Pages

Monday, February 3, 2020

Lunch Patin dan Kerai di Temerloh Patin Seksyen 15, Shah Alam.





dah lama janji2 dan set2 nak dating dengan my friend Ariza. 
selalu je failed. 
dari tahun lepas tu. 
then coz of i ada pesan barang dengan dia untuk dibeli di Hatyai maka kami bertemu. 
dating kat Restoren Temerloh Catering,
 Seksyen 15, Shah Alam. 
sayang sungguh. 
boleh terlupa nak ambik gambar berdua. 
perut dah lapar tak ingat nak berfoto2 ni. 
kita tangkap gambar food je lah. 


kalau makan patin sure i makan kepala dia. 
besaq lah sungguh. 
i just love it soooo much. 
kalau selalunya i makan Patin Buah.. 
tapi masa i makan ni Patin Buah dah tak de lagi. 
diganti dengan satu nama lain lah pulak. 
i memang tak ingat nama dia apa lah..
ada sesiapa tau?


then i akan ambik Pucuk Ubi Tempoyak ni. 
i tak tau dipanggil apa. 
pun suka sangat. 
then tambah dengan ulam sikit. 
cukup dah.
kalau ambik lain2 sayur ke lauk ke nanti tak termakan ikan tu pulak. 


memang cantik. 
tetiba lapar lah pulak  masa buat N3 ni. 
adoiiii..


and since i makan berdua dengan my friend Ariza she ordered this ikan. 
Ikan Kerai. 
Goreng garing2.
makan panas2. 
perghhhh!!
sedap ya hampun. 




then satu lagi kalau i makan di sini i tak kan miss the tapai lah.
selalunya i akan makan Tapai Pulut. 
kebetulan Tapai Pulut jauh dari meja maka i just makan Tapai Ubi. 
shared with Ariza. 
sebab i makan sikit je. 


Gebu gebas. 
manis. 
sedap. 
letakkan sirap pandan then susu cair n ice. 
wahhhh!!!
terangkat lah. 

Tapi makan benda2 ni sebelum makan nasi ye.. 
itu lebih baik. 
satu lagi nak share tip yang i baru dapat. 
Lepas makan kalau boleh jangan terus minum air. 
buat anggaran 44 langkah kaki berjalan baru kita minum. 
i cuba buat after 10 minutes baru minum air. 
saje je nak share. 

coz i love you guys. 
💞💞
Love is in the air. 

24 comments:

  1. wahhh sedapnya kak oi... kalau bukan patin buah, patin juara dan patin muncung antara yang rasa seakan patin buah tak silap dana...
    pastu nama sayur yg ada tempoyak dan pucuk ubi tu, selalu di panggil sambal tempoyak daun kayu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke Dana. Akak tak ingat pulak apa dia sebut tu. Main ckp iye je.

      Ooo sambal tempoyak daun kayu ye.

      Delete
  2. Panggil sambal daun kayu.
    Menyelerakan lauk-lauk tu.

    ReplyDelete
  3. perghhhhh menu makanan tu. memang meleleh ayaq liur kami kat sini. hahaha

    ReplyDelete
  4. Pucuk ubi tempoyak tu kalau org NS panggil Masak Tempoyak Daun Kayu sebab dia ada banyak jenis daun dalam tu bukan pucuk ubi semata..baru buat last week..hehehe...jenuh nak menghiris pelbagai jenis daun...

    ReplyDelete
  5. wah menarik..kalau dtg Bangi kita mkn kat limau nipis ya.. hello2 un tau

    ReplyDelete
  6. Yass sedap kan patin dekat sini. Nani selalu juga pergi makan dekat cawangan dia orang di Wangsa Maju :)

    ReplyDelete
  7. Kalau bukan Patin Buah mungkin Patin Sangkar. Tapi patin sangkar lebih murah dari patin buah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kak. Sy mmg selalu mkn patin buah. Yg sangkar tu mmg tak pernah.

      Delete
  8. ikan goreng cemtu garing dgn sambal belacan sikit jalan da dengan nasi panas kan..
    skrng nak makan patin xyah p temerloh da.. temerloh dtg kat kita hehe.. cheq suka bahagian ekooqq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. best sangat. ikan ni diratah mmg perghh.. akak suka.
      now kedai dia dah merata dah.. shah alam je dah ada 2.
      u ambik ekoq akak ambik pala ye. hehehe

      Delete
  9. Salam singgah..
    Ya Allah terliur tengok gulai ikan patin dgn tempoyak pucuk ubi tu...

    ReplyDelete