Dah dua kali dah this person requested this reccipe. Ingat lagi tak yang i jamukan dua bloggers fofular tu.. Yang went vacation to Bali tu.. Wahida and Nieza.... But this person ni kira silent reader blog i lah.. Message me inbox in FACEBOOK. Kebetulan malam semalam kami menjamu selera dengan Cheezy Prawn tu.. I terus capai my camera dan clicks and clicks. Senang nak buat N3 nanti..
No exact recipe ye.. Just campak - campak je.. Agak - agak.
Nak masak udang ni, bersih kan dulu lah ye...Udang ni kira - kira dalam 1/2 kg lah.. Pun agak - agak.. Kalau ramai, banyakkan.. Kalau sikit, kurang kann.. Kami beli di Sungai Buluh sekilo just RM36.
Udang dibersihkan dan dibelah belakang.
Tahi udang tu dibuang ye.. Tapi jangan yang warna - warna hijau ni. Ni telur dia..Bila di bakar nanti jadi warna orange.
Tumbuk lada hitam kurang lebih dalam sesudu besar. Jangan terlalu halus.
Taburkan ke atas udang tadi yang telah digaulkan garam. Jangan terlalu masin. Coz, cheese dah agak masin. Then gaul rata.
Perlukan dua jenis cheese. Mozzarella and Parmesan.
Parutkan Mozzarella kalau u beli yang berrbuku macam si kecil ni parutkan..
Kemudian lettakkan atas udang yang telah disusun atas dulang pembakar.
Setelah mozzarella, taburkan parmesan , sprinkle lagi dengan lada hitam. Then drizzle sikit dengan olive oil.
Then bakar menggunakan api atas bawah.. Masak pun agak - agak lah.. Bila nampak cheese tu dah agak mencair, angkat lah.
Makan masa panas - panas..Selamat mencuba...Simple kann.. hope sesiapa yang ingin mencubakan sila kann.. Hope u guys like it..
******************************************************
Narrated by Abu Burda's father |
Muhammad S.A.W said "Three persons will have a double reward: 1. A Person from the people of the scriptures who believed in his prophet Jesus or Moses and then believed in the Prophet Muhammad (i .e. has embraced Islam). 2. A slave who discharges his duties to Allah and his master. 3. A master of a woman-slave who teaches her good manners and educates her in the best possible way (the religion) and manumits her and then marries her." Hadith Sahih Al Bukhari. |
terima kasih k.yan bgi resepi ni...boleh cuba kalau ada terjumpa udang galah di mesir ni...terliur betul....
ReplyDeletep/s:rajin si kecik tu....:-)
saja je nak share.. seronok kalau boleh share sumthing.. make my life happier..
ReplyDeletep/s si kecik tu mmg rajin sangat bab2. cam ni.
Sedapnya..iallah akan dicuba, tq sebab share resipi, terliur nengok..:)
ReplyDeleteTQ Yan! Rupanya senang jer buat ni........ :))))
ReplyDeletebest nih. udang tu nampak fresh, lagi la menggoda
ReplyDeleteblh la mencuba pasni... mudah gk rupenyer yek kak nk bt... kebetulan kt umah mmg ada lebih lg cheese mozarella ngn parmesan,cume udang je takde heheheh
ReplyDeletesumpah terliur! blh sha try nnt..yumiieyhh!
ReplyDeletewahhh menarik. bleh cuba ni
ReplyDeletenampak cam senang jer..leh try nnti
ReplyDeletebolehlah share..sebab sedapnya mengiggit jari..
ReplyDelete"sedapnya kak yan..nanti nak try buatlah...owhh akak selalu beli udang/ ikan segar di sg buluh ker?...kwn saya pun selalu beli kat situ..."
ReplyDeleteSEdapnya, resepi yg mudah. InsyaAllah mencuba
ReplyDeletewahhh mesti best ni, memang kena cuba
ReplyDeletekak...sedapnya tgk resipi.tq tau share=)mmg suka ngan seafood tapi skang kena pantang sbb anak bf.dia ada eczema..sediah cketlah kalau nak mkan..huhu
ReplyDeletemana aci.. tyang cheece time pagi2 ni...... hhe... nk kena masak nnti... menarik...
ReplyDeletesedaaaaaaaaaaaaaaaaaapnyaaaaaaaa kak!!
ReplyDeleteterliur saya tau!! huhu....
teringat2 saya mkn kat umah akak hari tu...sampai sekarang terasa2 kat tekak...huhu...
alamak
ReplyDeletesaye mmg gila udang!
nampak sedap!
wah! rupanya takder la susah nak buat ni..boleh la saya try juga nanti..t.kasih yan!
ReplyDeleteAssalamualaikum Yan
ReplyDeleteemmmmm
nyam nyam
Wassalam
salam yan..mama selalu baca entry wahida..dia ada buat satu entry tentang yan..pandai yan memasak ya !!!..thanks share resepi ni..
ReplyDeletesalam kak yan.. saya ler yang merequest resepi ni. thanks ye kak yan. esok juga saya nak buat. insyaAllah. :)
ReplyDeletesedapnya nampak. InsyaAllah akan dicuba.
ReplyDeletewah..best best..nyum~ ^^
ReplyDeletemekasih singgah blog kite~ ;)
emm serius telan air liur la kak,thanks yer kak..nanti boleh la yana cuba :)
ReplyDeletesumpah terliur
ReplyDeletemacam nak cari udang sekarang jugak
InsyaAllah akan try resepi ni
Salam tuan rumah,pepagi datang melawat,tq sudi datang bertandang,pepagi nampak udang teliur...mesti sedap ada cissskan
ReplyDeleteperghh memang mabeles ni...kalau dpt ni memang ratah gitu tak nampak nasi dah ni...hehe
ReplyDeletenak kena try nihhh, sedap
ReplyDeletetengkiuuu sebab share resepi ni!!! mmg nampak heaven! rasa pun mesti heaven jugak ni....mmmmmm~ :)
ReplyDeletealamak kak..syoknye. nanti bleh refer kat blog akak le kalau nak masak best :)
ReplyDeletedill.
alamak kak..syoknye. nanti bleh refer kat blog akak le kalau nak masak best :)
ReplyDeletedill.
follow sini pulak...
ReplyDeletewahhhh...harus cube tuk penggemar cheese cam ai ni..
luv it
ReplyDeletemmg ai suka makan ebi
recipe pow easy bangat
perghhhhhh.... mantap
ReplyDeleteerghhh, i want these too! hehehe. seriously, mengidam tahap maksima :D
ReplyDeleteterima kasih kongsi kan kak.. manerik & mudah.. boleh dicoba nanti..
ReplyDeletenak cuba gak lah.... anything to do with cheese anakanda saya mmg suka! :D
ReplyDeletewahh... nmpak sgt sedap! thanks kak for d recepi.. leh cuba ujung mggu.. =)
ReplyDeleteyan, kt mana nk dpt Mozzarella buku. kt kjg ni susah bebenor nak cari.
ReplyDeleteHuda,
ReplyDeletesilakan.. pasti semua suka.
Betul kak ani. senang je.. main campak2 gaul2, bakar..
ReplyDeleteMmmg fresh Cik Jatt. dan murah lagi.
ReplyDeleteDanan nak kena cari udang lah tu.. Cari cepattt..
ReplyDeletesila kan mak yung sya..heee
ReplyDeleteMudah je Lya.
ReplyDeletemmg senang wida. boleh terus cuba.
ReplyDeletebebaik jarinya luka nanti kak sal..
ReplyDeletePia,
ReplyDeletesenang sangat dah.
akak mmg selalu beli ikan udang fresh kat sungai buluh tu. sungai buloh jeram.
nurbeena,
ReplyDeletesennag utk dicuba..pasti jadi. PASTIII..
mamasyaza,
ReplyDeleterecipe paling mudah dan senang nak buat.
wan,
ReplyDeletetak pe. at least bila teringin nak buat, recipe dah ada kat sini.
Dela,
ReplyDeletesaja je akak nak bagi u terliur
mmg saja nak bagi u meleleh ayaq liuq.
ReplyDeleteMiss B,
ReplyDeleteu jangan sampai gila tua.. bahaya..
betul tu wc. tak susah mana pun..
ReplyDeletewaalaikumusalam Bro Rozali..
ReplyDeletesenang je. boleh lah u turung padang..hee
mama aini.. tq sudi ke sini..
ReplyDeletesorry ye.. bukan saya yg masak. my sister. saya suka tanyang masakan je.hee
OneSimpleMother,
ReplyDeleteoo ye ke..hee. tak tau lah.
Rumah Kuning.
ReplyDeleteboleh lah cuba ye,,,
~SaL IjOu~,
ReplyDeletetq gak sudi singah sini.
Maya Mayana,
ReplyDeletesilakan.. nanti N3 kan ye..
boleh try kak kasihredha. sedappp..
ReplyDeleteKak Asma,
ReplyDeletemenu ni mmg boleh jadi favorite the whole family.
Nieza,
ReplyDeletewajib ratah je ni..
sila kan ell.
ReplyDeletegadisBunga,
ReplyDeletethe whole thing mmg heaven.
Dilla Ady,
ReplyDeletemarbeles.
mmg sedap ayu.. cuba ye jangna tak cuba.
ReplyDeletedwaty,
ReplyDeletemantap ye..
Rtp Farra Arisha,
ReplyDeletekena cuba lah ye..
easy as 1 2 3 kak yong.heee
ReplyDeleteniza,
ReplyDeletesure izzaty suka..
nanti cuba ye arnie. very the easy.
ReplyDeleteLinaaaa,
ReplyDeletekat Giant tu menambus lahhh.. hang ni punn..
As salam Kak Yan,
ReplyDeleteDulu buat my maid & hubby suka bebenor... makan gitu je... :)
mmg sedap meratah cam tu je kan... cuma yang besar2 ni tak leh lah makan banyak2.. mau naik darah nanti.. hee
DeleteNak g beraya umah akak. Ada menu neh lagi?
ReplyDeleteayu.. stock tak cukup lah.. nnt kalau Hubby out station ke KK, akak pesan, then kumpul lah dalam 5 6 bloggers. tak leh ramai2 sebab akak tak daya.. sikit2 boleh lah.. INSYALLAH..
Delete