Pages

Monday, May 13, 2019

Sago Gula Melaka





Hari ni i nak share one of recipe yang i dah alter2 kan sikit mengikut kehendak hati dan tekak we all. 
i nak buat Sago Gula Melaka guna bunga telang. 
almaklum tengah kemaruk dengan bunga telang kan.
jadi apa lagi. 
jom kita buat satu persatu. 


at first i rendamkan dalam 15 kuntum bunga telang yang dikeringkan tu. 
rendam dalam dengan air panas dalam 50ml je. 
so kejap je warna nya akan keluar. 
cam atas ni. 
tak sampai 5 minutes pun. 



kalau nak dapat kan warna biru tu kita kena gunakan Sago Putih. 
i guna dalam 1 cup.



so air rendaman bunga telang tadi i campurkan ke alam 4 cawan air ni. 
kalau u all nak badan sago ni agak lembut tambah kan air kepada 4 setengah cawan. 
ada yang suka makan sago nya yang berasa sikit bijik2 nya. 
we all sometimes makan yang agak lembut pulak. 



tunggu air yang diletakkan atas api tu sampai mengelegak. 
then masukkan sago putih. 
yang kat atas ni i gunakan warna hijau. 
sebab masa buatkan yang biru tak tertangkap lah pulak. 


kacau sentiasa ye. 
takut dia mendak then boleh hangus lah pulak.


tengok ni kan. 


then tak lama kurang lebih 15 minutes i masukkan 2 sudu besar gula. 
ikut suka kita lah. 
some people maybe langsung tak letak gula. 
but i like it. 
badan tu rasa sweet2 idok je. 



kacau lagi sampai kita noticed that the sago tu dah transparent. 
then matikan api dapur tu then biarkan dalam 5 or 8 minutes lah.
yang style i ni i tak basuh. 
some people akan basuh so that the starch akan terpisahlah. 
then sago tu memang nampak sebijik2 gitu. 
but i rasa sayang dengan lebihan starch tu. 


then i senduk2 kan dalam acuan cam atas ni. 
boleh lah makan takat 4 5 orang dah boleh lah ulang2 sikit. 

biarkan sekejap di luar. 
kasi buang panas dia lah kan. 


then masukkan dalam peti ice. 
make it cool.
i terus buatkan air gula dia. 
nowadays tak susah. 
ada je air gula yang dah ready. 
But i masakkan gula melaka dan biarkan likat. 
tak perlu tambah gula pasir. 
make it betul2 pekat dan sejukkan. 


santan pulak i gunakan 1 kotak santan KARA.
campurkan air sikit dalam 1 cawan then panaskan.
didihkan n biarkan melikat sikit. 
maybe some people suka letakkan sikit tepung untuk melikatkan. 
but i dont like. 
i suka yang macam ni je. 
pure santan gitu. 
jangan lupa masukkan sikit garam. 
letaklah dalam 1 sudu teh penuh. 
biar dia masin2 sikit. 
dia neutralise kan rasa manis badan dan air gula tu. 
balance lah kononnya. 


then kita hidangkan lah ye. 
makan sejuk2 alahaii.. 
sedap lah.


nak makan baru kita bubuh air gula dan santan. 




ada orang i mean trend sekarang. 
makan sago ni dengan susu cair. 
sedap gak. 
but i love the traditional one. 
cantik tak warna sago bunga telang i tu. 
menawan kan. 
alaaaa..
sebab i love blue. 
sure i kata cantik. 
tapi rasa2 cam orang suka je this color. 
ok lah..
later2 i buat air bunga telang lah pulak. 
ok... tungguuuu

10 comments:

  1. nampk lembut je calor sagu k.yan.. ingt pakai pewarna. rajinnya k.yan heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. u boleh cuba . senang je pun. akak pun bukan jenis rajin sgt pun . but coz of the color sampai bersemangat nak cuba. so easy lah.

      Delete
  2. tengok yg 1st vid tu..musykil sekejap..ehh tukar warna hijau ke pulak..rupanya memang hijau..heheh..
    tapi cantikk la warna biru tu..kombinasi warna tu pun cantik..
    memang cantikkk belake lahh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab masa buat yg biru tak lah pulak tertangkap. kita ni bukan pro.. jd mmg kelam kelibut kalau berbideo. haru..
      bila buat yg hijau tu yang record semula.

      Delete
  3. sedapnya mkn sejuk2 kak... alahai, cantik warna sago gula melaka akak tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Dana.. makan sejuk2, perghhh..
      warna tu original dari bunga telang. mmg cantik kan.

      Delete
  4. Tq kak yan.. Nnt saya nak cuba, sago n gula melaka ada, tp kena beli santan la pula ...

    ReplyDelete