Pages

Thursday, May 9, 2019

Masak sendiri, makan sendiri dengan Mongolian Lamb.



April 13, 2019
Saturday.



Salam ramadan buat semua. 
hari ni i nak cerita hal menggantikan  puasa ramadan lepas yang terbolong.
cerita lama dah ni. 
penuh dalam draft. 

bila menggantikan puasa ni selalunya puasa sendiri lah kan. 
then kebetulan masa i menggantikan ni, 
Chef Ciju pun tak de kat rumah. 
so memang sah2 i sendiri je.

bila sendiri so kurang mood lah nak masak beriya2 kan. 
kalau ada chef ciju sure ada je yang dimasak. 
i pulak jenis yang memang tak kesah lah apa je yang dimasak, 
sure i ngap je. 


so untuk berbuka ni,
 i masak lah sikit. 
yang simple  je. 
Ini lah rupa kalau makan sendiri je..
tapi lepas tu Abang 'Imran makan sesama. 


I masak benda ni. 
Mongolian Lamb.
Since ada lebih lagi daging kambing ni, 
maka i perap kejap dengan bahan2 yang so simple. 
nak tau recipe nya, 
ada dalam my IG.
carik kat situ ye sayang2.


lagi nak meriah tapi mudah i tambah je dengan salad. 
tu pun tak payah nak sedia2kan memotong2 ke hapa ke. 
i beli yang dah siap untuk dimakan pun.
curah Keypie Mayo yang extra pedas tu. 
then i ada beli kacang2 like badam and pistachio nuts. 
tabur je. 


sedia untuk dijamah. 



ada lebih2 buah yang almost rotten lah kat dalam peti ice tu. 
kupas2 then i makan.
banyak lah buah2. 
mostly yang dibawak oleh tamu. 


Ahhhhaaaa..
ada benda ni lagi. 
Sepatutnya nama dia Buko Pandan. 
Since tak ada esen hijau, 
i blasah je dengan warna kuning. 
So Buko Kuning. 
heheheheehee.
Masih ada balance yang semalam punya. 


Makan hanya dengan roti. 
i kurang suka nasi. 


jangan lupa Kopi Ratu. 
bagi tenaga. 


ini dia. 
apa2 pun kita minum air panas tu dulu...
Kopi Ratu buat tenaga. 
then buah2an tu. 
then dessert. 
segerrrr.


then baru lah makan Mongolian Lamb dengan roti. 
and salad. 
ALHAMDULILAH..
makan apa je lah boleh.
Asal mengenyangkan dan yang penting HALAL. 
kannnn..

So ada idea nak buat lauk petang ni?
Mongolian Lamb?
kalau tak dapat my recipe,
google je you..
then u adjust2 sikit. 
INSYALLAH menjadi. 
Best of luck.

6 comments: