Pages

Wednesday, April 29, 2020

cicah Sambal Cili Kering




hari ni i nak share recipe Sambal Cili Kering. 
u all biasa makan Sate Samuri kan. 
kuah dia usually dia akan bagi satu sambal ciili kering kan. 
hubby cukup suka sambal tu. 
beriya2 belajar dia nak buat. 
tapi semuanya dia kata tak sesedap yang ada di Sate Samuri tu. 

then one day i cuba buat sendiri. 
tak tengok mana2 pun. 
dok mengagak sendiri. 
yang penting kena ada cili kering. 


ini cubaan kali ke dua sebenarnya. 
ini semata2 cili kering dengan bawang putih dan bawang merah. 


yang ini pulak yang ada sikit ikan bilis.
minyak yang ni agak kurang i gunakan. 
hubby macam suka yang ni. 
siap tanya cam ne i buat. 
rahasia lah kannn..


bila dah ada sambal tu memacam dijodohkan. 
makan dengan Nasi Goreng Cili Kering. 
pun sedap. 


cicah Cekodok. 
sedap sangat. 


then bila i buat yang kedua kali nya kami makan dengan  N a s i  I m p i t   K u r m a  A y a m
sedapppp. 

okk.. i share kat sini ye how to make it. 

Bahan. 

8 batang cili kering. 
6 bijik bawang merah. 
4 biji bawang putih.

Cara.

1. goreng kesemua bahan2 atas ni dengan minyak yang banyak sikit lah. 
2. cili agak garing digoreng. 
3. kemudian dikisar kesemuanya. 
4. kalau nak tumbuk pun boleh. tapi tak halus lah. 
5. then campurkan dengan minyak bekas gorengan tadi. 
6. tambah sikit gula dan garam. 
dah siappppp. 



Monday, April 27, 2020

Membuat INTI SAMOSA






last N3 pasal   s a m o s a   kan. 
so hari ni i nak share how to make the stuffs. 
sebenarnya kurang lebih cam kita buat inti karipap lah. 
kalau inti karipap tu selalunya orang akan goreng lama sampai the inti empuk kan. 
but kali ni a bit different. 
and i found out much easier lah to make the stuff.
nanti boleh lah u all cuba buat for iftar. 


antara bahan for rencah.
I need about 4 STALKS of CORIANDER LEAVES. 
potong pendek2. 
1 LABU BAWANG BESAR. 
potong nipis. 
2 GREEN CHILIES. 
potong bulat.
SEINCI HALIA.
4 cloves of GARLIC.
dua2 ni ditumbuk halus. 
Minyak untuk menumis.


 spices.
2 TS CHILIES POWDER.
1 TS TUMERIC POWDER.
1 TS CUMIN SEEDS.
1 TS CORIANDER POWDER.
2 TS GARAM MASALA. 
SALT to taste. 


POTATOES dalam 3 bijik yang besar2 sikit lah. 
perlu dikukus.
nak rebus pun ok. 
nak goreng pun ok je kot. 


i potong2 kan kecik sikit ni. 
supaya cepat empuk. 


dalam anggaran 30 minutes empuk dah. 
done,


peel off the skin


jadikan cam ni. 
cam MASHED POTATOES
tapi kasar2 sikit ye. 


and i show u guys here. 
easier kan bila follow cam dalam video ni. 
okkk.. 
selamat mencuba...

Wednesday, April 22, 2020

Shopping ke Village Grocer sebelum Ramadan tiba.




Salam semua. 
lama nya i tak jengah my blog ni. 
entah lah ye. 
sejak MCO aka PKP ni mood memblog macam lemau sangat. 
sebab nya i jadi tak selesa nak share recipe memanjang. 
memang hakikatnya  mostly my time at my kitchen compare to masa lalu lah. 

jadi bila dah banyak masa di dapur badan agak penat.
jadi bila masa lapang tu more on relax2 lah. 
nak upload gambar pun memang banyak makanan je yang ada. 
then hari ni qadarullah i ke Village Grocer. 
so i rasa i share something apa yang i buat di VG ni. 

dah lama tak keluar rumah. 
and it is my second time after MCO almost 36 days gitu. 
jadi sebelum nak puasa ni decide lah nak ke VG beli keperluan for puasa. 
kalau ikut2kan barang2 yang dibeli sebelum MCO ok je kalau tak berbelanja. 
tapi ini satu alasan lah. 
at least dapat tengok kejap dunia luar rumah. 

tapi tu lah. 
outing dalam ertikata in stress mode kita rasa tak selesa. 
rasa tak secured. 
ALLAUHUAKBAR. 
pulak lah teruk kita ni kan. 

anyway once sampai terus je lah i bershopping. 


first i nampak buah  ni.
favorite. 
boleh je nak order online. 
but i prefer nak sentuh nak tengok. 
baru puas hati. 
so i just bought this DRAGON FRUIT satu je. 
sebab i just wanna put this fruit to make the color for my drink. 
boleh buat 3 kali kalau buah ni tahan lama sikit lah. 


and this too. 
ingat nak ambik. 
laaa..
baru teringat i ada dah beli  last week. 
ada 2 biji. 
apa yang i nak buat dengan AVACADO ni?
i wont make AVOCADO JUICE. 
i nak buat ES TELLER.
this drink dah jadi favorite seisi rumah. 
lagi pun i ada dah NANGKA di peti ice i tu. 


nampak cam best kalau beli ni. 
but then i tengok kulit nya ada rosak sikit. 
sure tak tahan lama kalau i beli hari ni. 


then i bought YELLOW WATERMELON. 
ingat nanti boleh gabung kan dengan yang merah dan boleh buat SOP BUAH. 
usually favorite Abang Luqman. 
anak2 ni taste depa dah mula ke arah taste orang Indonesia. 
ye lah almost 3 kali puasa diarang berpuasa di sana. 
so tak boleh nak deny lah kan. 
lagi pun i ok je nak prepare food2 indonesia ni. 
selagi yang i boleh buat lah. 


i bought 2 packs of this. 
STRAWBERRY dari Korea. 
manis lah wei. 
ada project before puasa ni. 
i wanna make STRAWBERRY LATTE nanti. 
dah beriya2 tengok kat youtube. 
INSYALLAH. 
project hari ni.


i bought this too. 
nak buat air gak ni. 
nanti i share how to use this flower into my drink. 
nanti kita share the idea ye. 
kalau menjadi lah. 
hehehee.


i bought KURMA AJWA.
berangan2 yang i kunun2 nak beli banyak kurma ajwa ni dari supplier. 
ingat nak supply sikit kat my friends. 
tup2 jadi covid ni maka harapan ku musnah. 
i pun beli je lah kat sini. 
sekotak ni dalam RM19.90.
i bought 2 boxes. 


 i bought this too. 
ini satu dalam RM17.90.
tak nak beli banyak sebab jenis ni agak besar2 sangat.
kalau ajwa tu kecik2. 
so senang lah sesuap je nanti. 


ahaaaa..
i bought this. 
sumi jelly. 
nak buat dessert or drinks lah. 
suka yang ni sebab dalam dia ada nata de coco. 


bought this biscuits yang dah lama tak jumpa. 
beli seaweed, cheese dan original. 


and these biscuits gak. 
i love biscuits. 
beli ritu tak cukup. 
so beli lagi lah. 
extra sikit lah. 


bought this SPARKLING DRINK pasal nanti nak buat STRAWBERRY LATTE tu lah. 
atau boleh buat STRAWBERRY LEMONADE. 


for dessert gak. 
i bought LYCHEE and RAMBUTAN in cans. 
project air je nanti ni. 


bahagian tea memang i suka. 
bukan suka beli. 
tapi suka tengok. 
because i m not a big fan of tea. 
i am a coffee lover. 


i bought yogurt. 
nanti boleh lah kita buat   L A M B   K A R A H I. 
boleh lah nanti buat Roti Porri or cuba buat NAAN ROTI kot. 


kena ada lah FRESH MILK ni. 
dua2 i pilih dari FARM FRESH laaaa.


thot wanna take this drink. 
tapi bila tengok balik yang ni sejuk. 
nak cari yang tak sejuk malas lah pulak nak pusing balik. 
so batalkan je. 


last but not least beli santan. 
i actually dah bertukar dari santan KARA ke ADABI. 
kita cuba BMF lah kan. 
tapi kat VG ni susah nak dapat barang ADABI. 
nak tak nak beli je lah KARA. 
even i mencari sardine dalam tin pun tak de Adabi ni. 
so better tak payah beli.
cari lain lah nanti. 

ok lah. 
ni je yang i dapat share apa yang i buat semalam. 
preparation before ramadan. 
sayu sikit ramadan kali ini kan. 
tapi semua dah ALLAH tulis buat kita. 
berserah je lah pada nya. 
satu hikmah pada puasa kali ni adalah i dapat bersama2 anak2 setelah 3 tahun setiap kali puasa kami tak dapat berpuasa bersama2 pada 2 minggu  awal puasa. 
kali ni ALHAMDULILAH.
cuma dah pastilah me with other siblings tak akan dapat berbuka puasa bersama2.
sedih sikit lah. 
mudah2an ALLAH angkat ujian ini segera dah dapatlah kita merayakan Eid Fitri bersama2. 
YA RABBBB. 





Friday, April 10, 2020

Kita buat SAMOSA yuk.





Sorry lah ye.. 
my N3 now dah macam i ni tukang masak. 
asyik recipe je. 
dah tu nak buat cam ne kan. 
dah asyik mengadap dapur je.
terinspire pulak nak share recipe kat sini. 
leago banyak dari selalu. 
lagi lah seronok bila i nak share something yang new to me. 

Hari ni i nak share cam ne nak buat samosa. 
but not using the ready one wrapper tau. 
nak buat sendiri the wrappers nya tu. 

Samosa ni antara food orang Pakistan kan. 
kira tengah cari mood lah ni. 
even tak dapat nak travel at this moment so pasang angan2 je dulu. 
semoga terjadi jugak nanti ye..


Ini lah hasil pertama kali i membuat SAMOSA. 
kira cumel gak lah kan. 
auwwww..


bahan2 yang diperlukan. 
I gunakan 2 CUPS of FLOUR


masukkan 1 TEASPOON of SALT. 
now m using HIMALAYAN SALT
nowadays ramai yang dah guna garam jenis ni kan. 
or we call it  PINK SALT.


then 1 TEASPOON of CUMIN.
sebenarnya ada benda lain yang digunakan. 
tapi bila i usha2 kat dapoq tu mendalah ni je yang ada. 
rather than dia tak berbedak tu i buh je yang ni. 


sepatutnya dihancurkan sedikit. 
tapi bubuh je gini. 
genyeh2 sikit kat tapak tangan. 


then i masukkan minyak dalam 4 TEASPOON
supposedly guna ghee. 
tapi takut tak biasa dengan bau tu maka i cuba guna minyak dulu. 
gaul2 kan cuba kepal cam atas tu. 
itu dah kira ok lah tu. 
tak perlu letak minyak lagi. 


then i masukkan sikit2 air. 
at first i sediakan dalam 3/4 CUPS of WATER. 
then masukkan sikit2. 
jgn terus masukkan kesemua air. 

cuba uli2 dan selang seli dengan air. 
dah mula agak senang menguli then i noticed i tak pakaipun kesemua air tadi. 
berbaki dalam 3 atau 4 sudu lagi. 


gini lah rupanya. 
LET IT BE for 30 MINUTES
cover dengan tuala ye. 
kalau tak nanti dia kering. 


then i bagi2 kan dough tu  kecik2. 
anggaran satu dough kecik tu dalam 40gm. 


then roll it. 
agak2 je ni. 
boleh lah dianggarkan dalam sejengkal orang sederhana tangannya. 
buat banyak2 dulu. 


selangkan dengan tepung ye supaya tak melekat. 
then BELAH DI TENGAH. 


then bentukkan begini. 
and put the stuffs inside. 


kapit kan bahagian bawahnya
seal elok2 jangan sampai tebukak waktu menggoreng ye. 


begini ye. 


digoreng sudah. 
💓💓
ALHAMDULILAH. 
semua suka. 
ada bersisa lagi dalam peti ice tu yang belum dibuat wrapper nya. 
nanti kita sambung ye...

so hari ni i dah sahut cabaran PM kita cuba recipe baru. 
and i made it. 
nanti i nak buat wrapper dia dengan menggunakan GHEE pulak ye. 
sure rasanya agak berbeza. 
then i will share with u guys cara2 nak buat the stuffs. 
tunggu yeee

Monday, April 6, 2020

Nasi Impit Kuah Kacang dengan Kurma Ayam




Dah musim Covid 19 ni tak ke mana2 kan. 
nak gerak ke kedai belakang rumah pun tidak. 
i  pulak did the MCO ni earlier than waktu yang diarahkan. 
3 4 hari sebelum tu lagi lah. 
once my kids back from Bandung. 
so lagi lama dah lah kan. 
memang dah gian nak ngopi dah ni. 
hhhhh..
cepat2 lah ujian ni berakhir. 

so bila dah berkurung tu maka macam2 tajuk lah nak dibuat waktu di dapur ni. 
malam sebelum nya tu i dah mintak Chef Ciju rebuskan Nasi Impit segera. 
nak buat yang guna daun pisang tu memang idok ler waktu2 cam ni. 
dalam lemari ada yang instant ni. 
so kita masaklah. 

ingat besoknya i langsung boleh masak kuah kacang. 
Qadarullah ada kacang tanah balance buat nasi lemak hari tu. 
ingat nak buat lah kuah lemak lodeh tu. 
tapi tauhu pulak macam tak fresh. 
plus Chef Ciju dah set nak masak Kurma Ayam. 
then kami pun mengubahkan menunya. 
Nak makan Nasi Impit Kuah Kacang dengan Kurma Ayam. 


Ok kan. 
ni for Hubby. 
 Kurma Ayam tu kalau dia berkenan nak makan sekali lah. 
sure dia rasa weirdkan. 
lain dari selalu. 


memang berbeza from usual lah kan. 


memang banyak stock ayam organic i beli. 
so kita masak je lah. 


nasi impit buat extra. 
so that esok boleh dibuat sarapan. 


Chef Ciju rebuskan Bendi ni. 
tak nak masukkan dalam Kurma Ayam. 
takut tak crunchy nanti. 


then i buatkan Sambal Cili Kering. 
tanpa Ikan Bilis. 


ambik lah banyak mana bendi tu. 
sedap. 


padanan yang dibuat. 


begini lah. 
memang sedap bendi tu diasing.
dan memang sedap makan Nasi Impit ni dengan Kurma Ayam. 
so kuah nya tu janganlah kita buat pekat2. 
sedang2 elok je. 


tambahkan sikit Sambal Cili Kering tu. 
nanti i share how to make the sambal ye. 
semua suka kat rumah i. 
sekali hadap je. 

Alhamdulilah rezeki kami di MCO ni. 
besok nak masak apa pulak ye. 
waduhhhh.. 
sebenarnya memasak ni tidak lah sesusah mana kalau kita plan awal. 
cuma tu lah. 
keadaan my backbone ni kalau dah merajuk susah nak compromise. 
sakit nya tak tertanggung. 
so kita rehat 2 hari lah. 
mudah2an cepat lah baik. 
anyway selamat mencuba ye kalau sesiapa yang berminat.
share the idea for your menu.