tajuk serious tu kan.
actually i memang suka sangat bab2 makanan ni.
memang jenis pemakan.
so kalau dah jenis pemakan tu pasti food yang dimakan tu kira nak kena yang betul2 cocok di tekak.
suka memang mencuba mana2 cafe yang baru dibukak.
then dok review lah sendiri.
i pun ada keinginan nak bukak cafe sendiri.
memang teringin.
bila dapat menjamu kawan2 dan family dan feedback memang elok2.
buatkan keinginan semakin kuat.
tapi bila mengenangkan kederat nak mengelola cafe tu bukan calang2 tenaga lah kan.
so tak gak menjadi.
antara food yang kalau dimasak dan semua suka, LAKSA JOHOR.
rata2 semua suka kalau menu ini dibuat.
apa tak nya kita guna semua bahan2 yang sehabis baik lah mengikut tahap kita.
sampai lah ada ketika kami mengambil order dari kawan2.
ini antaranya.
i dah mula kan business suam2 kuku ni long back dah.
pernah bukak order untuk 40 orang.
ini i rasa untuk 30 orang kot.
mostly i buat sendiri lah.
just anak2 and chef ciju tolong sikit2.
so pepagi lagi i dah mula memasak.
tapi bab2 lain dah prepare dari semalam malam nya lagi.
macam nak siang daun selasih ni lah.
daun selasih dan bunga kantan ni sometimes ada problem dan pulak.
maka i dah ambik cara bekukan.
esp bunga kantan.
kalau daun selasih tu takat nak buat bau boleh je dibekukan.
tapi kalau sebagai ulam tetap kena guna yang fresh.
ini untuk makan 20 orang.
ini ada yang mintak sebekas sebekas gitu.
semuanya ditimbang supaya tepat bahagiannya.
cuba mengecilkan kemunginkinan timbangan tak tepat.
jadi bagi menghilangkan rasa was2 i lebihkan bahagian2 lain like timbangan bagi kuah.
dan baru2 ni i dapat tempahan dari KL.
then review nya memang buat hidung kita ni kembang kempis lah.
hehehee...
syukur.
semoga i dapat lagi banyak order2 di masa akan datang.
YA RABBB..
mana tau ada rezeki suatu hari nanti ;)
ReplyDeletemudah2an kan... semuanya tergantung rezeki dr ALLAH..
DeleteMudah2an meriah sambutannya
ReplyDeleteAlhamdulilahh..
Deletealamak saya suka sangat laksa johor.. selalu beli kt kedai x berapa umph.. home made punya memang sedap selalunya hehehhee
ReplyDeleteHomemade mmg susah nak lawan ye. Sempoi2 homemade still superb rasanya.
Deletewah sedapnya nampak kuahnya pekat melekat gitu. Suka makan laksa johor tapi tak reti nak masak laksa johor walaupun orang johor sebab renyah bahannya....huhuhuhu tapi kadang susah nak jumpa laksa johor yang kuahnya sedap. Semuga peniagaan laksa johor yan berjaya hendaknya. aamiin
ReplyDeleteI rasa pernah share the recipe. Tak renyah kalau guna ikan tengiri..cepat je.
DeleteAmeennn
Wah!
ReplyDeleteCantik tu kalau nak meniaga laksa Johor, sebab laksa JOhor ni special sikit bahan-bahannya.
Percaya tak... dalam hidup saya ni, sekali jew pernah makan laksa Johor. Iktu pun sewaktu belajar di U, ikut kawan ke rumah makcik dia di KL. Kami dihidangkan set lengkap laksa Johor. Tak perasan pula laksa Johor dijual atau tidak di pasar malam sekitar Petaling Jaya, tetapi selalu jumpa laksa Penang saja. Bila dhantar posting nun jauh di hujung negeri, memanglah tak jumpa langsung laksa Johor tu. Hujung tahun ini kononnya kalau covid-19 dan dikuburkan, kami nak berkunjung ke Johor sebab anak belajar di situ. Harap nanti dapatlah merasa sekali lagi laksa Johor ori.
Jarang sgt org menjual laksa johor. Kalau kat johor sendiri tak tau lah pulak ye.
DeleteMudah2 sis dpt menjamu yg terbaik punya laksa ye.
meriahnya.. moga menjadi rezeki lepas ni.. mana tau kannn
ReplyDeleteINSYALLAHHH.. amennn
Delete