Pages

Thursday, September 30, 2010

Kalau dah rezeki

Kalau dah tertulis memang rezeki untuknya, ditolak macamana pun tetap rezeki. Last Saturday, hubby's frens cakap nak datang untuk hantar kad jemputan. I memang sure he would come with his fiancee. They are getting married on October 10, 2010.. Kami cuma jamu minum air teh plus all the kuih raya. Meanwhile in the kitchen, Chef CiJu and Chef Koya, busy preparing our lunch. Sebenar it was quite late for lunch. We started preparing at 13.00pm. Saja je..Lewat...Tak terfikir pun nak ajak diarang makan. Hubby terus menyembang dengan guests.
Dalam pada tu, our big table pun telah disiapkan with our new napkins by British India...Kira - kira raya punya lah. Kami atur je all the dishes yang sudah dimasak. Chef Koya said that she wanted to make Fried Chicken ala - ala KFC.
Memang macam KFC punya chicken you..Lagipun my kiddos memang dah hampir 4 or 5 tahun tak pergi ke KFC pun. Bukan amalan kami makan di any fast food ni..Thanks to Chef Koya with her new recipe. Everybody suka and happy..
Memandangkan dishes lain nampak sikit je, kami tambah dengan Telur Dadar..
Jangan lupa Sambal Setan.. Tak sah kalau tak ada
Ada ikan sikit, Chef CiJu masak lemak kunyit.. Sedapp
Takut Kecambah rosak, kita masak tumis campur udang..Drink pulak Chef CiJu buat Blackcurrent Sprite.
Bila dah siap semuanya, kebetulan our guests mintak diri.. We invited them to have lunch with us. Tapi pada mulanya ditolak.. Tapi i said, "REZEKI ALLAH JANGAN DITOLAK", diarang mengalah.. Terus menerima perlawaan kami.. Tulah, kalau dah rezeki, makan sesama lah kita.
She's practicing to be a good wife. INSYALLAH
Walaupun hidangan kami ala kadar sahaja, tapi kami puas kerana tetamu kami dapat merasa bersama - sama rezeki kami pada hari itu..ALHAMDULLILAH

Wednesday, September 29, 2010

Tetamu kami

Since rumah kami tak buat open house, kami tetap menerima mana - mana tetamu yang sudi singgah dan menyembang ke rumah kami ni. Tetamu semalam boleh lah kami jamu dengan proper sikit. Al maklum diberitahu awal. Boleh lah jamu dengan beriya - iya sikit. Walaupun ala kadar. Kira nampak sempurna sikit. Nak cerita yang ni. Guests ni pulak adalah staffs hubby. Kebetulan hubby tak kerja hari ni. Penyakit lama bertamu.. So, one of the staff mentioned that he wanted to drop by and beraya. Oklah tu.. Sorang je kata hubby.

Almost Maghrib, Chef Ciju terjerit dari bawah,

"Kakkkk, Intan datang", eemmmm berpandang me and hubby.
Lhooo..kok orang lain yang datang.

I asked Abang Luqman, " Aunty Intan datang sorang ke kat bawah tu?"...Nak kepastian.
"Tak lah..Ada Uncle Raman sekali".

Ooo ada dua orang.. Me took a shower first. Then baru ke bawah. Terkejut.. Bukan dua, tapi empat. Meanwhile tiba lagi another two..Emmm.. rasa - rasanya boleh jamu air panas dengan biscuits je lah ni.. Tak ada masak apa - apa pun. Chef Ciju macam nak berehat je tu..

Tapi, hubby tanya, "tak ada makanan apa - apa ke Yang?..
Apa maksudnya tu ek??? Well, i faham..

Kebiasaannya kalau ada tetamu, pasti makanan berat yang kami hidangkan..Paling tidak mee goreng. So, i godeh - godeh dalam freezer tu, ada tak lagi nasi impit yang semalam banyak kami rebus. Ada sikit lagi Ayam Masak Kurma. Ada lagi kuah kacang. Ada lagi Sambal Setan. Oklah tu... Since depa semua dah berlonggok di hall, i just prepared dinner kat situ.. Means that they have to squeeze a bits. Duduk lah diarang berimpit - rimpit kat situ.. My Big Table, lengang...
Ni je lah yang terdaya i sediakan buat korang.
Dah ramai - ramai, makan memang berselera..Eh, ye ke berselera?
Hubby's staffs - Ain, Sazali, Amir, Rahman, Zana, and Intan sedang menjamu selera
Meanwhile, Chef Ciju was preparing porridge untuk dimakan sama kiddos. So, we had extra, and we served to the guests too. Just simple porridge. But we put some santan macam Bubur Lambuk.
Simple porridge
After that, i keluarkan balik my trifle yang tinggal tiga suku. Tulah..nampak macam tak senonoh. Bagi lebihan.. Tapi tulah..trifle memang jadi macam tulah..
Trifle yang dah tinggal setengah setelah tiga hari ni jamu ke tetamu.
Sal my trifle tak boleh dipotong - potong. Well, tak kesah lah..janji masih elok.. ALHAMDULLILAH..diarang makan dengan berselera.. Suka i tengok.. Diarang ni macam my sisters and brothers. Nasib baik tak kesah dengan jamuan yang tak seberapa tu.. Thanks for coming and beraya ke rumah kami. Ada rezeki, kita makan - makan lagi. TAPI...lain kali kasi tau awal. Kalau tak, i hidangkan teh hangat je...

Monday, September 27, 2010

RAYA 2010 part 5 - A week after raya...

Sambung sikit lagi lah cite pasal raya ek...Bukan lagi kat Pontian. Tapi beraya dengan family hubby. After a week baru lah me and family berkunjung ke Kuala Selangor..Macam sadis je kan bunyinya..Heee.. Yelah almost ten years dah beraya MESTI di Pontian. I bukan control hubby. Tapi benda ni hubby yang decide right after my FIL meninggal dunia in 2000 tanpa paksaan, atau unsur - unsur ugutan. Heeee...Before this, usually every first raya, i akan beraya dengan my FIL and SIL and her family at Kampung Baru, Kuala Selangor..Masa tu arwah FIL was really old and sakit - sakit. Sekitar umur 80ties cam tu..

Balik cerita pasal raya, k...Before we started our visit, we went for Rojak and Cendol at Rojak Karim..Lagipun kitarang belum had lunch.. Ngeleh lohh.. Famous in Shah Alam.. Chartered since we stayed in Shah Alam. Sedap beb..Should try this if you are in Shah Alam.. senang nak cari. Just in Section 9, pakai lori je.. Selalu located in front of Plaza Masalam. Kiddos and hubby went for Rojak and Cendol, but me only cendol.
Laparnya hubby. Tapi rojak tu memang best..Just cost us RM3.50 per plate.
Abang Irfan enjoyed his cendol
Cendol satu juga..
Cendol RM2.50
Rojak RM3.50
The first house kitarang serang, rumah my first SIL in Ijok, Kuala Selangor. When we reached Ijok, kitarang noticed that my SIL sudah bukak warungnya. So, we decided just pergi warung rather than menyusahkan dia untuk balik ke rumahnya..Yang penting dapat jumpa diarang dan mintak maaf..Kuih raya boleh makan bila - bila.. Kami lepak kat bawah pokok cherries kampung tau.. So, nyaman... Tiba je kami terus dijamu goreng pisang cicah sambal tumis..
Anak Abah ni dah besar sangat sekarang...
Meja makan ni di bawah pokok cherries. Semakin banyak kami makan kat sini..
Goreng pisang pun jalan..
cicah lak dengan Sambal Tumis..perrrggghhh
Itu yang terus decide nak beli dari my SIL dua bekas of Sambal Tumis.. Hubby kata ask for recipe or belajar..Alahhh tak payah lah.. I nak beli.. Emmm... ambik kesempatan you..Mana lah my SIL tu nak jual kat i. Sure dibaginya aje..Memang i ni adik ipar bertuah..heeee.. Thanks Kak Idah..Tapi memang i nak beli pun, bukan nak mintak free...Dah rezeki i kan..nak buat cam ne...Kat sini selain dari dijamu goreng pisang, tup - tup dah terhidang mee goreng basah.. Emm... bukan main my kiddos makan Mee Goreng Basah Wak Idah diarang..Sedappp.
Mee Goreng Basah lak lepas tu..Habis semangkuk kami anak beranak pulun..Apa - apa yang Kak Idah masak memang bestttt...
It was almost late Asar. Then we dropped by at the mosque before heading to rumah my MIL in Kampung Tengah, Kuala Selangor. My MIL now not in a good health. Maybe nerve problem. Pray to GOD she'll be okay soon. INSYALLAH. Just for a while here. After bermaafan, we straight went to my second SIL. I tak teringat langsung nak keluarkan camera pasal asyik bercerita story Datuk Sosilawati je..Biasalah kan. Suka betul tentang memacam speculation yang people buat.. We went back from rumah my SIL almost 22.00pm..
On the way to rumah MIL, berhenti kat one traffic light berhampiran masjid, kitarang tengok banyak sangat burung kat atas pokok. Rolled down screen kereta, bingit sangat bunyinya..Macam - macam jenis burung termasuk gagak..
On the way back hubby buat suggestion, what if we had our late dinner at Pantai Jeram. Tempat ni memang tempat biasa kami pergi.. eeemmmm....Seafoodlah lah ni..Actually i am not really a big fan of seafood..Hubby yelah.. Macam - macam excuses i buat supaya tak payah makan kat situ..Tapi hajat hubby memang kuat. We had our dinner here.. Satu lagi tak suka ialah, depa serve lambat sangat. Mengikut experience yang lalu - lalu lah. But one thing, the food memang marvelous... Memang sedap.. Tak tau kenapa, that nite, they could serve us very quickly..Tak sampai half an hour, first dish dah sampai..Walla...
Since March (the first time i ate here masa kami ada family gathering) i noticed much changes ada kat kedai abang ni.. Maybe customers dia semakin ramai.
Coffee kawww!!! Hubby favorite
I mintak Nescafe Tarik
Ala - ala Masak Goreng Bercili ni cuma RM7.00
Tempat buang kulit cengkerang pun berseni dibuatnya..
Tengok gak nasi tu.Siap ada daun sup dan bawang goreng.
Kerang ni pun RM7.00
Ikan Jacket ni RM9.00. Hubby suka goreng garing - garing.
Siput Sedut ni lak RM9.00
Ni lah contact tuan kedai.
Tuan kedai ni dah jadi fren - fren kitarang dah..Ramah orang nya.
Just to share with the rest, kalau ada sifat penyabar, you should try here.. Senang aje. Go straight to the Pantai Jeram area, sampai penghujung, (usually petang - petang tempat orang jual cengkerang like siput sedut, mentarang lah, lokan. Area ni dekat kawasan tempat makanlah) on your left side, ada satu kedai makan yang agak besar. Kedai yang i maksudkan just 500 meters from here..Sedappp dan murahhh..Bayang kan we only spent RM39.60 for the late dinner. Peerrrgghhh...
Sebenarnya i was really tired. Mata rasa nak kejam sangat. Tapi, makan punya hal, gagah lagi tu..Lagipun masa ni air tengah pasang dan angin bertiup agak kuat. Best sangat..
Abang Luqman
Abang 'Imran
Hubby pun sengihhh jeee..Seafood his favorite
Semua sengih kalau bab makan..hee
See.... bagai disambar garuda...Licin licau..
We reached home almost at 00.45am...Huhhh penat....but ALHAMDULLILAH sampai dengan selamat dan perut bernyanyi riang hingga nak retas kulit perut..heee...

Sunday, September 26, 2010

Trifle

TRIFLE

I am a big fan of dessert. Suka sangat kalau buat , kalau MAKAN lagi suka.. So, last week buat trifle untuk my cousin.. Then CikSue pula ada request recipenya. So, here we go....Cobaaa ya CikSue..Jangan Cobaannn...
*************************************************************************************
*************************************************************************************
Ingredients
A.
Evaporated milk
Custard powder
Condensed milk
Masakkan 1 cup of custard powder plus 1 cup of evaporated milk and another 5 cups of plain water. Tambahkan condensed milk. Manis ikut sukalah. Masakkan atas api sampai mendidih dan sejukkan sedikit. Jangan terlalu lama kerana takut akan keras dan susah sedikit nak disenduk.
Cuma ada gambar Banji Roll je..Pandan Roll dah habis sebelum sempat ditangkap gambarnya..
B.
1 pandan roll atau apa - apa yang anda suka.
1 tin of fruit cocktail
Potongkan cake ni sederhana nipis dan dipotong dua.

C.
2 cups of whipped cream
1 cup of plain water
Campurkan whipped dan air. Putar sampai ringan. Guna speed tinggi dalam 2 minutes. Bila diterbalikkan dan tak jatuh, means dah betullah tu..
Meringue and Ferrero Rocher
D.
For decoration
raisins
meringue
Ferrero Rocher
Almond Flakes - dibakar
Some fresh strawberry if you like.

How??

First layer
Dalam bekas yang transparent, letakkan pandan roll yang telah dipotong sederhana nipis di tepi bekas. Untuk biarkan cake itu dapat dilihat warna - warnanya. Kemudian, syrup dari fruit cocktail disiram ke atas cake supaya cake tidak kering.
Second layer
Custard tadi kemudiannya diletakkan di atas cake. Tutupkan kesemua cake tadi. Taburkan fruit cocktail rata- rata. Pastikan ada warna - warna merah like cerries. Biar menarik.
Third layer
Letakkan whipped cream yang telah diputar tadi anggaran 1.5 inci tingginya. Taburkan raisins, meringue, dan almond flakes seperti di bawah. Ulangkan semula step untuk first layer. Last sekali on the top of whipped cream letakkan ferrero rocher..
Nak lagi menarik, letakkan strawberry.. Alah buh lah apa aje, asal boleh dimakan.Grape boleh cherries boleh..


Yang tak bestnya trifle ni kalau nak serve to small group. Tapi kalau big group, sure boleh terus habis. I suka trifle yang soft dan sejuk..Nak lagi sedap, bila serve dalam dessert plate, letakkan extra whipped cream..