Pages

Saturday, February 1, 2020

Mongolian Beef by me.




RECIPE.
MONGOLIAN BEEF.






Hari ni nak share recipe. 
actually i pernah masak something like this. 
tapi i gunakan Lamb.
and this time i gunakan Beef pulak. 
Kita nak masak MONGOLIAN BEEF.
last time masak MONGOLIAN LAMB.
and this time i share the recipe. 


tak sabar nak makan ye. 


kita bagi gambar je dulu ye. 


DAGING sebanyak 1.5kg i perapkan dengan KICAP MASIN dan KICAP MANIS.
agak2 lah..
then i salutkan dengan 2 sudu TEPUNG GANDUM then gaul. 
terus perapkan. 
anggaran 4 jam. 
lagi lama lagi lembut dia. 
daging potong nipis2 ye. 


untuk 1.5kg daging i gunakan sebijik setengah BAWANG BESAR.
potong kasar2. 
or u all boleh potong dadu. 
tapi besar2. 

6 bijik BAWANG PUTIH. 
u hancur2kan.
Setengah inci HALIA dan dimayang halus. 
kalau nak rasa halia tu lebih tambah jadi seinci. 
yang kali ni i memang masak agak berasa halia nya. 
sedapp. 

then CILI KERING dalam 10 tangkai. 
ikut suka. 
nak pedas banyakkan lagi. 
ini sedang2 elok je. 


daging yang telah kita perap tadi tu kita gorengkan dulu. 


Tumiskan BAWANG PUTIH dulu. 
setelah agak kering masukkan hirisan HALIA.
biar agak kekuningan ye. 


then masukkan cili kering. 
kalau teringin nak potong2 pun ok. 
tapi since hubby suka pedas i masukkan je setangkai2 cam ni. 
then gorengkan sampai agak kering. 
jadi kalau makan nanti cili kering tu sedikit ranggup. 


masukkan daging yang telah digoreng terlebih dahulu tadi tu. 
gaul rata.


i sprinkle kan sikit garam.
tabur2 manja je ye..
sebab i jenis yang sangat tak pemasin. 
sebab apa tau. 
tadi kan dah perapkan daging dengan kicap masin dan kicap manis. 
jadi pada i itu dah cukup. 
but those yang memang pemasin silakan lah.
tapi berpada2 ye..

masukkan gak BAWANG BESAR tadi tu dan gaul rata. 
kalau nak Bawang besar tu agak rangup masukkan last pun ok. 


then i garnish kan dengan Capsicum dan  Kacang Peas. 
U all nak letakkan Celery pun ok kot.
ikut suka lah tang sayur dia ni. 


cantik kan bila ada warna2 dalam masakan kita. 


hampir siap dah. 
kacau rata2 ye. 
i masukkan sikit gula. 
sprinkle je tau.


taraaaaaa....
dah siap dahhh..
time to eat. 


Makan panas2.
i  kalau makan cam ni guna Beras Wangi. 
Kalau Brasmathi dia kureng sikit umph.


Hubby pulak nak makan dengan roti. 
pun sedap.


Sebenarnya i ada shared recipe for MONGOLIAN LAMB kat my IG.
usha lah ke sana ye. 
Anyway selamat mencuba. 
m sure u all akan suka. 
Good luck. 

18 comments:

  1. Suka makanan ada halia ni.
    Nampak mudah. Boleh cuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp halia ni mmg banyak i letak kali ni. Terasa dan berbau halia sgt.i ok je. Takut org lain x suka.

      Delete
  2. Thanks for sharing kak yan, sedappppp ni

    ReplyDelete
  3. Nampak sedap
    tentu dimasak dengan penuh rasa kasih sayang

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH... semua ahli keluarga suka.. licin kejap je.

      Delete
  4. wah nampak menyelerakan...fresh masakan ni..nnt un nak tiru lah..hehehe kak yan jom tukar bloglist:) kalau sudi :)
    www.umminani.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap umminani. akak dah buat dua daging berbeza. lamb n beef. dua2 sedap.

      sure.. nnt akak ke sana ye.

      Delete
  5. salam sis singgah sini .. sedap ni simple sangat ...makan dengan nasi panas

    ReplyDelete
  6. mekasih share resepi kak, mudah je rupanya... tapi nampak menyelerekan bila dah siap masak tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 dana..nnt cuba ye. Makan reramai..makan pepanas.best.

      Delete
  7. 2-3 minggu ni SA dah banyak sangat makan daging..kena stop sementara..SA ada masalah platelet tinggi..tgh buntu x tau macam mana nak turunkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan daging kena once awhile. Sebab daging susah hadam.

      SA jaga kesihatan ye. Dah refer doctor ke?

      Delete