RECIPE
NASI LIWET
upssss!!!
nama dia sangat mengangakan mulut ye..
E ye.. bukan A.
LIWET bukan LIWAT yeee.😆😆
last time i dah share yang nasi liwet ni i masak during Ramadan kan.
cerita kat S I N I.
so i nak share the recipe kali ni.
sejenis nasi yang agak popular di Bandung.
I cud say ini makanan orang Sunda kot.
tapi bila google tu macam2 nama ada.
dari Sunda ada, dari Medan ada.
tak kesah lah.
kita cuba je buatnya.
variasi makanan yang i cuba buat sewaktu ramadan tempohari.
ramadan kali ini i begitu bersemangat di dapur.
kira2 dapur tak terkejut lagi dengan i lah ye.
so after some times mentelaah di youtube i pun mencuba.
harap2 orang semua suka nak makan nasi liwet i ni.
Bahan2:
2 cawan beras
segengam ikan bilis halus - digoreng asing.
2 batang serai diketuk2 je
i inci halia hiris nipis dan halus.
1 inci lengkuas - ketuk2.
2 batang cili merah dipotong kecil - ini i replace cili api.
2 ulas bawang putih - dihiris
4 ulas bawang merah - dihiris nipis.
2 lembar daun pandan
2 helai daun limau purut
2 lembar daun salam - ada fresh lagi bagus. i guna yang kering je.
semua bahan2 ini digoreng.
asing goreng dengan ikan bilis ye.
kalau rasanya tak nak nasi you tu terlalu berasa ikan bilis, kurang kan ikut kesesuaian.
jangan guna minyak banyak untuk menggoreng ye.
ala kadar lah tu.
then angkat.
beras dibasuh dan masukkan dalam rice cooker.
then masukkan bahan2 yang telah digoreng tadi dan masukkan jugak ikan bilis yang dogoreng asing tu.
i tak tergambarkan pulak ikan bilis waktu digoreng.
ada dua cara ye.
ada yang menggunakan santan.
ada yang tidak.
so tergantung you all.
macam i pulak i letakkan sikit sangat.
tapi cair je.
jangan buat macam kita masak nasi lemak.
so cair2 manja je gitu ye.
dan paras air sama macam kita masak nasi biasa.
then gaulkan semua bahan goreng tadi ke dalam beras yang sudah dicampur santan yang tersangat cair.
then masukkan garam gak.
kacau rata dan jerangkan terus.
then nasi pun masak.
malang nya i tak de gambar yang menunjukkan nasi dah masak dgn guna rice cooker ni.
ini yang i dah keluarkan dari rice cooker.
begini lah rupanya.
agak kekuningan.
makan dengan benda2 ni semua ye.
lawan dengan Bakwan.
nanti i share how to make bakwan ye.
selamat mencuba.
Ala-ala nasi lemak tapi ada bahan tumis ye kak? Sedap nampaknya tu
ReplyDeletebetul lah tu.. memang sedap.. tapi lebih terasa ikan bilisnya tu. better kurang kan ikan bilis lah gamaknya.
DeletePasti sedap tu...lengkap dengan lauk sampingannya... :)
ReplyDeletealhamdulilah.. memang best kak.. boleh buat lagi nanti.
DeleteGuna santan... mcm masak nasi lemak ke Yan?
ReplyDeletetak guna santan pun boleh. kalau pakai santan tu jgn bebanyak.
DeleteSaya pernah makan nasi liwet ni di Bandung/Surabaya. Sedappp.
ReplyDeletePandai puan memasaknya.
cuba2 nya kak.. kalau org Bandung rasa tak sure lah pass ke tidak.
Deletemacam nasi lemak ke k.yan? tapi ada tumisan dalam tu. huhu
ReplyDeletekurang lebih lah. cuma kalau nasi lemak maybe santan agak lebih sikit kot dan tak ada ikan bilis dalam tu.
Deletebila nk share resipi bakwan..xsabar nk cuba ni
ReplyDeletenampak gaya kena tunggu lepas i jenjalan ke Bandung nnt ye. hehehe
Delete