
2 TS vanilla essence
Cara
1. Campurkan tepung dgn baking powder then ayakkan bersama.
2. Asingkan telur kuning dan telur putih
3. Beat butter (at room temperature) dgn gula hingga agak putih sikit then masukkan telur satu persatu.
4. Masukkan vanilla essence.
5. Alihkan batter ke mangkuk lain dan masukkan tepung, air gula, n buah2 kering selang seli. I buat 3 kali.
6. Meanwhile beat telur putih hingga kembang.
7. Once batter kuning telur siap langsung masukkan putih telur
8. Kaup balik je then masukkan dlm loyang.
9. Loyang sapukan butter dan taburkan tepung.
10. Bakar dgn api atas bawah 180°C selama 45mins.
11. Check cake dgn lidi.
Dah siapppp.
selamat mencubaaa..
Saya memang suka kek buah.
ReplyDeleteYa nampak buah-buahnya.
boleh cuba nnt NA.. senang sgt.
DeleteCantik kejadiannya, saya suka fruit cake, resepi dikongsi di sini, terima kasih sis. Buahnya serata.. Sedap tu.
ReplyDeletesama lah kita. favorite sgt. nnt boleh cuba.
DeleteNampak sedap kejadiannya
ReplyDeletealhamdulilah wak.. enak banget.
Deletelooks so good. lama sgt ray x makan ni
ReplyDeletealhamdulilah.. mmg best esp those yg mmg minat fruit cake.
Deleteassalamualaikum
ReplyDeletesedapp.kek buah, sis pun suka
tp yg versi kaler light camni tak penah try buat lg.
blh save resepi ni he he tunggu mood rajin dtg
wslm.. nnt cuba ye.. cuma u kena adjust time masak dia tu. i pun nak kena ulang buat lagi nnt. mmg best.
DeleteCake dia mesti rasa rangup rangup sedikit kan? Kalau Nadia, nadia memang kurang prefer fruit cake ni. Kalau fruit cake, only banana or carrot je. Sebab Nadia tak suka buah buah ni sangat
ReplyDeletetak ranggup nadia. just maybe a bit dry sebab i tak boleh nak agak dia dah masak ke belum.
Deletebanana cake pun best.
enak nampaknya, menjadi sangat dah tu
ReplyDeletemmg sedap di tekak pd yg suka fruit cake lah kan.
Deletesuka kek buah yg rasa campuran sedap buahnya sbb pernh mkn yg ada rasa mcm rempah..tk brp bole nk mkn
ReplyDeletemmg ada yg letak spice. cinnamon kot. biasa nya itu lah.
Deleteyg ni tak. penuh rasa buah je.
Kita suka tgk sbb warna warni tp kita x suka makan fruit kek hehehe
ReplyDeletetak semua org suka kan.. sure ada favorite cake sendiri.
Deletesukanya tengok akak buat jadi. Cida nak buat tak confident, last sekali kek buah tunjuk2 saja. hahaha
ReplyDeleteyg ni senang je Cida. u boleh buat punya. cuba nanti ye..
Delete