Recipe.
GULAI UDANG
10 ekor udang yang size besar2.
3 sudu besar cili kisar
5 ulas bawang putih - kisar
8 ulas bawang merah - kisar
1 sudu besar kunyit serbuk. kalau nak guna fresh one pun ok sangat.
1 sudu teh serbuk laDa hitam.
3 cawan santan
2 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
1/2 keping gula melaka
4 sudu besar kelapa parut.
nak guna chicken stock or bilis stock pun ok.
Sayur2 sebagai hiasan.
4/5 biji tomato cherry masuk bulat2. jangan potong.
2 batang timun jepun - potong ikut suka lah.
3 tangkai cili merah dan hijau. - belah 2
Cara - caranya:
1. tumis bahan kisar sampai naik minyak
2. then masukkan cili kisar. gaul rata2 dan buat 3 kali tumis. tumis sampai kering.
3. Masukkan kelapa parut dan gaul rata dan sampai naik minyak.
4. Masukkan santan sikit2 sampai naik minyak.
5. Baru masukkan udang dan make sure kuah jangan terlalu cair.
6. bila dah mendidih masukkan sayur2an.
7. check rasanya.
masukkan serbuk kunyit.
then chili kisar.
asam keping masukkan.
then masukkan kelapa parut.
tumis sampai a bit kering.
then masukkan santan.
masakkan seketika.
then masukkan udang.
jangan letakkan air terlalu banyak.
sebab udang akan berair.
then masukkan sayur2an.
ikut suka kita nak letakkan apa2 sayur lah kan.
yang bersesuaian lah.
biarkan seketika.
atau biarkan dan kacau2 hingga naik minyak.
buh lah segala rasa.
thennn..
tadaaaaaa..
selamat mencuba.
tak rugi mencuba this recipe.
I made Gulai Ayam.
the procedure is still the same.
Kuah je nak kena kawal.
jangan terlalu banyak.
Selamat mencuba.
insyallah menjadi.
Sedapnye
ReplyDeleteALHAMDULILAH.. cubaan kali pertama ni wak. menjadi dan disukai..
Deletebesarnya udang! sekilo berapa? Puas makan :)
ReplyDeleteDpt dr kg. Sekilo dlm rm45 je.
Delete