Pages

Sunday, August 20, 2023

Special Bombay Biryani by Shan

 

 

Last year i dapat 1 sachet of Special Bombay Biryani dari Pakistan dari my fren, Tariq.
He went back to Pakistan then datang lagi ke Malaysia. 
tu yg dibeli kat Pakistan. 
bukan kat Haniffa Store kat KL tu. 
kiranya direct rempah la dari sana. 
i dok simpan je kat dlm my lemari barang2 kering. 
last week dok kemas2 lemari baru prasan benda ni tak dipakai2.
takut nnt expired sayang kan. 

tu yg i berusaha nak masak within this week. 
anjak2 hari maka hari ni baru berkesempatan nak masak. 
I nak masak SPECIAL BOMBAY BIRYANI. 
cara masak pun i ikut style depa. 
memula i tanya mak dia how to cook it. 
then i browsing tgk kat youtube banyak ditunjukkan. 
so kita ikut je la kan. 


ayam dah siap bersiang jauh2 hari lagi. 
sebab tu lah. 
nak masak asyik tak jadi. 
anjak sampai ke hari ni. 


tadaaaaa..
dah siap. 


ni lah kejadiannya. 
nasi i sud masak kan lagi lama sikit kot. 
ni takat 15 mins je. 


then this is my dinner .


ada nasi.


i buat RAITA. 
kesukaan semua di rumah. 


ada CHICKEN DALCA. 
frozen one. 
kita panaskan then jadikan kuah. 
style orang Malaysia kan. 
tak jauh dari kuah. 


ada gak PAPADOM. 
this is my plate. 


banyak i makan weiii. 
sakan. 
yang penting nak habaq mai. 
memang sedap. 
sangat sedap. 
boleh cuba. 
nanti i share the recipe ye. 


My Rose Sweet Lassi. 
ni pun sedap weiiii. 
pun nanti i share the recipe how to make ROSE SWEET LASSI. 
my style my version ye.



12 comments:

  1. Sedaap banget keliatannya..Gimana rasanya kak.. otentik kah...oh masak di teflon langsung bisa ya...lebih praktis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap. really authentic. kerna the spice dr Pakistan langsung. akak guna teflon aja. tp lagi enak kalau guna cast iron. nasi nya bisa lagi bagus jadinya.

      Delete
  2. sedap nmpknya briyani bombay tu.. rose lassi tu menarik

    ReplyDelete
  3. Spice instan ini memang sangat membantu untuk masak2 lauk seperti ini, apalagi untuk saya yang skill masaknya tak hebat 😅😂. Kadang kalo teringin masak yg berat sikit ,carilah bumbu instan. Beruntung dapat yg otentik dari Pakistan ya kak 👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Fanny. lebih jimat masa kan. nnt boleh dicuba. benar. direct from there. alhamdulilah.

      Delete
  4. Replies
    1. Ooo senang je wak. potong zukini, tomato dadu kecik. nak pedas letakkan cili api sikit. masukkan yogurt, garam n gula. tabur sikit daun ketumbar. dah siap. letak dlm peti ice before makan.

      Delete
  5. kene biryani yg pedas2 sket mmg umpphhh la

    ReplyDelete