cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Monday, May 6, 2019

Frozen food and my new dessert, Buko Pandan.




April 12, 2019.
Friday.



Selamat berpuasa semua. 
Hari pertama kita dah ye. 
ALHAMDULILAH. 
anyway, 
pagi ni nak cerita hal yang berkaitan puasa gak lah ni. 
so sorry lah kalau pepagi dah nampak food kat sini ye..
ambik yang positive, 
boleh share some menu kan for iftar. 

sebelum puasa ritu i operasi mengemas ice box. 
makan 2 hari gak lah dan settled. 
sebab i kerjakan pelan2. 
tak boleh lah nak rushing2. 
tulang belakang kita kan sakit. 
lutut pun sakit. 
jadi pelan2 mak bedah kerjakan. 

dua2 peti dah settled. 
satu tu kena yang bau sedap2 je. 
tak nak yang hanyir2 kat situ. 
even peti ice kita ni kan tak berbau but still sometimes tinggal gak bau dia kat tangan kitakan.. 

dalam pada kemas peti yang lama sikit tu jumpa lah lauk2 yang pernah i frozen kan. 
tapi dek hilang arah, 
maka terbeku lah dia kat situ. 

then since dekat maghrib tu nak kena makan, 
dah tu kena puasa mengganti you. 
bukan puasa sunat pun. 
ari jemaat ni. 
so i pun perangat je lah kan.
mudah.


jumpa lah 2 lauk yang memang jadi favorite seisi rumah.
ada Sambal Goreng Nekminah dan Rendang Ayam Hijau.
kira dah comel lah tu kan. 


jimat masa i tak perlu nak masak2. 
i just ordered Roti Telur dengan Abang 'Imran. 


ada Winter Melon and Dragon Fruit.
Ini kena makan dulu.
sedap sungguh sejuk2 je tekak. 


ada kopi ratu pilihan hati ku. 
kalau kehabisan stock tak boleh lama2 ni. 
kena cari jugak. 
buat tambah energy. 


then i made this dessert. 
I buat Agar2 Kelapa. 
Sedap.
Sebenarnya ini dipanggil Buko Pandan. 
Warna Hijau. 
Since i tak ada warna hijau, 
makanya i bubuh warna kuning. 
so tukar lah nama dia Buko Kuning.
Boleh gitu. 
hehehehehe


ada Susu Cair dan Susu Pekat. 
Then letakkan ice banyak dan letakkan agar2  Kelapa tadi tu. 
lagi sedap letakkan Biji Sago. 
tapi itu pun i tak buat. 
but still sedappp. 

Recipe asal agar2 tu guna air biasa je. 
but i buat guna air kelapa. 
jadi air ni pun boleh ditambah dengan isi kelapa. 
since kelapa yang dibeli Abang 'Imran kurang isinya. 
so sikit2 je lah. 



Roti Telur jadi pilihan. 
tak makan nasi. 


Rendang Ayam Hijau. 


Sambal Goreng Nekminah. 


ALHAMDULILAH..
makan sorang2 kita wak. 




Syukur masih punya makanan untuk dimakan.
Yang frozen pun ok sangat.
kita perangatkan je.
Jangan membazir.
Jadi bulan puasa ni kita berhemah lah ye. 

14 comments:

  1. Selamat menyambut Ramadan & selamat berpuasa...sedapnya Buko Pandan buat menu berbuka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramadan kareem.. cuba lah nnt buat buko pandan tu.

      Delete
  2. Yummy ... nak try buat buko tu nnt, nampak menarik.

    ReplyDelete
  3. sabo je laa tgk semua ni di hari pertama ramadan ;-)

    ReplyDelete
  4. p/s selamat berpuasa utk kak yan sekeluarga

    ReplyDelete
  5. Sedap kak sambal goreng Nekminah tu, saya pernah cuba buat tapi tak sempat rasa sebab masa tu ada tetamu kan... nampak gaya kena buat untuk makan sendiri nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena buat lah ye. Boleh buat sahur gak. Makan dgn nasi panas2.

      Delete
  6. makan sorang2 pun bkn main speseial ye kak...

    ReplyDelete
  7. Perghhh dia punya deko walaupun simple tapi sebab bulan puasa nampak sedap je. aduhaiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. sabaqqq noo.. alaaa simple2 je lah tu.. makan sorang2.

      Delete

cliks..cliks