RECIPE
COLORFUL SWEET STICKY RICE AND MANGO
Ahaaaaa.
Hari ni kita buat dessert lagi ye.
i ni kan memang suka sangat dessert.
jadi kalau ke mana2 i travel dessert dulu i dok cari tau.
yang ni dessert dari Thailand.
Ke Thailand dah beberapa kali lah.
cuma tak pernah ke Bangkok.
So masa google apa istimewa food di Bangkok,
i dapat tau pasal this dessert.
Sweet Sticky Rice and Mango.
Pulut Mangga lah kan.
tapi yang ni yang manis punya.
then i tengok ada yang berwarna warni.
apa lagi lah.
teringin lah nak mencuba.
Kebetulan ada beras pulut dari Thailand yang diberi Citi.
Cantik berasnya.
I gunakan 3 cawan.
I rendamkan selama 30 minutes.
Then i kukuskan.
dalam almost 1 hour gak lah.
Actually within 45 minutes dah elok sangat.
dah cukup kembang.
Memang cantik.
meanwhile i sediakan santan manis untuk i campurkan bersama pulut tadi.
i gunakan 4 cawan air santan.
i pakai 1 1/2 santan KARA.
dilute kan lah .
campur dengan 2 cawan gula.
memang manis lah.
kalau tak nak terlalu manis,
kurangkan kepada 1 1/2 cawan.
kira ok sangat dah tu.
Panaskan dapur dan jerang santan manis ni.
masukkan sesudu garam.
sebelum tu i dah sediakan air pewarna ni.
Yang biru tu as usual lah.
Bunga telang.
air yang i gunakan dalam 50 ml je.
Bunga telang tu dalam 10 kuntum dan rendamkan dengan air panas ye.
yang merah tu pulak i gunakan Dragon Fruit yang i campurkan dengan 50 ml air panas gak.
i guna air masak tau.
sebab nanti nak terus dicampur ke dalam santan manis yang telah dimasak.
then tapiskan air dragon fruit ni.
tu yang dapat that color.
buah nya sikit je you all ambik.
untuk warna hijau i gunakan sehelai pandan then i kisar dengan 50ml air panas gak.
kisar halus dan tapiskan.
kalau teringin nak color yang lagi kuat tambahkan je lah daun pandan kepada 2 helai.
air santan manis yang telah mendidih tadi dibahagikan kepada 4.
i nak buat 4 colors.
setiap satu bahagian dalam 1 cup je dah ok dah.
Putih means dont put any color lah kan.
Hijau, pink, dan blue pewarnanya dah dibuat tadi tu.
macam ni.
air berwarna tadi masukkan dalam santan manis tu.
pulut yang telah tanak tadi dibahagi 4.
agak2 lah ni.
i tak ada ukuran.
then gaullkan pulut yang telah terendam dalam santan manis berwarna tu.
setelah digaul rata biarkan pulut menyerap santan manis ni.
sebenarnya kalau nak buat sikit2 pun boleh gak.
jadi pulut yang u all ada tu agak keraslah.
tak terlalu lembut cam yang i buat.
beriya nak buat bila siangnya ada guests yang bawak mango ni.
tu yang teringin nak cuba.
then i masakkan santan yang tengah tu dengan menggunakan sekotak santan KARA yang i campurkan dengan garam.
Biar air santan ni agak masin.
so nanti dia akan balance kan rasa manis pulut ni tadi.
mango ni pulak tak lah keterlaluan manis nya.
ada masam2 nya sikit.
tu yang kira sedap lah dimakan.
dah jadikan dessert for hari ni.
ini kira ramai boleh makan ni.
i boleh kata untuk 15 orang memang ok sangat.
so i makan cam ni.
ambik sikit2 all the colors then mix kan dengan santan.
campurkan mango tu.
silakannnn.
cantik je resepinya tersusun.. step by step siap ada sound effect lagi..kalau x buat juge saje nye kann..
ReplyDeletethank you for sharing...
hehehe.. bersemangat now tau..
DeleteWah! tak pernah makan lagi ni dessert macam ni.
ReplyDeleteNampak sedap bila dah cecampur semua tu
colorful. nampak menarik lah kan.. rasa, same like yg pernah dimakan kot.
Delete