cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Monday, January 25, 2021

Pernah makan PUNTEN?





tau PUNTEN kan. 
i pernah share cerita pasal punten ni. 
lama gak pasang angan2 nak cuba membuatnya. 
kelihatan macam senang nak buat. 

bila ada yang share kat IG how to make this punten i pun mencuba lah kan.
berharap menjadilah. 


Alhamdulilah. 
jadi lah PUNTEN my style my version. 


kira ok sangat lah. 
maybe not as good as org yang mahir.
i kira menjadilah. 
boleh je dibuat makan. 

My style my version PUNTEN. 

Bahan

2 cawan beras biasa. 
4 cawan air biasa 
2 cawan santan kotak. 
sederhana pekat. 
garam ikut rasa. 

Cara.
1. bersihkan beras. 
2. masukkan kesemua bahan. 
3. i leburkan semua dalam rice cooker.
4. bila air dah kering i angkat. 
5. terus i lenyek2 sikit then by using alu lesung batu i tumbuk2 sikit. 
6. then i kepal2 sikit langsung bentukkan. 
7. tak perlu rasa geli ke apa. dah nama pun makanan dari air tangan kita. 
dah siappppp. 


semalamnya i dah buat SAMBAL SETAN.
so hari ni tinggal olahkan PUNTEN lah. 
i buat bukan banyak pun. 
so tak lah teruk mana. 


selalunya orang makan dengan sambal hijau. 
ada letak belacan. 
tapi i buat mcam buat sambal penyet. 
cili2 semua i rebus dulu. 
then blend kasar then tumis. 


sambal ni i letakkan sikit ikan bilis goreng garing. 
siap masak i taburkan ikan bilis. 
wallahhh.


sedap wei buat teatime. 
buat breakfast pun sedap. 


nampak dalam gambar macam besar2 sangat kan. 
actually tak pun. 
so sesiapa nak mencuba silakan. 
this punten kira macam nasi impit tapi masin dan lemak. 
kurang lebih macam berasak tapi tidak dibalut daun pisang dan tidak direbus. 


* kejap tadi my cousin message. 
he was so upset. 
beli kat orang. 
bila nak makan the sambal was o watery. 
dah macam salsa katanya. 
punten nya pun kata dia tak rasa apa. 
mcm nasi impit je. 
kesian dengarnya. 
INSYALLAH nnt i buatkan untuk dia. 
dia pernah makan kat rumah i waktu i beli dari orang di Ijok. 
sambal tu dia dah biasa dgn yang i buat. 
tu yang teringat2 my sambal. 

10 comments:

  1. Punten katanya makanan jawa tapi aruah mak tak pernah buat je tu sebab tak tahu rasanya. kalau gemblong tu selalulah tapi pulut yang di tumbuk baru ratakan kat loyang. Kena tanya akak ni kut depa pernah makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gemblong.. wah. new menu to me ni. boleh goggle kot.

      Delete
    2. I think gemblong pun mcm my mom pernah buat..pulut campur kelapa n masuk loyang, tekan sampai padat. Nk mkn potong. Sedap mkn ngn sambal tumis cili padi n ikan masin 😊

      Delete
    3. i dah google gemblong. macam pernah makan masa kecik2 dulu. tpg pulut campur dgn kelapa parut mudah bentuk2kan dan goreng. sira manis.

      Delete
  2. Nak cuba buat la..dah lama xbalik kg, makanya dah lama jugak xmakan punten.. selalunya mak je yg buatkan 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt cuba ye.. senang je lah. kalau u tak ramai buat 1 cawan pun dah ok.

      Delete
  3. penah dgr tp x penah mkn sbb selalu jumpa org jawa yg taste nya dah mcm mat saleh����

    ReplyDelete
  4. Seriusly SA x pernah makan punten ni kak Yan...nak jugak cuba..suka cuba makanan yang jarang jumpa...

    ReplyDelete

cliks..cliks