Pages

Thursday, February 27, 2020

Sambal Taun Kerang dan Pucuk Meranti



Lunch apa tadi?
menu apa hari ni?
i saje je nak share menu untuk lunch for my hubby. 
SAMBAL TAUN KERANG dengan PUCUK MERANTI. 



orang tak biasa makan akan kata itu je ke. 
tapi kalau dah jadi makanan kebiasaan sure suka tak terhingga. 
bagi hubby ini heaven. 
tak makan nasi pun tak pe. 


nanti i share recipe nya ye. 
i dah pernah buat dulu ni. 
tapi itu masa baru2 belajar. 
yang ni kira dah ok lah ni. 
guna kerang lagi. 


Pucuk Meranti ni i kukus je. 
rangup lagi bila dikunyah. 


boleh bertambah2 kalau sesiapa yang suka pedas dan a big fan of SAMBAL TAUN KERANG. 
tapi sure meleleh2 ayaq mata dan ayaq hidung. 
tapi heaven lah. 


Jemput makan semua. 
ALHAMDULILAH...


16 comments:

  1. Nampak sedap Kak Yan...nanti share resepi ye...

    ReplyDelete
  2. Sambal Taun Kerang? Taun tu apa? Memang pertama kali tahu ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. org biasa panggil sambal tahun. maksud tahun kat situ kira sambal yang lama. dah masak boleh makan lagi esok. panaskan makan lagi esoknya. gitu lah.

      Delete
  3. i had Mee Rebus Ayam from Pandan Cendol for my lunch kakak.. Alhamdulillah konyang hehehe
    tak pernah tengok/tahu pun sambal taun kerang.. ni first time. macam sodap je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh.. mee rebus.. lama dah tak makan tu.. Pandan cendol? cam best je.

      Nanti u boleh lah cuba. akak up the recipe nanti ye.

      Delete
  4. Replies
    1. Wak. Antique tu. Zaman sy kecik2 mak dah pakai. Hampir2 40 thn ada tu.

      Delete
  5. First time ana dengar menu ni kak. Nanti share lah resipi. Kot boleh cuba kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sikit hari nnt akak up the recipe ye ana. Org jawa punya food ni.

      Delete
  6. sodapnya kak, pucuk ranti tu pun dana suka, cicah dengan sardin ke dgn sambal merah pun layan... lama tak buat nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hubby akak kemain suka dana. Tak makan lauk lain dah dia.

      Delete
  7. oh tak tau lah penah makan ka dak pucuk meranti ni. kot la kat kampung dipanggil nama lain. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dulu2 pucuk meranti ni agak pahit. Tp la ni langsung tak rasa pahit.akak x tau lah pulak nama lain selain meranti. Daun ni rare la umi.

      Delete
  8. Sambal taun memang feveret orang jawa kan kak 😁. Dulu² dapat makan time raya je. Tapi sekarang bila² pun boleh. Mak saya kalau sambal taun wajib guna perut lembu. Or ayam kampng 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye.. akak now dah pandai. Frozen kan. Hehhee.. ada baru dpt beli perut lembu maybe later2 boleh buat lain.

      Delete