Pagi ni tetiba tekak terasa nak makan Apam Balik. Tapi i tak brrapa teringin nak makan yang ada di pasar malam kita ni.. I teringin sangat nak makan Apam Balik yang i makan di Bandung.. So different. Very spongy , soft, lemak kira lengkap lah sampai teringat - ingat..
Ini lah tempatnya yang kitarang beli Apam Balik tu.. Depa panggil Murtabak.. So jangan keliru.. Murtabak Manis.. Totally different dengan apa yang kita panggil Murtabak di sini.. Sini murtabak of coz macam roti canai lah kan.. This is Apam Balik. And if i m not mistaken kalau di Bali dipanggil Terang Bulan..
Selalunya yang kat Malaysia kita makan yang intinya just kacang kan.. macam atas ni.. tapi di Indonesia ni, depa very creative.. Macam - macam flavors ada.. dan depa tak lokek.. rich sangat2 intinya..
I paling suka yang ini.. Depa panggil Ketan Hitam. Tapi ini i makan masa di B a l i.. Superb. Kat Bandung ni tak ada pulak.. Yang best nya ada yang diletakkan cheese.. Walaweiii.. jom tengok cam ne depa sediakan..
apam yang dah siap dibakar ni ditabur gula pasir atas nya.
then diparutkan cheese on it.
then put condensed milk..
dah siap segala nika ditabur atas tu..
dibelah tengah nya. kalau di Malaysia akan dilipat je kan.. so nanti apamnya macam penyek gitu..
dipotong - potong macam ni dan last sekali...
dimasukkan dalam kotak.. dan bagi memastikan apam ni tidak berpeluh, depa buat kan lubang - lubang kecil atas kotak ni.. so, bila sampai rumah, the apam balik nya still spongy.. sangat - sangat sedap for those yang suka benda manis lah.. I loveeee sweet thing.. Biar manis selalu..heeeeee...kidding - kidding lorrrrr...
tapi kan frankly speaking i tak suka apam balik yang kat sini. tak tau kenapa.. I still teringinkan Murtabak Manis di Bandung.. Cam ne tu??? tak kan takat nak makan Terang Bulan ni i nak ke Bandung... macam orang mengidam je kann.. huu..huuu..Another thing, kalau travel sellaunya orang takut nak makan stalls yang ada di tepi jalan.. But i like to try.. kalau tak, tak tau nanti... explore and u will enjoy it.. kalau nak sakit perut dalam rumah pun boleh sakit perut. betul tak..heee
********************************************
Volume 7, Book 65, Number 373 : |
Narrated by Nafi |
Once Ibn Umar was taking his supper while he was listening to the recitation of (Quran by) the Imam (in the Isha prayer). |
lain dr yg lain..biasa mkn apam balik malaysia je.
ReplyDeletebetull mmg sedap.. kalau kat malaysia tak sesedap yang di sini..
Deletewahh..meriahnya inti yg ada dlm tue. try lh buat sdr..mana tau menjadi ^^
ReplyDeletemmg meriah.. murah lagi.
DeleteKak Yan..very setuju...baru ni buzu p bandung pun try their martabak...so delicious...buzu try San Francisco mmg femes kt bandung...
ReplyDeletetu lah kann.. mmg tak leh dapat kat mesia lah kann..
Deletesedapnye... meleleh air liur. hihi
ReplyDeletetahan..tahannn..
Deletek.yan, rasa2 nak mkn mknan org lua ni mmg menyakitkan. sbb x dpt nk crik. huhuhuhu
ReplyDeletekena banyak buat survey kan baru boleh explore..
DeleteApam blk kuih fevret saya tapi kat sini mana nak cari... Hanya mampu tgk gambar kat blog k yan je laaa. Hmm
ReplyDeletesiannya.. sabar lah yee..
DeleteEemmmmm....menarik ....
ReplyDeleteTapi di sanakan semuanya main letak dlm kotak ....nampak cantik ..kemas..
Betul tu..environment concern lah..
DeleteSalam,
ReplyDeleteSedap nampaknya. Saya pun suka makan. Di Penang ada juga yg suka buat macam-macam flavour...strawberrylah, chocolatelah, macam2lah. Tapi saya tetap suka yang tradisional punya...ada kacang, jagung, butter...
Ketan hitam tu pulut hitam kan. :)
Yang penting inti dalam kena banyak.. mmg sedap..
DeleteFuiyooooo kak Yan..soheh sedap apam balik ni..siap dgn cheese ...Saya tak jumpa la apam balik masa gi Bali :P
ReplyDeleteSodap bebbbb...
DeleteKat bali u boleh cari kat area casa ganesha.
alahaiii kak memang nampak sedappp sgttttt
ReplyDeleteIndeed..
Deletepatutlah sedap, intinya penuh...terliur, terliur :)
ReplyDeleteMmg sangat banyak inti dia..
DeleteEhh U samalah dengan I. Suka menerai benda-benda unik dan jarang jumpa. I juga suka dan ok jer makan kat stal tepi jalan, as long bersih la. Cuma, 2x ke Bandung ritu, semua geng I, almost jenis tak suka explore dan tak makan kat stall. Semua nak masuk restoren saja. So I memang takda banyak peluang mencuba menu sebegini.
ReplyDeleteTengok murtabak tu sangatlah menggoda Yan..!
One day kita leh jenjalan dan mskan sama2 aa..sure best.
Deleteapam balik ada cheese?!tak pernah try lagi nih..selalu order extra jagung jer...
ReplyDeleteKena try kalau u ke indonesia
Deleteapm balik indonesia......
ReplyDeletesiap ada cheese lagi...tu yg tambah sedap tu.......
Betul remy.superb.
Deletesaya sangat suka..kalau garing lagi best!
ReplyDeleteBest kannnn..
Deletewahh kak yg ada cheese tuu .. mak aihhh ;))
ReplyDeletegaring2 sedap kann ;)
U boleh try kalau ke indon..insyallah..
Deleteapam balik kat malaysia ni ada gak yg kreatif tp tak penah lak tgk taruk cheese, hehe. Kalo taruk coklat chip, coklat rice, hirisan pisang....tu ada laa, hehe.
ReplyDeleteCheese dan pulut hitam tu tak pernah ada kann..
Deletewah... apam balik special... kalau camni, next time beli apam balik sya nak improvised lah, baru puas hati... hu hu hu...
ReplyDeletehee...boleh..boleh..
Delete