Pages

Friday, May 10, 2019

Nasi Kerabu juadah iftar pertama 2019





May 6, 2019. 
Monday. 
First ramadan. 

Dah pun puasa ke 5 hari ni kan. 
kejap je masa. 
tup2 nanti tiba raya je dah nanti. 
anyway nak cerita pasal food lagi ni. 
asyik kerja cerita food je Mak Bedah ni.. 
well, bulan puasa tu lah kerja nya kan..

Rasanya semua bersemangat untuk masak for iftar bagi hari pertama. 
especially those yang masak di rumah. 
I pulak kebetulan tak ke office. 
dan Abang 'Imran pun cuti. 
Hubby pun ada di rumah. 
Jadi i teringin nak buat Nasi Kerabu. 

Dari jam 11 lagi i dah bersilat di dapur. 
bukan apa. 
kita ni kan kerjanya slow slow..
jadi kena awal lah. 
macam nak bagi makan 50 orang. 
hehehehhe


maka ini lah yang dapat i hidangkan. 


Nasi i tak gunakan brasmati sebab Hubby tak suka. 
so buat sikit je. 
but then the rest boleh je makan. 


disebabkan bunga telang ni lah yang buat i bersemangat nak buat Nasi Kerabu. 


Menyelerakan tak tumisan i ni. 
Tengok kat    S I N I    ye cara i buat tumisan ni. 
my own way. 
selepas bersungguh2 mentelaah di youtube dan IG. 


Ini Serunding Ikannya. 
Pun boleh tengok kat   S I N I   i guna ikan tenggiri. 
sedap je. 



Ulam2an. 


i tak masak lauk lain. 
sebab pada i ini pun dah ok sangat. 
so ada sikit telur masin, 
i rasa kira ok lah tu. 


Buat gak Sambal Lada tu. 
tapi i guna Lemon. 
sebab orang kat rumah tak boleh makan cuka. 


so ini lah dia.. 
ada budu tau. 
i beli budu tu kecik je. 
sebab kami bukan semuanya makan. 
me n hubby makan lah. 
the rest, NOPE.


besides Nasi Kerabu, 
Chef Ciju masakkan ni. 
apa chicken tah ye. 
Butter Chicken kot. 
i m not sure. 


then Chef Ciju goreng kan sikit2 kuih ni. 
We bought the frozen one. 
ALHAMDULILAH 
first day tak ada makanan yang bersisa terlalu banyak.
sedang elok je.
Kami berazam untuk berjimat cermat. 
kita tengok je lah nanti ye ke depan nya cam ne. 
INSYALLAHHH..

16 comments:

  1. Rajinnya Yan buat nasi kerabu. Tengok pun tahu sedap... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... Bersemangat kak..kenetulan sy X puasa. Jd agak senang nak merasa.

      Delete
  2. Allahhuakbar..bestnyaaaa....tgok pun tau sedap..dapat daging bakar panas2 pun best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah SA.. boleh lah org Johor ni prasan pandai masak nasi kerabu. Hehhe.. tang daging bakar tu akak surrender lah. Tak mamfu. Hehhe

      Delete
  3. Wah rajinnya..nampak sedap sangat tu. Saya suka nasi kerabu, almaklum org pantai timur, nasi kerabu memang biasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terlebih sudah ye.. sebab ada bunga telang kering kat rumah. tu yang beriya2 sgt nak buat tu. alhamdulilah ok gak lah.

      Delete
  4. Sebwlum puasa hari tu..masa meeting... ada hidangan nasi kerabu... suami tak reti makan.

    ReplyDelete
  5. sedappppnyaa nasi kerabu..nak buat tak pandai...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lah buat ni sis. Senang je kalau dah tau. Takat makan ber6 ok sgt ni. Cuba lah. Ini tips dr amature.

      Delete
  6. Nasi kerabu ni PC suka kata nasi keceriaan..dengan warnanya..dengan lauk pauknya..nasi keceriaan bersama aksesorinya..hehehehe..walau sikit-sikit tapi bila digaul satu rasa yang wow..PC dan en suami biasa beli..akan minta ulaman lebih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah masak sendiri ni PC i makan ulam banyak gitu. Letak bunga kantan banyak. Best sgt.

      Delete