Tau apa ni?
Pernah nampak?
pernah makan?
kalau dulu2 i biasa nampak ada kat resto2 Chinese.
tau dah dlm kepala ni ada Ba Alif Ba Ya.
so tak le teringin nak makan.
but then masa i ke Hatyai dan pekena this kinda stuff terus teingin nak makan lagi.
tengok kat SINI.
tapi nak cari kat Malaysia ni macam susah lah yang halal.
kalau ada pun tak pernah nampak ada dijual di Shah Alam ni.
maybe kalau nak cari kat resto Chinese Moslem ada lah kot.
so i pun dok lah usha2 YouTube tengok lah how to make this.
bukan satu malahan 20 link i tgk kot.
so no specific link yang i refered
kira kita buat ikut idea kita lah.
first of all kena ada benda ni lah.
Daun buluh.
dok lah memula fikir kat mana nak cari daun buluh ni.
ehhhh..
nowadays apa susah..
ke Shopee or Lazada lah kita.
tengok2 ada.
complete semua.
dalam 2 hari dapat dah.
Laaaa... kat Klang je pun.
so i pun ikut lah arahannya tu.
kena rendam dulu.
i prepared lah all the stuffs yang patut ada untuk jadikan bak chang ni.
mushroom ni ada baru sedap katanya.
digoreng cam ni.
ayam kena marinated dulu cam ni. .
dah siap digoreng.
beras pulut.
ini main thing yang kena ada lah kan.
dimasak means digoreng lah.
sure dengan kicap lah.
i tambah dengan kuning telur masin.
daun buluh yang sudah direbus.
lepas rebus kena basuh balik tau.
then lap pulak.
memang renyah kerjanya.
tapi niat dan semangat nak buat tu sangat kuat.
so i buat gak lah.
ikut je tutorial dari Youtube.
pelan2 ikut alhamdulilah menjadi gak.
dah siap kita rebuslah pulak.
rupa setelah dimasak.
not bad lah.
menjadi gak.
tapi rasa2nya kalau suruh buat lagi i surrender lah kot.
sebab banyak steps nya.
anyway sekurang2nya i dah mencuba.
kalau benar2 teringin nnt i plan betul2.
supaya tak buang terlalu banyak masa.
INSYALLAH.
#taksalahmencuba
#instagram
#foodie
Wah..bagus la kak yan, kalau SA yang renyah-renyah ni tak pandai nak buat...satu kejayaan buat akak...menjadi nampaknya tu..SA memang x pernah makan
ReplyDeletebeli je senang SA.. akak ni saje suka2..
DeleteRumit juga cara penyediaannya ya, kak. Saya biasa nampak je. Belum pernah makan lagi.
ReplyDeleterumit dan leceh you. beli senang, tinggal makan je.
DeleteTapi cubaan yang menjadi tu
ReplyDeletealhamdulilahhh..
Deletenampak macam sedap ... sebab sy suka pulut
ReplyDeletesama kita..
Deletebetul la, byk step tu.. nak buat nampak kena penuh dgn kesabaran ni
ReplyDeletecam tu lah gamaknya ye..
DeleteTeringin pula nak buat.
ReplyDeleteMushrooms shiitake ke tu.
TK kurang lebih lah tu. i pakai yg kering tu.
DeleteLama x mkn bak chang ni... ssh jumpa org melayu yg buat sedap... hehehe.. bestlah akak buat sendiri
ReplyDeleteselalunya mmg bangsa lain punya kan..
DeleteShah Alam ni lagi lah susah.. so akak mencuba je lah.
Rajinnya buat, kak..renyah jugak step dia..huhu
ReplyDeletebetul. mmg renyah. tp akak buat tak banyak. but still took so much time n complicated beno.
Deletenampak leceh sungguh mau buatnya haha dgn mood memasak sy yang belum datang ni memng tidakla hehehe
ReplyDeleteapapun macam sedap ja tu
kalau terajin boleh je mencuba. tapi mmg leceh lah.
Delete