cerita lama2 baru nak keluar.
dah berlapuk dah kan.
tapi tak pe.
janji nak menulis kat sini.
Cerita Nov 10, 2024.
Kan i ikut Aishah n Nani balik Muar.
so mmg peluang la i dpt kembang kepak.
Tidur Parit Jawa then esok nya dah balik semula ke Shah Alam.
suasana kampung pepagi mmg best.
kita ni ikut je la apa yg kak long kawasan ajak ye.
lalu2 kawasan kg cam ni mmg best.
kami breakfast di sini.
apa nama warung ni pun i tak ingat dah.
meriah bebbb.
ramai org di warung ni.
mace2 ade.
berebut nak dpt kan tempat duduk.
rata2 yg makan kat sini bukan org tempatan.
ada yg dr JB la.
ada dr Air Itam.
kami dr Shah Alam.
kak long kawasan yg bawak makan di sini.
macam2 kita nak makan lps ni.
ni kuih TAHI MINYAK.
sedap nya ya ampun.
selalu kan makan yg dlm talam tu kan.
ni dia letakkan dlm daun pandan.
wala weiiii.
dah la wangi, sedapppp.
tak dpt banyak kami beli.
tinggal sebungkus ni je la.
ni TAKO.
sedappp.
licing gak.
ni i tak tau apa nama dia.
pun sedap.
ni pun sedap weiii.
CUCUR BAWANG.
Last sekali kita tibai lak ni.
Sate dia sedap.
sebab rempah semua berasa la.
satu lagi kenapa i suka sate dia?
sebab sate nya kecik2 la.
tak terlalu besar dan tak penuh arang2.
Kak Long Kawasan - Aishah.
sebelum balik kita tapau.
ya ampun.
Puan puan sri semua.
jom balik..
tak cukup tangan.
masuk bando, depa singgah sini pulak.
boleh2 nak bagi i rasa.
APAM JEPUN?
i lupa lah.
betul ke ek?
sedap makan panas2.
ke sini kami.
then pusing2 lagi bando singgah sini pulak.
ambik ko.
perut i mmg dah kekenyangan.
tapi kita ikut kan je la kan.
tak makan banyak, kita makan sikit.
nak makan MEE BANDUNG.
Legend kata nya di Bando Muo ni.
even both of them cakap sangat2 sedap, for me ok ok je.
sebab i bukan peminat yg berkuah2 ni.
boleh la makan.
hehee.
lepas tu kami singgah sini pulak.
nak tapau ASAM PEDAS.
macam2 gak i beli kat sini.
boleh gak la sebab for me terlalu masam.
i mmg peminat ASAM PEDAS.
tapi kalau terlalu masam tak jadi the ummp pada i la.
but still i boleh makan.
balik rumah i alter sikit.
last but not least.
dlm panas2 leting tu kami singgah sini,
masih kat bando lagi ni.
kami pekena CENDOL DIRAJA.
orang pertama yg masuk kedai.
perghhh!!!
superb bagi i.
semua kita kasi extra ye.
hehehe.
kabung n kacang merah tu wallaaa.
happy semua.
gelak tak abis2.
sebab tak habis2 makan.
ok la.
time to go back.
seronok sangat.
kenangan di MUAR.
ntah bila lagi boleh merayap cam ni.
ALHAMDULILAH.
meninggalkan kenangan.
memang seronok.
so selepas ni maybe my travel buddies adalah Chef Ciju, mymommi and 3 abduls.
mmg dah plan dah dgn Abang Luqman as the captain of the ship.
nnt kita ke Kelantan lak ye,
INSYALLAH.
salam jumaat almubarak utk kak yan. dlm byk2 gmbr mknn tu..memang semua sedap tapi yg paling i tergoda ialah cucur bawang dan cendol tu!!! gmbr2 kak yan dlm entry ni nampak jovial mode, happy ceria gitu. MZ tumpang happy :) alhamdulillah, moga yg baik2 ajer utk kita semua
ReplyDeletesalam jumaat dear. tq so much. betul sgt makanan semua sedap2. hehehe. mmg sedappp cendol tu.
DeleteKak saya lapar balik tengok menu-menu gerai tu kak.. itu kalau saya pon memborong hahahha
ReplyDeleteUpsss.. sorry dear. hehehe..
DeleteYang tak tahu nama kuih tu kalau tak silap kuih rangin. Ada versi kukus dan ada versi bakar.
ReplyDeleteoo ye ke Amie. i pun tak tau apa nama dia.
DeleteSeronoknya jalan- jalan cari makan macam ni...makan sentiasa, gelak- gelak, borak, pekena sate, pekena cendol dan mee bandung...rasa macam dah lama plak x pi Muar and JB
ReplyDeletekena ulang tu SA. seronok kan.
DeleteKalau dah balik kampung memang kerjanya cari makan je kan kak heheheh.... kalau warung penuh orang compom makanan sedap tu kan.... kuih2 lagend. Tako sedapnya kat Kl payah jumpa kak, orang dok ingat itu kuih tepung pelita. mana sama kan
ReplyDeleteye Dana. mmg best kan Dana. naik mmg badan dibuatnya.
DeleteTak johor la kalau tak sarapan sate kan. Meriah betul menu sarapan orang johor. Macam2 ada.
ReplyDeletetu la kannn. memang meriah. sekarang kat shah alam pun dah ada sate waktu pagi buat sarapan.
DeleteMacam mama saya, kalo beli makann dan masih kurang sedap bagi mama, pasti mama ubah sendiri. Ntah tambah bumbu, atau apapun, dan memang jadi lebih sedap 👍😄. Kalo orang pandai masak, dia langsung tahu harus ditambahkan apa supaya makin enak
ReplyDeleteye la Fanny. lagi2 kalau makana yg dibeli tu sedikit pricey kan. rugi kalau tak dimakan.
Deletekampun saya ni pt jowo 😍😍
ReplyDeletehehhe.. ye ke. seronok kami dtg Muo.
DeleteSedapnya semua makanan. Kuih yang atas cucur bawang tu, kuih Dangai Kukus. Sedap tu, favorite kami.
ReplyDeleteOoo Dangai ye. akak ingat dangai tu kan yg bakar2 kan.
Deletehttps://airtripmasters.com/flights-from-dallas-to-india/
ReplyDelete